Ännu ett äpplerecept!

Detta MÅSTE jag pröva. Låter fantastiskt gott, tycker i alla fall jag!
 

Karamelliserade äppelklyftor med björnbär

 

 

Ingredienser

2,5 dl socker

5 dl vatten

½ citron

4 äpplen

2 msk florsocker

200 gr björnbär

4 msk Calvados

 

Tillagning

4 - 6 portioner

1. Koka först en sockerlag. Blanda socker med vatten och citronskal i en kastrull och koka upp. Låt koka 5 minuter. Ställ att kallna. Häll sedan upp på flaska och ställ i kylen. Håller sig i en månad.

2. Tvätta och klyfta äpplena utan att ta med kärnhusen. Lägg klyftorna i en skål och vänd dem i florsockret.

3. Hetta upp en stekpanna och lägg i klyftorna. Vänd dem när de fått färg och stek dem tills de får färg även på andra sidan.

4. Mosa några av björnbären i en skål, lägg i äppelklyftorna, resten av bären och häll på ett par deciliter av sockerlagen samt calvados. Vänd runt frukt och bär i lagen.

Låt stå i ett par timmar i kylen.

Recept: Tina Hellberg
Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix


Alla dessa underbara äpplen!

Ja nu mognar ju äpplesorterna på löpande band och många av oss har träden fulla av dessa ack så underbara men också ack så känsliga frukter.
 
 
 
De som har en kall mörk källare kan förvara i lådor med tidningspapper runt varje äpple men för de flesta av oss så gäller det att äta här och nu och sedan hitta nya möjligheter förutom att göra äpplemos (som väl de flesta av oss också gjort och fått med oss i modersmjölken) och äpplepaj, äpplekaka mm.
 
Här är några recept på varienter som jag gjort eller skall göra;
 

Hemgjord äppeldricka - rårörd äppelsaft

God och supernyttig dricka på äpplen du rårör med socker. Äppledricka är gott som måltidsdryck, till bål eller drink.

Ingredienser

ca 2 - 2,5 liter äppeldricka äppelsaft

Förberedelse: 30 min
Tillagning: 1 dagar
Klart på: 1 dagar 30 min

  • 2 - 2,5 kg äpplen, ca 4 liter rensad frukt i bitar
  • 2 liter vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 4 krm natriumbensoat eller atamon
  • 250 gram socker ca 2,5 dl per deciliter avrunnen äppelsaft

Tillagning

  1. Välj äpplen utan skador.
  2. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur.
  3. Skölj dem noga.
  4. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
  5. Lägg äppelskivorna i en stor bunke.
  6. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
  7. Täck över och låt stå i kylen i minst ett dygn (upp till fyra dygn). Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står.
  8. Sila äppelsaften genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning. Mät upp saften så att du kan beräkna mängden socker.
  9. Tillsätt socker och rör tills det löst sig.
  10. Skumma ev. äppeldrickan och fyll äppeldrickan eller äppelsaften på rena flaskor samt förslut dem.
  11. Förvara flaskorna kallt och mörkt.
  12. Saften kan även frysas i burkar eller plastflaskor (tänk då på att lämna 1/4 av utrymmet för vätskan att expandera när den fryser).
  13. Äppeldrickan är hållbar i ca 2 månader.
  14. Spä äppeldrickan eller äppelsaften med lika delar vatten eller efter smak vid servering.

Recept från Receptfavoriter.se

 

ÄPPELJUICE: Ska du göra äppeljuice eller äppelmust (som är utan tillsatt vatten med bara juice av krossade samt silade äpplen) så behöver du en råsaftcentrifug eller juicepress. Finns elektriska att köpa. Alternativt så kan man riva äpplen i en skål med silduk och sedan pressa ur musten. Håller då tre dagar i kylskåp i flaska. Mer hållbar äppeljuice (ca 4 mån) får du om du sjuder flaskorna utan kork i 70 graders vatten i 30 minuter och sedan skruvar på korken.

 

Äppelchutney

Ingredienser

750 gr äpplen

2 gula lökar

1 lime

1 dl torkade coctailtomater inlagda i olja och avrunna

3 msk fintärnad färsk ingefära

0,75 dl 12 procentig ättikssprit

1,5 dl vitt vin

2 dl socker

 

Tillagning

Ca 1 liter


1. Skölj äpplena, halvera och kärna ur dem. Skär dem i bitar. Hacka löken. Tvätta limen noga i varmt vatten och skär den i små tärningar. Finstrimla tomaterna och fintärna ingefäran.

2. Koka upp ättiksprit, vin och socker i en rostfri eller emaljerad gryta.

3. Lägg ner allt det skurna i lagen. Koka på svag värme i 40–45 minuter tills konsistensen har blivit simmig. Rör med en träsked då och då, särskilt mot slutet, så att det inte bränns vid.

4. Ös upp chutneyn i rena, varma glasburkar och sätt genast på lock. Låt kallna och förvara sedan svalt.

Recept: Ingrid Eriksson


Torkade äpplen

ugn: 75 grader

Du behöver: Några goda oskadade äpplen

Kärna ur äpplena och skala dem (valfritt, jag skalar aldrig mina)). Skär ca 1-3 mm tunna ringar, enklast blir det om man använder en mandolin. Ju tunnare ringar, ju mer “chips-aktiga” blir dem.
Sprid ut skivorna på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar och se till att skivorna inte ligger omlott.
Torka i ugnen tills äppleringarna blir torra och krispiga, det tar några timmar (ca 5 h).
Låt ugnsluckan stå på glänt så att fukten släpps ut. Lägg en grytlapp eller vikt kökshandduk i öppningen, så hålls luckan öppen.
Ta ut äppleringarna från ugnen och låt kallna. Förvara i en glasburk eller plastlåda.

Har du en frukt- och grönsakstork så tar det ca 12 timmar för skivorna att vara helt torra.

 

Äpplen Figueira da foz

12 st mindre äpplen

½ citron

8 dl strösocker

1 liter vatten

2 dl portvin

2 st kanelstänger

Tillagning

2 st 1-liters glasburkar

1. Pressa ner citronen i en stor skål med vatten. Skala äpplena och lägg ner dem i citronvattnet.

2. Koka upp socker, vatten, vin och kanel. Sänk värmen till hälften och lägg i äpplena. Täck kastrullen med ett smörpapper och lägg sedan locket lite på glänt. Sjud försiktigt i ca 10 minuter men se till att de inte kokar för kraftigt, för då går de lätt sönder.

3. Lyft upp äpplena och lägg dem i rena, varma burkar, häll över lagen och sätt på lock. Låt äpplena ligga och dra i lagen över natten. Om burkarna står kallt håller sig äpplena i flera veckor i lagen.

4. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Receptet kommer från "Min äppelbok” (Albert Bonniers förlag) av Elisabeth Johansson

 Jag kommer att göra detta på ett litet annorlunda vis för att kunna bevara dessa burkar längre (och jag kommer nog att dubbla mängden).

 1. Precis som ovan

 2.  Koka upp socker, vatten, vin och kanel. Låt detta svalna.

 3. Fördela äpplena i burkarna och häll sedan vätskan över äpplena, upp till kanten på burkarna och förslut.

 4. Ställ burkarna i en stor kastrull, fyll på med vatten så det täcker 2/3-delar av burkarna. Koka upp och låt koka i 20 minuter.

 5. Tag kastrullen från värmen och lyft upp burkarna så snart du kan med hjälp av dubbel handduk.

Du har nu en konserv som håller riktigt länge och kan serveras under kuliga höst/vinterkvällar och avnjutas med mandelgrädde (3 dl lättvispad grädde blandas med 1 dl riven mandelmassa).

 

Kommer säkert med fler förslag inom kort - har hittat massor av kul och spännande recept. och äpplen finns det GOTT OM!!!

 

 

Den som spar han har!

Nu är ju säsongen då man tar tillvara - inte bara frukt och grönsaker utan även frön och kärnor för kommande säsongs sådd.
 
Hade lite problem att få till det där med tomaternas kärnor. De klibbar ihop sig och hur får man till så att man kan sära dessa. Jag sköljde och tvättade och försökte på alla de sätt men det blev inte riktigt bra. Så läste jag hur en annan hemmaodlare gjorde. Hon spred ut kärnorna på ett hushållspapper och sedan när det torkat, så klippte hon runt kärnorna och sparade sedan på hela arket. Till nästa säsong klipper man så försiktigt isär så att det får plats i mindre sålådor så gror fröna genom pappret. Fiffigt eller hur! Så här ser det ut hos mig just nu
 

  
     
Här ligger de olika kärnorna på hushållspappret och är snart helt torra! Då........
 
 
.............klipper jag jag runt om kärnorna och lägger detta i det förberedda kuvertet.
 
 
Det känns så bra att veta att till nästa år behöver jag inte köpa de dyra fröpåsarna, där det oftast inte finns allt för många små kärnor. Nu har jag en hel del och kan t.o.m. dela med mig till andra - som har andra sorter än mina så att vi kan byta kanske...... Känns bra!!!
 
Har ni vänner som odlar sorter som ni själva inte har - be att få en av dessa och ta hand om kärnorna själva - glöm bara inte att be om namnet på sorten, tomat, gurka, squash, auburgin, chili, paprika, pumpa.......ja vad det nu kan vara.
 
De flesta av dessa sorter behöver ni ju inte torka som tomatens kärnor, de går att dela och torka separat. Lika gäller blomfröer. Till nästa år kan man ha en riklig frösamling och faktiskt känna sig riktigt, riktigt nöjd!
 
 
 

Äpplejuice, äpplejuice....

Juicepressen jag köpte för sisådär 7 år sedan är en av de bästa prylarna i köket. Framförallt här på landet. Nu pressar jag äpplejuice i parti och minut, fryser in i sparade tetraförpackningar (juicepaket inköpta innan äpplena var färdiga).


Hittills har det blivit 14 liter och mer är på G. Denna juice är dessutom så otroligt god och går inte att jämföra med den köpta. Vi pressar enbart på riktigt goda äpplen och hela nejden här är fylld av fantastiska äppleträd. En del är vildäpplen och är inte speciellt goda till saft (däremot gelé ihop med rönnbär) men det finns alltså massor av andra härliga äpplen, alldeles gratis!

Sedan skall jag självklart koka äpplemos på det gamla hederliga sättet, skala, ta ur kärnhuset och koka med socker och kanel. Och så konserverar jag i som vanligt. Gott som tillbehör men även som efterrätt med riktigt kall gräddmjölk! Mmmmm, längtar redan till våra tisdagsmiddagar i stan.

Sedan skall jag även göra hela konserverade äpplen á lá Ernst Kirchsteiger. Visst ser det gott ut och till Jul passar det ju utmärkt att ta fram, eller hur?

Konserverade äpplen

Visst ser det läckert ut - det är inte jag som tagit fotot - har ju inte gjort detta ännu utan det är TV 4 som står för den vackra bilden

 

Gott och dekorativt i juletid. Receptet på konserverade äpplen räcker till cirka 3 burkar à 1 liter.

10-15 små fina äpplen av sorten Ingrid Marie (jag väljer ett annat äppleträd men med röda äpplen så att de blir lika dekorativa, skall även ta med lite paradisäpplen, kan ju lika gärna fylla ut hörnena i burken)
1 l vatten
1350 g socker
2 dl konjak
1 st vaniljstång
3 st kanelstänger

Gör så här

1. Tvätta äpplena noga.

2. Skala dem helt eller delvis, använda gärna ett ciseleringsjärn eller liknande för att få dekorativa mönster.

3. Koka sockerlag med vatten och socker tills allt socker löst sig.

4. Häll därefter i konjaken.

5. Stoppa ned äpplen i tre olika, väl rengjorda, glasburkar på ca en liter styck.

6. Viktigt är att burkarna har gummipackning som sluter tätt.

7. Dela en vaniljstång i tre bitar och lägg ned i de olika burkarna.

8. Stoppa därefter ned en kanelstång i varje burk och häll över sockerlagen.

9. Stäng burkarna och koka dem ca 30 min i vatten för att skapa en konserv med lång hållbarhet.

10. Servera de inlagda äpplena med mandelgrädde till.

 

Låter det inte gott? det tycker jag så detta skall jag också göra i år!


Nu kom Håkan med sista spannen äpplen för idag - så tillbaka till pressningen!!!


Inga musslor.......

Vi hade ju tänkt ta oss till Vannholmarna i eftermiddag för att plocka lite musslor och kolla hur propellern såg ut med tanke på alla skal som brukar fastna där. Behöver rensas innan höstens utflykter. Vädret var däremot inte så tilltalande så vi bestämde oss istället för att ta oss till skogen och kolla in svampläget.
 
Det blev en liten bottenskyla av kremlor - fantastiska kremlor (mandelkremla och sillkremla) men inga kantareller! Vi får vänta på lite regn och sedan skjuter det nog fart. Kremlorna ligger redan rensade och deladeoch fördelade i torken för att sedan hamna i vår torkade svampavdelning :)
 
Innan dess var vi och kollade in nya hundpensionatet. Inte som hos Onnie på Ramsdalens Hundpensionat men det finns nog inget sådant mer runtomkring här (hon är unik) men helt ok ändå. Både Ebba och tidigare Frida har alltid varit där och jag har alltid varit så lugn när jag vetat att det är Onnie och tidigare även Kurt som vårdat mina hundar. Men detta blir säkert väldigt bra det med. Tror jag i alla fall...Jodå det skall nog bli bra! Jag är bara så kinkig med var min älskade Ebba skall vara när hon inte är med oss!!!
 
Väl hemma igen kom jag på att vi missat plocka de nypon som skulle behövas för den test av tillverkning av sherry som Håkan en gång gjort (för MÅNGA år sedan). Har använt mindre socker (vilket jag insåg att vi nog kan göra eftersom satsen även innehåller jäst) för att få den mindre söt och mer "torr". Detta så att vi kan använda den så småningom till vår trattkantarellsoppa. Testing, testing!!! Det är bara vatten, socker och jäst plus nyponen så klart, så lyckas det inte är det ingen skada skedd. Lovar meddela hur den blev.
 
 
Här är dom nyplockade och "snoppade" färdiga för att hamna i spannen med övriga ingredienser.
 
Receptet är 2,5 liter nypon (i en del recept står det "skall INTE snoppas" och i andra "snoppade men inte sköljda, bara avtorkade vid behov". Mina är snoppade som ni ser - fnaset såg så torkat och osmakligt ut så de fick bli rensade från dessa delar! 1,5 kilo socker (jag tog ca 1,2) skall kokas upp med 3 liter vatten, svalna till 37 grader och sedan skall 25 gr bakjäst i. Ner i spannen och sedan ungefär samma procedur som plommonvinet jag tidigare skrev om. Med andra ord, röra, röra, röra och vänta, vänta, vänta!
 
Nu blir det sängen och lite "Camilla Läckberg". Imorgon blir det att fixa till utskicket som skall göras inför Elmiamässan. 250 kuvert med innehåll, adressetiketter och frimärken. Sedan KANSKE det blir Vannholmarna när Håkan är hemma igen vid 4-tiden. Allt hänger på vädret!
 
Godnatt världen - ses imorgon!
 

RSS 2.0