Att bli äldre, kapitel 1

Jag hävdar bestämt att det är helt okej att bli äldre....bara jag inte blir gammal.
 
Att bli äldre ger en massa positivt i livet.
 
Att bli gammal ger mig kryp i kroppen!!
 
Jag är äldre, med den äldre kvinnans alla erfarenheter, den äldre kvinnans samlade minnen som ger denna äldre kvinnan en massa nya möjligheter.
Jag är inte gammal, med en gammal kvinnas trångsynthet, gaggighet och framförallt - noll förståelse för de yngre generationerna!
 
Att bli äldre och ha hälsa, vitalitet, normal hjärnverksamhet och fortfarande lust till livet är en ynnest.
 
Ibland hör man människor säga - Tänk om jag hade varit så här vis när jag var ung!
 
Nej för bövelen - uj uj vad tråkigt jag då skulle haft!  Eller i alla fall inte lika roligt, det looovar jag!
 
Jag levde först singel tills jag var 23 år (i alla fall mer eller mindre) och sedan utan barn tills jag var 27 år. Alla dom åren skulle jag inte vilja ha ogjort - även om förlusten av min pappa och min bror och syster var fruktansvärt tragiska och fulla av så mycket sorg. Min pappas död var dessutom förknippat med så mycket oro och trauma att jag naturligtvis skulle vilja att det aldrig hänt.
Men det gjorde det och jag klarade det - om än med en till viss del sargad själ.
 
Men att få leva sitt liv som ungdom och som bara en ungdom kan, där livet kändes som det aldrig skulle kunna ta slut - är ju precis så det skall vara.
 
Det jag älskar idag skulle jag inte älskat då! Att hålla på med näst intill självförsörjning på grönt var inget som jag skulle uppskattat när jag var 20! Att sitta framför brasan i Stugan och njuta av att bläddra i en trädgårdsbok var inget jag skulle gjort då. Kokböcker - ja men absolut inte trädgårdsböcker. Att gå i skogen och bara njuta av stillheten, lukterna, suset i trädkronorna hade jag klarat av i MAX en halvtimma, sedan ville jag åter till bruset i staden.
 
Att lyssna på P1 som jag väldigt gärna gör idag (så länge det inte är "ring så tjatar vi lite....", nej det heter inte så men borde heta så) skulle inte ens komma på frågan. Att njuta av stillheten och tystnaden i Stugan, i lägenheten...njaeee, tror inte det. För mycket spring i benen på den tiden.
 
Så trots att jag egentligen är samma person så är jag ändå inte det. Med åldern förstärks vissa egenheter hos oss och vissa försvinner eller försvagas.
 
Tålamod hade jag också väldigt lite av som barn och ungdom. Det fick jag när jag fick barn.
Med barnen kom en ny fas in i livet - då hamnade mitt fokus på ett helt annat plan än tidigare. Ingenting var längre viktigare än dessa liv som var en del av mig! Mycket var viktigt men inte viktigare! Det är däremot en sak som fortfarande består - mina barn är alltid det absolut viktigaste i livet! Inget kan komma förbi det. Kanske nära men inte förbi!
 
Och idag sitter jag som en glad, tacksam, väldigt nöjd pensionär med en himla massa roliga saker runt om mig - som är så helt annorlunda än de saker jag roade och trivdes med när jag var ung!
Då var fokuset på helt andra saker. Pengar, jobb, karriär, fräcka kläder och en massa häftiga prylar.
Idag gör jag mig av med fler saker än jag köper in!
 
En stor skillnad är väl ändå att det har infunnit sig ett lugn i min kropp, en harmoni med mig själv, en uppskattning till mig själv som jag aldrig hade som ung. Jag behöver inte prestera för någon annan längre, behöver inte bevisa att jag duger, behöver inte strafflägga mig själv för minsta felsteg.

Jag har så lätt idag att förlåta mig själv, att tycka om mig själv och se mig själv som en riktigt bra människa - vilket jag inte hade lika lätt för när jag var yngre! Det gör ju också att man är mycket mer förstående och förlåtande mot andra.
 
Ja, för mig är det helt okej att bli äldre - bara jag inte blir gammal!
 
 
 

Bäst före......

Jag funderade i morse på morgonpromenaden det där med att ha passerat pensionsstrecket.
 
Är det nu jag borde befinna mig i det som alla är så rädda för att överträda....ni vet det där "Bäst-före-datumet"!
 
Är det nu jag borde tänka att jag liksom inte "tillhör" det som fortfarande är är flera dagar före det där sista datumet?
 
När jag växte upp fick vi lära oss att lukt och smak talade om, om en vara var okej eller inte. Under min uppväxt fanns inga "Bäst-före-stämplar".

Då kastatades inget bort utan att det testats först. Och även då fanns det nästan alltid andra rätter/saker man kunde använda det till. Vi kastade sällan något på tippen!!!
 
Mina barn skulle säkert aldrig dricka en mjölk om mjölken passerat det där datumet. Inte ens lukta och smaka om det fortfarande var okej!
 
Står det "Bäst före 16 mars 2014" och datumet är den 17 mars så kastas det!
 
Är det likadant med oss pensionärer? Har vi nu passerat den där datumen "Bäst-före-pensionen"?
 
Ja, till viss del är det nog så! Inte katten finns det många arbetsgivare som ser oss som en tillgång på arbetsmarknaden inte. Inte katten är det många som skulle ta vara på oss, vi gamla "Bäst-före"- tanter och gubbar!
 
- Hur gammal är du?
- Jag har precis blivit pensionär.
- Oj kära nån då - ja då har vi tyvärr inte användning för er längre!
 
Det som liksom inte fungerar i denna logik är att jag inte känner mig som om jag vore förbrukad!
Jag känner mig fortfarande som "Helt okej efter bäst före datumet". Och många, många med mig!
 
Nej det är klart att man från en dag till en annan inte behöver vara helt kasserad och färdig att äntra ättestupan!!! Precis som mjölken där "Bäst-före-datumet" är idag eller igår!
 
Testa mjölken ni alla som slänger innan ni VET om den är tjänlig eller inte.
Alla ni arbetsgivare - testa alla oss pensionärer om vi fortfarande fungerar som en fantastisk resurs eller inte - innan ni utan att blinka - säger "Tack men nej tack"!
 
Alla är inte som jag som aldrig har brytt mig om det där "Bäst-före-datumet"......utom när det någon dag innan detta datumet helt plötsligt är halva priset! För det innebär att jag får exakt samma vara som jag tänkt köpa men till halva priset!!!!
 
Och ni arbetsgivare - ni får också ett bättre pris på oss "Bäst-före-datumar", 10 % lägre arbetsgivaravgift!!!
 
Plus all den arbetslivserfarenheten som bara vi äldre kan besitta. All vår kunskap som vi kan lära er som ännu har en massa år kvar till "Bäst-före-datumet".
 
Varför inte istället ta tillvara den kunskapen och anställ personer som nu har gått i pension och kanske kommer ni också då underfund med att mjölken som var bäst före igår faktiskt smakade alldeles utmärkt även idag!
 
 
Det finns några fler som inte vill tillhöra "Bäst-före"!
 
 
 
 

Trallande jänta som dansade ut..........

......från distriktssköterskans mottagning idag!
 
Varit på vårdcentralen för koll hos diabetessjuksköterskan Elisabeth!

Återigen en glad Tinna som dansade ut efter 40 minuters rigorös koll av kropp och värden. Sedan sist (ca 2,5 månader sedan):
  • Viktnedgången 4 kg - midjemåttet 5 cm.
  • Mitt blodtryck fortfarande lågt trots borttagande av en av medicinerna. Låg idag på  115/70 (t.o.m. för lågt vilket troligen är orsak till min huvudvärk). Hon skickade meddelande till min läkare att det kanske är dags att ta bort en medicin till - hon vill ha upp det till 130/70(75).
  • Diabetesen då??? Enligt kostdoktorn.se: Normalt korttidsblodsocker ligger ungefär mellan 4-6 mmol/l(*) fastande, och upp till max 8,7 (7,8) efter måltid.Mitt ligger på 5,6 efter måltid! Skall få besked om långtidssockret också (tar ca en vecka) men senast låg även det väldigt lågt! I maj blir jag troligen av med min diabetesmedicin!!!!
Däremot har den förbaskade vågen inte lagt sig under 80 kg på över 2 veckor......stabiliseringsperiod menade Elisabeth. Detta skall jag vara glad för enligt henne, eftersom kroppen ställer om sig till just nu max 80 kg!! Dessutom har jag antagligen byggt lite muskler efter de allt längre och snabbare morgonpromenaderna och som alla vet väger muskler mer än fett!!!

5:2-dieten och motion i form av morgonpromenader med Ebba, har varit min lyckostjärna
 
Ja det är klart jag är glad. Nu nästa vecka är målet i alla fall att jag skall vara nere på en sjua i början när jag väger mig!!!
 
Tänk vad mycket snyggt jag skall köpa mig  - lite till sommaren men mest till hösten/vintern!!!! Det samlas på lite sparpengar varje månad till detta speciella konto och när jag är där (målvikten) skall jag skåla i äkta champange! Bara så ni vet!!!!
 
 

Frit­ta­ta med rökt lax och färskost-pepparrot

(480 kcal/person)

För 2 personer

 

Foto: Ulrika Pousette
 


 

Ingredienser:

·        250 gr kokt potatis

·        1  gul lök

·        1 msk olivolja

·        4 st. ägg

·        Salt och peppar

·        50 gr kallrökt eller gravad lax

·        40 gr färskost – pepparotssmak

·        Nyklippt gräslök

 

Tillbehör:

Blandad sallad och en grov brödskiva (max 60 gr)

 

 

Tillagning

1. Skär potatisen i grova bitar. Ansa och strimla löken. Stek potatis och lök i olja i en stor stekpanna med släpplättbeläggning.
2. Finhacka gräslöken. Vispa ihop äggen och tillsätt gräslök, salt och peppar.
3. Häll äggsmeten i pannan och låt stelna lite. Rör lite försiktigt med en trägaffel så att smeten rinner ner på kanterna. Stek på låg temperatur ca 5 min.
4. Klicka på pepparrotsfärskost och lägg på laxskivor när frittatan nästan är färdig. Lägg på ett stort lock och låt steka ytterligare ca 3 min på låg värme. Servera  grönsallad och bröd till.
Ca 480 kcal per portion, 24 g fett, 26 g protein, 38 g kolhydrater 

 


Bas­kisk kyck­ling

(415 kcal/person)

2 personer

 

 
Foto: Holger Edström
 

Ingredienser:

 

Piperade:

·         3 st. paprikor

·         3 st. tomater

·         1 st. gul lök

·         1 st. vitlöksklyfta

·         1 tsk smör

·         1 st. lagerblad

·         1 tsk timjan

·         1 krm cayennepeppar

·         Salt

 

Kyckling:

·         1 pkt bacon

·         2 dl vitt vin

·         1 msk kycklingfond (koncentrerad)

·         2 st. kycklingklubbor

Tillagning

1. Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Klyfta tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull. Tillsätt paprika, lagerblad, timjan och cayenne. Låt paprikan mjukna under lock ca 15 minuter på medelvärme. Tillsätt tomater och salt. Sjud ca 5 minuter till.
3. Stek bacon i het, torr stekpanna tills det är knaperstekt. Lägg baconskivorna mellan hushållspapper och pressa så att allt fett sugs upp. Nu återstår 40-50 g bacon.
4. Koka upp vin och kycklingfond i en traktörpanna. Strimla det stekta baconet och lägg ner hälften av det tillsammans med kycklingklubborna i vinet. Sjud klubborna under lock ca 15-20 minuter. Vänd dem efter ca 10 minuter.
5. Kontrollera med en provsticka att kycklingen är klar. Köttsaften som kommer ut ska vara klar.
6. Servera kycklingklubborna med piperade och resten av det knaperstekta baconet.

Formulärets nederkant

 


Fläsk­fi­lé med ing­e­färs­gla­ce och smala pom­mes fri­tes

Självklart Svensk fläskfilé och inget annat

(450 kcal/person)

2 personer

 

 Foto: Holger Edström

 

Ingredienser:

250 gr fläskfilé

2 msk citronsaft

1,5 msk honung

1 msk syltad ingefära

1 msk ingefärslag

 

Pommes frites:

400 gr potatis, gärna bakpotatis

0,5 tsk salt

 

Yoghurt:

1 dl fintärnad gurka

½ rödlök, finhackad

1 dl matlagningsyoghurt

salt

 

Tillagning:

Pensla inte glacen på köttet för tidigt när du grillar, honungen i glacen bränns lätt. Bäst är att pensla på strax före servering.

1. Sätt ugnen på 250°. Koka ihop ingredienserna till glacen. Låt koka ca 2 min tills den är lite simmig. Låt kallna.
2. Skrubba potatisen ren. Skär den i jämna stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt och stek mitt i ugnen 10–15 min.
3. Grilla eller stek fläskfilén tills den är genomstekt och innertemperaturen är 67°. Pensla med glacen en gång vid slutet av tillagningen och en gång till innan köttet skärs upp.
4. Blanda samman gurka och rödlök med matlagningsyoghurt och smaka av med salt.
5. Skiva fläskfilén och servera den med pommes frites och yoghurt. Pensla gärna mer glace på köttet.

 


Värna om vår svenska djurhantering - köp svenskt kött!

Jag försöker i alla lägen - så ofta jag kan - på ett sätt som alla kan ta till sig - att slå ett slag för vårt svenska kött. Framförallt vårt griskött.
 
Jag kan inte hur det ser ut fullt ut gällande alla de danska grisböndernas djurhållning men så mycket vet jag att många grisar på många gårdar har det fruktansvärt!
 
Nu håller dessutom svenska grisbönder på att slås ut p.g.a. att vi svenskar är mer noga med priset än kvalitén på köttet och att dessutom upprätthålla svensk kvalitetssäkrad grisuppfödning!
 
http://www.svt.se/nyheter/sverige/kris-bland-grisbonder-klarar-inte-konkurrensen
 
För mig är det oerhört viktigt att veta att jag äter mig mätt och go och glad på djur som levt under förhållanden som jag förväntar mig att alla djur skall leva under. Lyckliga grisar, lyckliga höns, tuppar och kycklingar, lyckliga kossor, lyckliga får och lamm o.s.v., o.s.v!
 
Att veta att djuren har mått så dåligt som så många artiklar i tidningarna vittnat om, TV-nyheter med bilder som jag inte ens orkar se på, gör mig illamående! Hur kan vi människor vara så penningkåta (förlåt ordet - hittade inget bättre) att vi offrar helt oskyldiga djur för att tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt.
 
Fy fa....n!!!
 
Har tyvärr varit tvungen att demonstrera vid mitt lilla kök på Willy´s, danskt kött några gånger vilket tar emot ordentligt skall ni veta. Men det är mitt jobb och i dessa lägen kan jag inte göra något åt det!
 
Jo jag kan protestera på mitt sätt genom att tydligt tala om att det inte är svenskt kött från glada grisar utan danskt! Jag säger sedan inget negativt om det danska köttet - det skulle strida mot företagets policy! Men den gesten har faktiskt gjort att flera inte köpt det danska utan tagit med sig recept och övrigt och sedan valt att köpa kött från svenska gårdar.
 
En liten seger men ändock..... Jag blir glad för varenda kotte som jag får att ta avstånd - inte från maten och receptet men från att välja bort det danska och ta till sig det svenska.
 
Däremot uppmanar jag i alla övriga fall - vänner, bekanta, familj såklart att KÖPA SVENSKT KÖTT! Inte utländskt och då framförallt inte kött från Danmark och Tyskland...de enligt min uppfattning, värsta länderna vad gäller dess djurhållning!
 
Nej glada djur skall det vara från, gärna så närproducerat som möjligt! Då smakar det dessutom så mycket godare även i själen!!!
 
 
Lite dyrare kött som ger våra grisar en bra djurhållning!
Tänk på det innan du handlar den billigare kotletten!
 
 

RSS 2.0