Alla dessa underbara äpplen!

Ja nu mognar ju äpplesorterna på löpande band och många av oss har träden fulla av dessa ack så underbara men också ack så känsliga frukter.
 
 
 
De som har en kall mörk källare kan förvara i lådor med tidningspapper runt varje äpple men för de flesta av oss så gäller det att äta här och nu och sedan hitta nya möjligheter förutom att göra äpplemos (som väl de flesta av oss också gjort och fått med oss i modersmjölken) och äpplepaj, äpplekaka mm.
 
Här är några recept på varienter som jag gjort eller skall göra;
 

Hemgjord äppeldricka - rårörd äppelsaft

God och supernyttig dricka på äpplen du rårör med socker. Äppledricka är gott som måltidsdryck, till bål eller drink.

Ingredienser

ca 2 - 2,5 liter äppeldricka äppelsaft

Förberedelse: 30 min
Tillagning: 1 dagar
Klart på: 1 dagar 30 min

  • 2 - 2,5 kg äpplen, ca 4 liter rensad frukt i bitar
  • 2 liter vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 4 krm natriumbensoat eller atamon
  • 250 gram socker ca 2,5 dl per deciliter avrunnen äppelsaft

Tillagning

  1. Välj äpplen utan skador.
  2. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur.
  3. Skölj dem noga.
  4. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
  5. Lägg äppelskivorna i en stor bunke.
  6. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
  7. Täck över och låt stå i kylen i minst ett dygn (upp till fyra dygn). Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står.
  8. Sila äppelsaften genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning. Mät upp saften så att du kan beräkna mängden socker.
  9. Tillsätt socker och rör tills det löst sig.
  10. Skumma ev. äppeldrickan och fyll äppeldrickan eller äppelsaften på rena flaskor samt förslut dem.
  11. Förvara flaskorna kallt och mörkt.
  12. Saften kan även frysas i burkar eller plastflaskor (tänk då på att lämna 1/4 av utrymmet för vätskan att expandera när den fryser).
  13. Äppeldrickan är hållbar i ca 2 månader.
  14. Spä äppeldrickan eller äppelsaften med lika delar vatten eller efter smak vid servering.

Recept från Receptfavoriter.se

 

ÄPPELJUICE: Ska du göra äppeljuice eller äppelmust (som är utan tillsatt vatten med bara juice av krossade samt silade äpplen) så behöver du en råsaftcentrifug eller juicepress. Finns elektriska att köpa. Alternativt så kan man riva äpplen i en skål med silduk och sedan pressa ur musten. Håller då tre dagar i kylskåp i flaska. Mer hållbar äppeljuice (ca 4 mån) får du om du sjuder flaskorna utan kork i 70 graders vatten i 30 minuter och sedan skruvar på korken.

 

Äppelchutney

Ingredienser

750 gr äpplen

2 gula lökar

1 lime

1 dl torkade coctailtomater inlagda i olja och avrunna

3 msk fintärnad färsk ingefära

0,75 dl 12 procentig ättikssprit

1,5 dl vitt vin

2 dl socker

 

Tillagning

Ca 1 liter


1. Skölj äpplena, halvera och kärna ur dem. Skär dem i bitar. Hacka löken. Tvätta limen noga i varmt vatten och skär den i små tärningar. Finstrimla tomaterna och fintärna ingefäran.

2. Koka upp ättiksprit, vin och socker i en rostfri eller emaljerad gryta.

3. Lägg ner allt det skurna i lagen. Koka på svag värme i 40–45 minuter tills konsistensen har blivit simmig. Rör med en träsked då och då, särskilt mot slutet, så att det inte bränns vid.

4. Ös upp chutneyn i rena, varma glasburkar och sätt genast på lock. Låt kallna och förvara sedan svalt.

Recept: Ingrid Eriksson


Torkade äpplen

ugn: 75 grader

Du behöver: Några goda oskadade äpplen

Kärna ur äpplena och skala dem (valfritt, jag skalar aldrig mina)). Skär ca 1-3 mm tunna ringar, enklast blir det om man använder en mandolin. Ju tunnare ringar, ju mer “chips-aktiga” blir dem.
Sprid ut skivorna på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar och se till att skivorna inte ligger omlott.
Torka i ugnen tills äppleringarna blir torra och krispiga, det tar några timmar (ca 5 h).
Låt ugnsluckan stå på glänt så att fukten släpps ut. Lägg en grytlapp eller vikt kökshandduk i öppningen, så hålls luckan öppen.
Ta ut äppleringarna från ugnen och låt kallna. Förvara i en glasburk eller plastlåda.

Har du en frukt- och grönsakstork så tar det ca 12 timmar för skivorna att vara helt torra.

 

Äpplen Figueira da foz

12 st mindre äpplen

½ citron

8 dl strösocker

1 liter vatten

2 dl portvin

2 st kanelstänger

Tillagning

2 st 1-liters glasburkar

1. Pressa ner citronen i en stor skål med vatten. Skala äpplena och lägg ner dem i citronvattnet.

2. Koka upp socker, vatten, vin och kanel. Sänk värmen till hälften och lägg i äpplena. Täck kastrullen med ett smörpapper och lägg sedan locket lite på glänt. Sjud försiktigt i ca 10 minuter men se till att de inte kokar för kraftigt, för då går de lätt sönder.

3. Lyft upp äpplena och lägg dem i rena, varma burkar, häll över lagen och sätt på lock. Låt äpplena ligga och dra i lagen över natten. Om burkarna står kallt håller sig äpplena i flera veckor i lagen.

4. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Receptet kommer från "Min äppelbok” (Albert Bonniers förlag) av Elisabeth Johansson

 Jag kommer att göra detta på ett litet annorlunda vis för att kunna bevara dessa burkar längre (och jag kommer nog att dubbla mängden).

 1. Precis som ovan

 2.  Koka upp socker, vatten, vin och kanel. Låt detta svalna.

 3. Fördela äpplena i burkarna och häll sedan vätskan över äpplena, upp till kanten på burkarna och förslut.

 4. Ställ burkarna i en stor kastrull, fyll på med vatten så det täcker 2/3-delar av burkarna. Koka upp och låt koka i 20 minuter.

 5. Tag kastrullen från värmen och lyft upp burkarna så snart du kan med hjälp av dubbel handduk.

Du har nu en konserv som håller riktigt länge och kan serveras under kuliga höst/vinterkvällar och avnjutas med mandelgrädde (3 dl lättvispad grädde blandas med 1 dl riven mandelmassa).

 

Kommer säkert med fler förslag inom kort - har hittat massor av kul och spännande recept. och äpplen finns det GOTT OM!!!

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0