Ikeas köttbullar med sås och potatis

Läste att alla Ikeas restauranger har stängt pga epedemin så därför lämnar dom för första gången ut receptet på deras kända köttbullar med gräddsås! 
Idag skall jag trilla köttbullar i massor för imorgon kommer köttbulleälskande gäster. Så därför kommer detta receptet att  användas till dessa köttbular. 
För er andra som kanske också vill prova - här är receptet
 

Ikeas köttbullar med gräddsås (det står 4 portioner i receptet men om man kollar in hur mycket köttfärs det är så nog är detta till minst 5, säkert 6 portioner):

500 g nötfärs
250 g fläskfärs
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta 
100 g skorpmjöl
1 ägg
5 msk mjölk
salt och peppar

Gräddsås: 

En skvätt olja
40 g smör
40 g vetemjöl 
150 ml grönsaksbuljong
150 ml köttbuljong
150 ml vispgrädde
2 tsk sojasås
1 tsk Dijonsenap

Gör så här:

1.     Blanda ihop nöt- och fläskfärs i en skål så att färsen finfördelas. Blanda i lök och vitlök, skorpmjöl och ägg. Blanda väl. Tillsätt mjölk och smaka av med salt och peppar.

2.     Forma små köttbullar av degen och lägg dem på en tallrik. Täck över köttbullarna med plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet ett par timmar. 

3.     Hetta upp oljan i en stekpanna under medelvärme och bryn köttbullarna runt om.

4.     Flytta över de brynta köttbullarna in i en ugnsfast form med lock och tillaga dem i en ugn i 180 grader (varmluftsugn 160 grader) i ca 30 minuter.

5.     Under tiden kan du passa på att tillaga gräddsåsen i en kastrull. Smält 40 gram smör. Blanda i vetemjöl och rör om ett par minuter. Tillsätt 150 ml grönsaksbuljong och 150 ml köttbuljong och fortsätt att blanda. Tillsätt sedan 150 ml vispgrädde, 2 tsk sojasås och 1 tsk Dijonsenap och rör om. Låt såsen sjuda lätt till önskad konsistens.

6.     Servera köttbullarna och gräddsåsen med potatismos, eller kokt potatis, och lingonsylt.

 

Så nu kära vänner, nu ska här trillas köttbullar!!!!

 

                        
 

Älskade gamla kokböcker

Min familj, mina nära vänner och nästan alla som jag känner......vet att en av mina passioner i livet är MAT. Hemlagad mat från grunden, av bra råvaror (behöver inte alls kosta en massa), massa kärlek blandat med peppar och salt, en skvätt sherry i soppan, lite rödvin i köttfärssåsen, asiatiska fiskbullar med chili och lime, italiensk carbonara ala Tinna, fisk och skaldjurssoppa som tar timmar att tillaga......och mycket mycket annat.

Jag älskar att titta i kokböcker, mattidningar och få lite inspiration och jag älskar även att titta i gamla kokböcker, från tider när jag var en liten tös. Exempelvis mammas "Prinsessornas kokbok" från 1934, "Kajsas kokbok" av Karin Franzen och Astrid Knudsen från 1947, "Vårt hems stora kokbok" i fyra delar från 1933. Har även två kokböcker från Håkans mamma, "Kokbok för skola och hem" från 1945 och "Margaretas kokbok" från 1954 med flera.......

Här finns inga genvägar till god mat, allt från grunden och de flesta recept är gjorda med tanke på låg budget. Mer grönsaker-rotfrukter och mindre sovel (ålderdomligt för 'riktig mat' - i motsats till potatis, bröd etc.) En mer hälsosam och miljöriktig kosthållning enligt min mening. 

Som de flesta vet, iaf ni som känner mig närmare, så gör jag upp middagsmenyer för två veckor i taget för att förenkla att ta tillvara det som redan finns i kyl/frys/skafferi och slippa slänga!

Så nu frossar jag i dessa kokböcker (jag har fler än dessa.... ;)  och sätter ihop maträtter efter de olika årtionden. Ändrar lite utefter dagens mathållning,en av de saker jag ändrat och tagit bort helt och hållet är konserverade grönsaker som ärter, morötter, sparris mm. Sådant var ok då men inte nu!

Denna veckan är normal men nästa vecka blir det 1940-50 talsmat. Om ni visste vad jag frossar i dessa gamla godingar från min mammas goda middagsmenyer!

 
                          
                     Stora kokboken kom i fyra delar          Prinsessornas kokbok, flitigt använd av min                                                                                          mamma
 
                         
                                         Kajsas kokbok, köpt på loppis för 5 kronor
 
                        
Denna kokboken hittade vi hos Håkans bror Lennart efter hans bortgång. Antagligen aldrig använd                                   av honom men desstomer av deras mamma Evy. Älskar menyförslagen!
 
                                              
               Såhär blev alltså menyerrna som jag hittat i de olika kokböckerna i nästa vecka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


RSS 2.0