Trädgårdsdrömmar 1

Ja det här med att anlägga en grönsaks- och kryddträdgård är otroligt spännande!
 
Man gör sina misstag, gör om - gör rätt! Blir lyrisk över det som går så bra och kommer fram till vad som skall prioriteras till nästa år. Satsningar som blev så himla bra och sådana som blev....ja man kan säga mindre bra!

Ja än är ju inte säsongen över - den har ju bara börjat men likväl ser jag det som lyckats fantastiskt bra och det som lyckats mindre bra.
 
Ja visst har jag sått grönsaker tidigare år men i år satte vi ju dessutom upp två växthus.
 
Det blev den nya upplevelsen. Att dom där små, små pytteplantorna som kommer upp tidigt på våren KAN BLI SÅÅÅÅ STORA hade jag väl inte räknat med.
 
I början var det inte så stort alltså....
 
 
Här i mitten på maj ser det så prydligt och "rart" ut!
 
Ja så där i början så tryckte jag ner allt och ännu mer i bäddarna för jag ville ju ha STOR skörd! Så började det växa, och det växte och det växte.........
 
 
Samma växthus men nu är datumet 20 juni!
 

Jag har flyttat, planterat om, gett bort, planterat ut....jag har så vansinnigt svårt för att slänga levande plantor. Men det har också gett mig en massa kreativa idéer! Jag hade försått bl.a. tomatplantor av alla de sorter (bamsetomater på 150 gr styck, svarta tomater, bifftomater, randiga tomater, gula körsbärstomater, vinbärstomater, tomater som bäst lämpar sig till tomatsås o.s.v.) så jag kunde startat en tomatplantage!!! Jag ÄLSKAR tomater men detta kanske var att överdriva en del. Hade räckt med ett par av varje sort! Första läxan jag lärt mig till nästa år.
 
Trots att jag planterade ALLDELES för tätt fick jag mängder av tomatplantor över....och jag som inte kan slänga. Gav bort en del till goda grannar men hade fortfarande MASSOR över....men se då fick jag en snilleblixt. Jag planterar dom emellan alla olika kålväxter ute i bäddarna som biologiskt bekämpningsmedel mot kålfjärlien och dess larver som fullständigt kan äta sig igenom en planta på ett dygn!!! Och kålfjärilen gillar inte tomatlukten enligt vad jag läst mig till. Så kom de ändå till använding. Så om ni kommer hit och ser MASSOR med små tomatplantor i bäddarna så är de mest där för att skydda andra plantor. Fiffigt va? Inte slänga utan ta till vara!
 
Dessutom lägger jag alla blad som jag rensar bort från tomatplantorna i växthuset, på broccolin, på rödkålen, på brysselkålen och mellan fänkålen. Ser faktiskt ut som jag kanske kan lyckas att lura bort de där små envetna hungriga inkräktarna.
 
Ja det var första kapitlet i berättelsen om mina "Trädgårdsdrömmar".
 
Fortsättning följer.......

Midsommar 2013

Midsommarafton firades som vanligt i Stugan med min son Magnus och hans flickvän Elin, våra kära vänner Jessica och Henrik och Anki och grabbarna "Bus", Leo och Jamie.
 
Fantastiskt härlig dag (även om utebordet fick flyttas in på verandan, vädrets makter ville inte att vi skulle sitta ute i trädgården) med MYCKET mat och mycket prat och skratt. Och så klart dans kring Midsommarstången.
 
Här är ett bildkollage av denna dag;
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Och så här trött var Ebba idag,midsommarsdagen. Lite som vi väl alla känner oss idag ;) !
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

Midsommarrecept

Tinnas sill
2 burkar matjessill i bitar
3 hårkokta ägg, hackade (jag brukar lägga dom först längts med i en äggskivare och sedan tvärs. Klart)
1 finhackad rödlök
1 creme fraiche
2 dl gräddfil
ca 4 rågade matskedar majonäs.
 
Blanda först majonäs (hur mycket majonäs beror på hur mycket majonässmak man vill ha på röran. Börja med 3 matskedar och smaka er fram) och creme fraiche samt gräddfilen.
 
Blanda i rödlöken och den avrunna matjessilen. blanda sist i ägghacket. Jag brukar toppa med lite finklippt gräslök. Blir lite "snyggare" för synen!
 
Matjessilltårta
200 g kavring
75 g smör
3 gelatinblad
1 burk matjessill, 200 g
1 rödlök
4 st färskpotatisar, kokta
250 g kesella
3 dl gräddfil
½ tsk svartpeppar, grovmalen
1 dl gräslök, hackad
 
Smält smöret i en kastrull. Finhacka kavringen och blanda väl med smöret. Platta därefter ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 15 minuter.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Låt under tiden sillen rinna av, men spara spadet.

Finhacka sill, lök och kokta potatisar samt blanda i kesella, gräddfil, sillspad och svartpeppar. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme och rör därefter ner den i sillblandningen.

Vänd ner blandningen i formen och ställ därefter in den i kylen för att stelna, vilket tar ca 3 timmar (kan göras dagen innan och vänta i kylen!). Avlägsna formen och lägg silltårtan på fat. Garnera med hackad gräslök strax före servering.
 
Jessicas och Martins Midsommarsnaps
5-6 fläderblommor
1 st tvättat och skivad citron (med skal)
75 cl vodka
 
Lägg allt i en en burk som rymmer 1 liter. Låt stå i kylskåp ca 3 dygn (smaka av efter 2 dygn).
 
Sila av i kaffefilter. Tillsätt ca 1 dl vatten och 1-2 msk flytande honung. Rör så allt blandas och häll upp på flaskor.
 
Tänk på att inte låta det stå för länge - max 3 dygn - annars kan smaken bli lätt "parfymerad".
 
Förbaskat god snaps - men kom ihåg det ÄR INTE saft utan snaps!!!!
 
Godaste Janssons Frestelse
10-12 st stora potatisar, ca 1,3 kilo oskalade
2-3 st normalstora lökar
2 burkar ansjovisfiléer, Grebbestads klassiska.
5 dl Vispgrädde
75 g smör, ska räcka till mjukning av lök, smörjning av form och topping
½ dl ströbröd, knappt.
Nymalen vitpeppar, inte alls mycket
Salt, men bara till löken
 
Först det viktigaste, öppna burkarna men häll inte ut spadet som ansjovisen simmar i – det är kanske den viktigaste kryddan i en Janssons frestelse.
Mjuka löken i en kastrull utan lock med en klick smör, salta lite så tar löken inte färg.
Potatisen skall vara rätt grov, lillfingertjocka stavar av fast potatis är helt enkelt bäst så det inte blir en gegga frestelse i slutändan. Skölj inte potatisstavarna! Du behöver stärkelsen..
Nu en liten hemlis; Låt potatisen gå 20-25 minuter i ugnen innan du blandar i ansjovis, ansjovisspad och grädde. Det kommer hända magiska grejer med stärkelsen i den varma potatisen som möter grädden.
Ansjovisfiléerna delar du i 2-3 delar. Nu har löken mjuknat och det är dags att varva potatis, lök, ansjovis. Spara potatis till översta lagret.
Häll över ansjovisspadet, vrid på lite vitpeppar och häll på rikligt med grädde. Toppa med ströbröd och klicka på smör. Gratinera i mitten av ugnen i 150-175°C. Långsamt och länge. Prova med en sticka efter 60 minuter. 
 
Denna Jansson tar lite längre tid men blir sååå mycket godare!
 
 
 
Och så till slut........
.........Världens godaste rabarberpaj!
Skär 500 g rabarber i småbitar, lägg dem i en ungsform. Strö på lite socker.
Smält 150 g smör
häll i 0,5 dl sirap och 1 dl grädde, vispa ihop och dra av kastrullen

Blanda detta:
2 dl mjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker

Blanda detta med det i kastrullen, men kastrullen ska ej stå på plattan då.

Bred geggan över rabarberna, grädda i 30-35 min i 175 grader, tills ytan gyllenbrun och är lite knäckig.
Njut med lättvispad grädde eller vaniljglassglass.
 

RSS 2.0