Kräftkalas ikväll

Låter det knäppt eller.... det är ju sådant man har på hösten...eller??? Nej inte om man föredrar havskräftor framför insjökräftor. Där är ju fisketiden först i augusti men havskräftor kan man fiska hela året runt. Så några av grannarna och vi bestämde för en månad sedan att den 21 maj skall vi ha kräftkalas.

Ute på altanen står 10 kg kräftor, håller på att baka bröd (2 olika brytbröd) och skall om en stund fixa 2 ostpajer.

Håkan är iväg och hjälper nya ägarna sjösätta Ghorm (han hade allt en tår i ögat vid tanken på att han nu skall skiljas från sin segelkompis sedan många år tillbaka!!! Gjorde allt lite ont i mig att se det men både han och jag vetatt denna båt har liksom gjort sitt för oss som inte blir yngre och som vill ut och lägga och dra nät. Snart hittar vi en ny liten motorbåt som han kommer att lägga sin nya båtkärlek på). Sedan är han tillbaka i god tid innan gästerna kommer och hjälper till att fixa det sista för kalaset.

Förra helgen gjorde jag ett vishäfte med massor av roliga snapsvisor som man naturligtvis även kan sjunga till ett glas vin, för jag dricker inte snaps längre. Tar hellre ett gott glas vitt vin till dessa underbara varelser.

Vad sägs om denna snapsvisa?

Kräftans allsång

Melodi: Jungman Jansson

Hej å hå, här ska ätas, här ska drickas hela kvällen,

den sju´femma som vi ta´tt ska rinna ner i magens djup.
Livets skuggor har vikt hän när vi nått botten på putellen,
ty i rosenderött ser man allt för en sup.

Hej å hå, här ska sjungas, här ska skildras uti toner,
att vår majkvälls måne slösar med sitt rosenröda gull,
att man känner sej belåten, trots en massa restriktioner,
hur man långsamt men säkert kan supa sej full.

Hej å hå, nu ska kräftan föras fram i rätta ljuset,
giv en plats för kräftans allsång varje gång som det är vår.
Därför sjunger vi så länge som det finns en dryp i huset
och så länge det finns något spår av vår röst.

Hej å hå, alla fruar, alla fröknar, alla gubbar,
tag ut glädjen nu i förskott, sjunga myggor i falsett.
Som i Valhall dom drack mjöd så ska vi svälja kalla nubbar,
här från bordet så ska man gå drucken och mätt.

 

 

Vilka som kommer? Jo grannarna (7 st) och så vi och Stefan och Magnus. Plus grannbarnen Hugo, Moa och så Prinsen Noa och lillprinsen Filip och solstrålen Julius.

Bilder kommer senare. Nu skall jag fixa ostpajerna!


Var hos läkaren igår för en checkup!

Allt var toppen. Blodsockret låg på en kanonnivå och blodtrycket nästan toppen. 135/80. Läkaren vill ha ner det till 130/80 men vi gör inget mer åt detta nu utan väntar till efter sommaren och gör en koll igen.
Kändes himla gott faktiskt.

Fast jag måste fortsätta att jobba på min vikt. Så nu sätter vi igång igen. har slarvat enormt denna period när allt annat varit så stressigt på jobbet. Nu blir det lugnare och även jag skall hitta tillbaka till min viktnedgång och motion.

Känns skönt ändå att värdena inte ligger helt fel. Blodsockret ligger dessutom helt otroligt bra till. Och då äter jag minidosen av medecinen. Maxdos är 6 tabletter per dag och jag tar en!!!

Så än så länge hänger käringen med!

Idag skall det STÄDAS!!!!

Idag åker vi in till stan och röjer upp och städar efter att köket nu är mer eller mindre klart. Några småsaker som Håkan skall göra men nu fungerar allt och skåpen skall fyllas och lägenheten städas. Det ser just nu ut som ett bomnedslag i lägenheten men det är ju bara lite kraftarbete som behövs och sedan har vi en fantastisk lägenhet igen med ett helt nytt kök!!!! UNDERBART.

Har varit barnvakter igår kväll föresten. Passade lille julius och hans storebror Joel. Julius är drygt året och Joel är 8 år. hade en jättemysig kväll och båda pojkarna är så lätta och goa att ha och göra med. Solstrålar bägge två. julius börjar ju prata och säger både Tinna, Håkan och Ebba. Härmar det mesta och är JÄMT glad! en sådan liten soltråle!!!

Vad jag gjort för övrigt i helgen...jo röjt och städat på landet också. Lite ute i trädgården också men det har inte varit lika gott som förra helgen. Och nu skall det tydligen bli lite ostadigt veckan ut. Vi kommer nog att vara mycket i stan och då är det ju bra att det inte är sommarsol och värme ute.

Skickar kort när vi är klara!

Onsdag och jag är gööörtrött!

Ja, allt har sin förklaring och till tröttheten finns alltså en orsak.

Vi hade första tisdagmiddagen på länge - ute på landet för köket är inte klart ännu i stan. serverade helstekt fläskkarré med rostade rotfrukter, god rosmarinsås till och lite extra fräscht grön. glass och våra egna björnbär (som jag hittade längst ner i frysboxen nu när jag frostade av den). Jättegott. Järngänget (Erik, Josefine, Lennart och Olle) var där plus Olles dotter Ann med sin lilla Jack Russel/svensk gårdshund Boomer. Han är nu 5 månader och vilken liten vild. Så vansinningt charmig. vi satt ute ända till kaffedags och lilla Boomer sprang som en vilde i trädgården. Han lär nog ha somnat i bilen hem och sover nog hela natten utan en rörelse.

En verkligt jättemysig kväll och jag vet att alla tyckte likadant.

Detta är INTE Boomer men ha är väldigt, väldigt lik.


Det blir ibland lite för sent för en tant som jag (kl. var 22,15 tror jag innan dom gick och det är ju så roligt att dom vill stanna - antar ju att det är för att dom trivs - men efter 21.00 så börjar min kropp läääängta efter sängen!!!!) så idag är jag lite jäspig, framförallt när blodsockret sjunker sådär vid 14-tiden. Dessutom har jag himla ont av pollenallergin vilket inte gör min kropp piggare!!!! Idag blir det därför tidig sängång.

Har varit hemma en sväng och kollat in framskridandet av vårt nya fina kök. Blir så himla fint!!!! Han är fantastiskt duktig min älskade Håkan. Bilder kommer så snart det är klart.

det var dagens lilla rapport!

Stockholmsresan del 3

Ja ni, så kom vi då till mässan första dagen och vad hände....jo så klart de där tidningarna som skulle komma med expressleverans...dom kom först kl 12!!! Spotlightens fungerade inte, ner till utställarservice som lovade komma MED ED GÅNG. efter 3 påminnelser (via telefon och personligt besök) så hade jag tappat hoppet om att få fram lampor till spotlighten som fungerade. Dessa blev inte heller fixade förrän EFTER lunch. Elen fungerade inte så vi kunde inte visa bildspelet. Ingen ström till datorn!!!!! Ringde återigen till utställarservice "vi kommer pronto". Inte fasen kom där någon som kunde fixa detta.  Då kom där två glada grabbar från Karlstad....såg problemet, knölade sig in bakom kulisserna (alltså bakom montrarna där all el fanns hopklumpad. Hur dom kom in därbakom har jag ingen aning om - men det gjorde dom) och fixade det hela. Det behövdes bara någon som kopplade elsladden till eluttaget!!! ja, vad säger man????? Så kom då äntligen bildspelet igång och insåg att det inte fungerade som var tänkt på ett tomutrymme på våra roll-ups. Då hade mitt tålamod slutat att fungera... jag drog isär roll-upsen, fräste lätt för mig själv och så visade vi bildspelet på den vita monterväggen. Jädrans vad bra det blev.

Resten av mässdagarna fungerade perfekt. Massor av intresse från besökarna och vi fick träff med de flesta av våra kunder som ställde ut. ja mina vänner - hemresan blev klart enklare p.g.a. en enkel sak TAXI!!!!!

Väl hemma väntade räkor och gott vin plus levande ljus!!! Denna älskade sambo. Allt krångel försvann och jag log och kysste mitt hjärta för han är det bästa som hänt. Så med andra or....slutet gott, allting gott!!!

Nu är alla fröer i jorden!!!!!

Om ni såg min planeringslista på allt som skulle ner i jorden........så undrar ni nog om jag tänkt mig bli grönsakshandlare!!!

Nej det skall jag inte bli men självförsörjande på grönt lär vi nog bli.

Jag har satt rödbetor (två olka sorter - en tidigare än den andra och dessutom avlånga istället för runda eftersom de då tar mindre plats breddmässigt), morötter (även här två olika sorter, en som heter harlekin där alla färger ingår från mörkvioletta till helt vita ingår samt en sort som heter "Sugarsnap", vilka skulle vara extra söta), rotpersilja, svartrot (en underbar rot som kan liknas vid sparris och enligt min mening mycket godare) och palsternacka. Detta i den sängen där det enbart finns grönsaker som befinner sig under jorden. Fast ni vet väl att rödbetans unga blad smakar fantastiskt gott som salladsblad!

I de två andra sängarna finns det en blandning av olika salladssorter, mangold (min älskade mangold som jag använder både skaft och bladdel - sallad, spenat och stjälken lättkokt  och som smakar så underbart gott), bladselleri, purjolök, dill så klart och dessutom MASSOR av dill (förhoppningsvis skall vi väl få lite krabba i år också),  majrova och kålrabbi, grönkål, lite charlottenlök o.s.v. Blomkål och broccoli finns i sålådorna inne än så länge, skall ut i landen när det blivit lite längre gånget på våren så att dom klarar sig. Mellan kålen skall jag ha tomater så att förhoppningsvis inte kålfjärilen kommer och äter upp dessa två sorter. ja även grönkålen ligger ju illa till. Men jag fick ett tips att om man odlar tomater mellan raderna på kål så kommer inte denna fjäril och lägger sin larver i kålen. De gillar nämligen inte doften av tomater. Och för att skydda tomaterna från ...ja vad det nu är som gillar tomater... så planterar jag Tagetes. Biologisk bekämpning kallas det!!! Smart eller hur? ja vi får nu se hur effektivt det är.

Dessutom har vi satt lite nya bärbuskar eftersom 2 var stendöda!! Även här var det ett ohyra förra året som fullständigt länsade krusbärsbuskarna på dess blad och små krusbärskart vilket tydligen tog alla dess kraftoch i vår såg vi att dom helt dött ut. Nya har införskaffats och planterat. Ena komposten har tömts - massa, massa fantastisk kopostjord som nu läggs ner runt alla rabatter och buskar.

Fattar ni att detta är min rekreation, att få stoppa händerna i jorden och sedan se hur allt kryllar av liv och kommer upp som ståtliga växter i alla dess former.

Jo föresten, har faktiskt även satt ut mina tomatplantor i blomsterlådorna där ampeltomaterna skall finnas. Bär ut lådorna på dagen och in på kvällen. Förhoppningsvis skall dom klara sig då och bli en hel symfoni av olika ampeltomater. Vi får se, vi får se.......Förutom detta har jag faktiskt tagit mitt första dopp också. Om det var kallt? ja det var kallt men inte kallare än att jag dök i en andra gång också. Detta mitt älskade Sundhammar.... ja denna plats är mitt allt på jorden!!!!

Long time.......

...no see!!! Ja nu har det varit ett bra tag sedan jag gjorde ett inlägg i min blogg. Tiden har inte räckt till. har haft så fruktansvärt att göra under en lång period att det tog mig en vecka att landa. Onsdagen den 4 maj var brytdatumet, då kom nr 2 av Fastighetsförvaltaren ut. Detta nummer har det varit sådant kaos runt och att jag rodde detta iland trots alla kaotiska problem berodde inte enbart på mig utan även att jag har fantastiska medarbetare som ställt upp i vått som torrt. Hade anställt en ny redaktör på tidningen som efter bara en vecka sa upp sig igen. Eftersom det var en provanställning så lämnade hon 2 veckor efter att hon lämnat in sin uppsägning. Hon hade fått drömjobbet, som hon sa, och kunde inte tacka nej. Hon var såååå ledsen för detta och förstod att hon satte oss i en jäkla knipa men det kunde hon inte hjälpa och....bla-bla-bla. Jag blev så frustrerad att jag inte orkade prata med henne mer den dagen. Att hitta ny redaktör så på sekunden går inte, alltså fick jag bli, förutom det jag är anställd att göra - säljledare - både redaktör och insamlare av annonser vilket tar en himla massa tid. Det har varit en period som jag hoppas inte kommer igen för jag har varit så stressad att jag knappt har haft en minut där jag kunnat koppla av. Jobbade både dagtid och nattetid, både i drömmen (mina drömmar var fruktansvärt röriga) och den vakna nattetiden när jag snurrat som en helikopter i sängen. ja, nu är tidningen i alla fall i hamn och under veckan här kommer den upp på nätet. Vill ni se vad jag jobbar med......gå in på www.fastighetsforvaltaren.se och klicka på "Läs senaste numret av tidningen". Just nu ligger ettan uppe men snart kommer den att bytas ut mot tvåan.

Idag skall jag till vårdcentralen för att ta prover både vad gäller mitt blodtryck och min diabetes. Undertrycket har väl inte varit det allra bästa och nästa vecka skall jag till läkaren för eventuell förändring av min medicinering. Skall visst ta några prover också för att se att medecinen inte påverkat njurarna - tror jag det var.....Whatever, det får jag  reda på när jag kommer dit.

Denna helgen har varit helt fantastiskt skön och avkopplande. Tack Gode Gud för Stugan och vår underbara trädgård. Berättar mer i nästa inlägg.

RSS 2.0