Fantastiskt god fisksoppa

 
 
Idag hittade Mr H ett recept och undrade om det kunde vara något....klart vi prövar sa jag. Blev fantastiskt gott.
För 4 personer.
 
400 gr lax
1 gul lök
1 färsk fänkål
1 paket saffran
1 kryddmått dillfrö
2 tärningar fiskbuljong
2 dl vitt torrt vin
2 dl grädde
1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten (fast jag använde 3 msk vetemjöl utrört i grädden - blev perfekt)
1 limefrukt
Salt o peppar
  1. Skär laxen i mindre bitar. skala och finhacka löken. Ta bort den hårda roten och skär övre delen av fänkålen i mindre bitar
  2. Fräs lök och fänkål med smör (jag använde även en del olivolja) i en rymlig kastrull. tillsätt saffran och dillfrö. Löken skall bli genomskinlig innan sedan vatten, vin och buljongtärningar tillsätts. Koka upp och låt det hela småputtra i 10 minter. Lägg i lax och den rivna limen samt saften från limen. Tillsätt majsstärkelsen och grädden (eller som jag gjorde, vispade i mjölet i grädden och tillsatte i soppan). Låt det hela fortsätta småputtra i 4-5 minuter och smaka av med salt och peppar.
     
    Serveras med ett gott bröd till, chiabata eller italiensk lantbröd....vad vet jag! Vi tog chiabata med en god ost till!
 
Blev supergott men jag kommer nog att förfina det till nästa gång och tillsätta en hackad chili (utan kärnor) i lökfräset för att få en något mer hetta i soppan men det är ju en smaksak.
 

Trädgårdsdrömmar 3

Att jag har bonnasläkten i blodet är fullkomligt säkert och klart. Att jag har mina starka gener i självhushållningen är också alldeles klart. Jag har ambitioner att ta tillvara allt som kan tas tillvara av naturen, att vårda och vara rädd om naturen att se naturens olika skiftningar och försöka förstå vad som försiggår. Kanske har jag även indian eller infödingsblod i mig också. Att inte skörda mer än man kan äta, detta gäller ju naturligtvis naturens egna livsmedel, både djur och växtriket. Att vårda och ta hand om. Att ta hand om allt med respekt och kärlek. 
 
Ja så känner jag och är så innerligt tacksam och glad att jag träffat Mr H som har precis samma filosofi. Allt som naturen ger oss skall vi ta tillvara och vara rädda om. 
 
Häromkvällen plockade vi en del musslor vid Vannholmarna. Dessa kokades för att frysas ner, kvällen var för sen och vi var för mätta för att göra en riktigt god musselsoppa. Vad gjorde vi med skalen, jo Mr H blev ombedd att krossa dom vilket han utförde (tänk om alla hade en handyman som jag har) och nu ligger dessa utspridda i rabatten. Extra näring och mineraler som växterna älskar. 
 
Körsbärsträden är nu nästan helt renplockade så mycket det går, sedan får fåglarna äta sig mätta och tjocka så de kan klara en vinter.  Vi vill ju se våra kära små flygande vänner här nästa vår också. 
 
Så mycket körsbär vi tagit tillvara på. Frusit in, torkat, saftat och gjort likör av. Nej jag vet, jag gillar inte likör, men i vissa desserter och till den speciella fördrinken passar det utmärkt. De frusna skall jag bl.a. använda till vinterns dessertsåser och till saftsås till ris a la maltan på julafton. 
 
De svarta vinbären har plockats av och allt har tagits tillvara (så klart!!). En del fryser jag in för att ta tillvara senare, en del har lagts i burk med vodka för att bli julsnapsen och en del har lagts i bunke för att bli Cassis. Återigen vi dricker inte likör men den går att använda till så mycket mer........Kir, bubbeldrink, sås till glass mm. 
 
Bären, både körsbär och svarta vinbär som jag frusit in, kan användas att göra fantastiska sorbeer. Vilket jag kommer att göra i höst/vinter. 
 
Ja det är så här jag vill leva, nära naturen, ta vara på det som går att ta tillvara, lära mig nya saker om våra fantastiska naturella råvaror som naturen bjuder på...nässlor, kvanne, kirskål m.m, m.m.
Och det är så här jag kommer att leva nu när jag blivit pensionär och bestämt mig för att inte jobba mer än max halvtid....om inte det mest fantastiska jobbet kan vara inom räckhåll. då blir det MYCKET jobb. Men fram tills dess så lever jag precis såhär - tar vara på varje minut av mitt liv och känner att det faktiskt är "gött att leva, annars kan de kvetta"-
 
Recept kommer i nästa inlägg

Jag och min telefon!

Det ringer!
 
Jag: Hej det är Tinna
Roger: Hej det är Roger
Jag: Hej vännen, hur är det?
Roger: Jättebra.
Lite småprat döremellan, sedan...
Roger: Jo anledningen till at jag ringer är att jag ....o.s.v. (ni behöver inte få reda på ALLT!!! ;) )
Jag: Så trevligt, tack gärna.
 
Det ringer in ett samtal till - ser att det är sonen Magnus som ringer men bestämde mej för att trycka upptaget och ringa upp honom efter samtalet med Roger men gör en feltryckning. Jag trycker på "Parkera och svara".
 
Jag: Jo, du vad bra kortet blev som jag tog på dig!
Magnus: Va?????
Jag: Kortet som jag tog på sommarfesten!
Magnus: Vadå, sommarfesten????
Jag: Men....det jag tog....MAGNUS - ÄR DET DIG JAG PRATAR MED?
Magnus: Ja det är mig du pratar med (nu var säkert Magnus fullständigt klar över att jag blivit totalt vimsig). Jaha jag trodde jag pratade med Roger....... (nu var Magnus SÄKER på att jag fått en fnurr på hjärnan)...
 
Det ringer in ytterligare samtal, ser att det är Anna-Lena som ringer
 
Jag: Magnus vänta lite
Magnus: Ok???
 
Parkerar och svarar
 
Jag: Hej Anna-Lena, kan du vänta lite
Anna-Lena: Javisst
 
Parkerar och svarar Magnus
 
Jag: Älskade Magnus, kan jag ringa dig om en liten stund
Magnus: Det är ok Mamma, men glöm inte ringa (hmmm det händer IBLAND att jag glömmer och just nu var han nog SÄKER på att jag skulle glömma)
 
Nästa samtal - återgår till Roger
 
Jag: Jo du det fotot som jag tog på dig på sommarfesten det blev väl bra
Roger: Ja jättebra
Jag: (Nu lite stressad över allt kopplande hit och dit och Anna-Lena som väntade och de som skulle ringas upp) Du då ses vi på torsdag
Roger: Ja, välkomna!
 
Avslutar och kopplar in Anna-Lena
 
Jag: Hej, det är väl Anna-Lena?????
Anna-Lena: Ja det är det, vem skulle det annars vara
Jag: Ingen aning men ville bara försäkra mig om att det var rätt person i telefonen!
 
Samtalet fortsatte nu med en förklaring till henne på hela den här snurran och gissa om vi skrattade!!!!!
 
Så kan det gå när man har många järn i elden ha ha!!!

Bearnaissås

Vet ni vad, häromdagen, närmare bestämt i fredags, "slog" det mig hur lätt det är stt "slå" en beasås.....ha ha fyndigt eller hur ;)
Dessutom blev den så god att jag aldrig mer kommer att köpa färdig sådan. Tar kanske max en kvart. Visst kan det vara värt det, eller hur?
 
Här är receptet:
  • 6 st ägg
  • 500 gr smör
  • 1 kvist färsk dragon eller en mtsk torkad
  • 8 st vitpepparkorn
  • 4 st charlottenlökar
  • 1 msk hackad persilja
  • 0,5 dl vittvinsvinäger
  • 1 dl vatten
Smält smöret i micron eller i kastrull. Låt svalna
Finhacka chalottenlökarna och läg i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften. Har det reducerat mer än det, tillsätt vatten till rätt mängd.
sila ner detta i ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner 6 äggulor och vispa hårt tills det tjockanr till krämig konsistens. INTE längre!
Ta bort katrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Inte elvisp utan handvispning. Stanna gärna upp då och då och vispa till jämn smet innan ni fortsätter
Strö i lite hackad persila och dragon. Salta och peppra.
 
Denna håller sig i kylen länge men vill man så gör man bara halva satsen!
 
Jag LOVAR ni köper inte heller färdig beasås efter detta.

Rabarbersirap

För er som har mycket rabarber i trädgården - här är något jag tycker ni måste pröva. Fungerar i drinkar, att sprinkla lite över fruktsalladen, till glassen, som fantastiskt sötningsmedel till te. Oj, oj vad gott. Jag gjorde dubbel sats när jag ändå höll på. "Gojset" som blev över har jag frusit in för att använda som bas till hösten - vinterns efterrättskrämer, som "lock" på cheesecace mm.
 
  • 250 gr rabarber
  • 1.5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Tillagning

1. Ansa och skär rabarbern i 2–3 cm långa bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt socker och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 10 min. Låt massan rinna av i en sil. Pressa med en sked så att all vätska rinner ut.
2. Häll saften i en kastrull och låt koka utan lock till sirapsliknande konsistens, ca 5 min. Låt kallna.

 Inte världens bästa bild men flaskan är jag så glad att jag tagit tillvara. Har nu även köpt nya tätningsringar så nu skall dessa flaskor komma till använding igen. har en hel del undanstoppade. Härligt!

Trädgårdsdrömmarna 2

Oj oj oj...är det de flesta kommenatarer när vänner på besök kommer in i våra växthus! Vilken djungel!!!
 
Ja det kan man utan överdrift säga. en djungel jag varje dag skär mig igenom, eller rättare sagt, klipper.
 
Tomaterna är på G så det knakar , av alla de sorter. Har fått binda upp för att ge stöd för annars kommer grenarna inte orka hålla uppe hela tomatklasen. Att vi kommer att få massor av tomater är helt klart. Av alla de sorter.
 
 
 
Här är bara en femtedel av alla tomatplantor. alla har inte kommit lika långt men dessa var också de jag sådde först och givtvis då också planterade ut först.
 
Gurkorna kommer de också sakta men säkert. Här har jag fått rensa bort onödigt mycket eftersom jag gjort ett kardinalfel till - blanda inte tomater och gurka i samma bädd. Till nästa år skall jag ha ett "tomathus" och ett "gurkhus" Klart det behövs rensas då med men inte lika hårt som jag behövt göra nu och framförallt de skall få mer plats att breda ut sig på. Alltså till nästa år, gör om - gör rätt!
 
 
 
Ja visst kommer det även gurkor. Men inte lika mycket som tomaterna. Ännu i alla fall.
 

Vad skall jag nu göra med alla tomater jag får? Jo, jag har googlat och frågat vänner och bekanta och fått massor av tips. Kommer först och främst att göra tomatsåser att ha i olika maträtter (här finns en uppsjö att hämta både i kokböcker och på nätet). Sedan kommer jag att finhacka tomater och frysa in i portionsförpackningar. Prova göra min egen ketchup…bara för att pröva hemmagjord mot köpt. Och framförallt kommer vi att äta, äta, äta solvarma tomater direkt plockade från plantan och in i mun! Finns det något bättre….lika bra kanske men inte bättre.

Här är ett bra recept på tomatsås föresten, hämtat från Tasteline.se.

  • 1,5 kg tomater
  • 3 st gula lökar
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 3 msk rapsolja
  • 1 st lagerblad
  • 1 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk balsamvinäger
  • 3 msk färsk oregano
 Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skala och finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt.
Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få lite färg, men inte bli bränd.
Häll ner tomater, lagerblad, socker, salt, peppar och vinäger.
Låt allt koka under lock på låg värme i ca 1 timme. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trögflytande.
Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 minuter innan den serveras. Såsen går utmärkt att frysa in.
 
Recept: Alice Brax
 
Gurkorna då....ja se det är lite värre men jag har hittat flera recept på gurksoppa, smörslungad gurka bland annat. Det gäller att fortsätta forska. Någon som har något annat bra tips/recept så meddela mig gärna.
 
Så alltså kontentan av detta är att vi får massa tomater och gurka och jag vet att jag kan ta hand om alla tomater men gurkorna är ett stort frågetecken, vilket då talar om att mindre gurkplantor till nästa år och i sitt "egna" växthus!

RSS 2.0