Oj vad det blåser...och värre skall det bli!

Kan inte låta bli att lägga upp denna visan på bloggen. Jag som är så gammal, så gammal....kommer ihåg denne man och en hel del av hans visor. En glad skit i aftonsången. Och just denna visan passar väl in i dag om någon gång!!!

 

TORPAREVISA

text och musik: Gunde Johansson (1922-1995)

Tocka orning dä ä uti väla nu
dä grunnar ja mycke på,
för di slôss å se'n jobbar di värre än sju,
dä dära ä svårt te förstå.
Men en aen har fôll bra lite vett
å hôve dä ha'n fôll fått
för te kli sej uti när dä ä nôge lett,
sôm när fôlk till exempel har brått.

 

För ja ä tôrpare ja å ja har dä så bra,
å ja ligger på sôffa för så ska dä va,
å gräse dä växer å rôgen han gror
å mor ho mal kaffe å grisen blir stor!

 

Hå hå ja ja, hå hå ja ja
hör va dä blåser i träa i da,
hå hå ja ja, hå hå ja ja,
dä blåser i träa i da.

 

Å flyger i lufta di gör sôm skam
förskräcklit å fort ändå.
Dä ä skillna dä när som en aen ska fram,
en får klar sej mä te å gå.
Men en ä fôll bra bakôm emellerti,
sôm inte kan räkne ut,
va i hundan di har så pass ont ôm ti
för den tar fôll i alla fall slut.

 

För ja ä tôrpare ja å ja har dä så bra,
å ja ligger på sôffa för så ska dä va,
å gräse dä växer å rôgen han gror
sätt på panna mor, sätt på panna mor.

 

Hå hå ja ja, hå hå ja ja
hör va dä blåser i träa i da.
Hå hå ja ja, hå hå ja ja,
dä blåser i träa i da!

 

Här har en dä ganska så skaplit bra
fast nog får en ont där bak,
men besvärligheter dä får en fôll ha,
en ä alla fall unner tak.
Te å ge sej ôt skogen ä int idé,
nej där säjjer ja allt stôpp,
för se råkt ja te hugg nôa meter mä ve,
ja den tar di sen å eller ôpp.

 

För ja ä tôrpare ja å ja har dä så bra,
å ja ligger på sôffa för så ska dä va,
å gräset dä växer å rôgen han gror.
Dra opp klocka mor, dra opp klocka mor.

 

Hå hå ja ja, hå hå ja ja
hör va dä blåser i träa i da,
hå hå ja ja, hå hå ja ja,
dä blåser i träa i da.

 

 

En glad vissångare

 

Så här låter den med Trio mé Bumba, kunde inte hitta den med Gunde

 


Advenstbaket klart

Ja, igår bakade och bakade och bakade jag. Allt efter att jag adventspyntat (fast det går ju å andra sidan fort...om man inte behövde putsa fönster först, fast det har jag bara gjort på insdian. utsidan tar jag när stormen bedarrat).

Vad det blev jo först gjordes Tastelines lussebullar med kesella och saffran. Sedan blev det mjuk pepparkaka där jag bytte ut 1 dl av strösockret mot 2 dl lingonsylt.

Sedan bakade jag en apelsinkaka och så bakades två sorter småkakor. Det blev syskonen Källssons julkakor och kanelhjärtan fast jag gjorde kakor som jag skar ut efter att jag gjort en rulle av degen. Orkade inte stå och kavla och trycka ut hjärtan. Smakar precis lika gott ändå. 

Nu är det klart och jag känner mig jättenöjd. Allt blev faktiskt lyckat och det blev t.o.m. en del som hamnade i frysen. Mjuka pepparkakan blev det 2 kakor av, alltså en i frysen och lussebullarna blev det också så många av att några kan hamna i frysen. Allt för att ta fram i jul.

Allt som allt tog det ca 3 timmar. Och det luktade så gott i hela huset. Jag älskar den lukten även om jag inte är en kakmoster. Så dessa gånger är heliga!!!

Nu har julen gjort sitt inträde!!!! HURRA!!!!

Önskar er alla en underbar helg och 1:a Advent


Någon hemma?

Grattis älskade Magnus till ditt CFII

Skulle så gärna vilja blogga mer än jag gör men jag hinner inte.

Gör en massa annat onyttigt och nyttigt istället. och så uppdaterar jag kort på Facebook. Är ju som en blogg det med!!!Tårtan köpt på Mariaplans Konditori! Den var urgod men ganska mäktig!!!

Har faktiskt lagt in denna bild på Facebook i fredags när jag fick beskedet att han klarat det sista testet som också var det svåraste. Han var såååå nervös innan och klarade det ändå!!! Uj, uj vad mamma är stolt och lycklig. När han blir nervös blir jag ännu mer nervös. Så när beskedet kom så kom det allt en del glädjetårar och sedan ordnade jag tårta med en nyinköpt helikopter på toppen som vi hade vid 3-fikat. Alla hurrade och det blev en jättemysig fikastund!!!

Imorgon kommer gossen hem. Då skall vi till Delsjö Golfklubb och äta lunch hela bundten som jag och hans far bjuder på.

Och snart skall morsan allt upp i luften också!!! han måste ju få till en massa flygtimmar så vi supportrar (familjen och främs föräldrarparet) måste ju bistå med en del av dessa.

Ja nu är denna etappen över. Har varit oerhört jobbigt för Magnus och han kan känna sig extra stolt över att ha klarat detta trots sjukdom, ensamhet, ej fungerande airconditioner trots 38-gradig värme m.m.

Grattis än en gång och Gud så gott att du nu kommer hem!! Fly High!!!
Så var glöggen på flaskor och knölarna upptagna

ja nu har då glöggen jäst färdigt och skall stå och mogna fram till mitten december. Sedan är den drickklar. Det jag smakade av idag var helt ok, precis så INTE-söt som jag ville ha den. Skall bli såååå spännande att smaka av den när den är klar. Tips från en godvän var att det som inte går åt i år kommer att smaka ännu bättre nästa år! Jag kan lova, vi har glögg i MINST 2 år. Beorende på hur många vi har på glögg innan jul.

Har även plockat upp våra jordärtskockor, sköljt och lagt dom i påse i kylen för förvaring tills vi kommer hem från Stockholm. Helt otroliga små (STORA) knölar. Detta var ju bara en liten sidogrej jag gjorde i år så det blev ju inte några jättemängder, men till nästa år....oj, oj, då skall vi ha många fler. Vi älskar vår jordärtskocksoppa som vi har ganska ofta. Denna vi gör av vår egna knölar och den kommer naturligtvis att smaka ännu godare.

Alla morötter är nu också uppe ur jorden. Har hittat ett morotsrecept på nätet som jag tror kommer att fungera om man precis som i jordärtskockssoppan tillför vinäger och då gärna filonvinäger. en sak jag undrar över; de vita och violetta morötterna (hade ju satt en sort som har flera olika färger på morötterna) var nästan helt felfria men de vanliga var ganska mycket åtsatta av insekter. Varför???? Kollade och det är bara ytskiktet som är angripet. Skalar bort detta men det försvinner ju mer än på de viata och mörklila. Nästa år kanske jag nästan bara sätter de ljusa och mörka...ja vi får se.

Purjolöken är också snart dax att ta upp de sista av. Denna kan man frysa in för vidare äventyr men det blir nog en god potatis- och purjolökssoppa.
Soppa i alla dess former är fantastiskt under kalla vinterperioden. Både Håkan och jag älskar soppa, gott bröd till med god ost och kanske några pannkakor till dessert (fast oftast orkar vi inte det - det blir en färsk frukt istället!!!!)PRAG 25 oktober - 2 november 2011

Här kommer ett bildsvep av vår resa till Prag, en fantastisk stad med så otroligt mycket historia. Nästa  svårt att ti in allt, tur man har foton och filmer.Prag katedralen med tillhörande fönster.   Torghandel i Prag.         Håkan kollar kartan.     Jag prutar på souvenirer.

 

Katedralen uppe i Kutna Hora där silvergruvan brukades från 1300 till 1600 talet. Bilden intill är från Benkyrkan där en galen adelsman grävt upp alla gravarna efter Havsburgarna och Husiterna 1620. Massor dog i detta slagfält och dåren kommenaderade alltså att alla gravar skulle grävas upp för att dekorera kyrkan för att människorna skulle värdesätta det mänskliga livet.....ingen fattar denna mening!!! Det var så makabert att jag ryser bara jag tänker på denna groteska kyrkinredning. Takkrona av benrester, kandelbarar av skallar och benrester, statssköld, pyramider, ja allt i hela kyrkan var av skelett och skallar...tur man inte behöver gå i den kyrkan varje söndag!!!!

Avlsutar med bild från vår sista middagskväll på Café Slavia:RSS 2.0