En händelserik och härlig helg

Så har vi träffat Magnus innan han återigen åker till USA som instruktör och blir borta i tre månader!

 

Detta känns jättebra för Magnus del (han loggar flygtimmar vilket hjälper honom i hans ansökningar till hösten) men rätt tungt för hans flickvän Rebecka och hans mamma!

 

Det är sådana smällar man får ta och jag är evigt tacksam att han inte stationerar sig i Australien….då hade jag nog förtvinat….

 

Vi satte oss allihop på Sushirestaurangen Kyoto och beställde in en familjesushi för fem personer (vi var sex men Håkan och jag ihop räknas som en med tanke på portionerna vi äter) och vi tog, för traditionens skull, en grinolle Magnus och jag och Johan filmade…tror jag såg rätt rolig ut ha ha ha!

 

Hade en riktigt mysig lunch och jag kommer att sakna denna gosse väldigt mycket , vi har ju annars dagliga samtal och det kan vi bara ha sedan via Skype och dessutom är ju tiderna upp och ner USA-Sverige!

 

 
Magnus med härliga flickvännen Rebecka
 

För övrigt har vi haft en jättehärlig helg med en massa glasstillverkning (vi kan snart öppna glassbutik tror jag…..) eftersom det nu börjar bli dags att börja ta tillvara årets bär och förra årets bär inte är avverkade i frysen. Så vad gör man….jo man/vi gör glass i stora lass.

 

Fläderblomssorbé, körsbärssorbé, körsbärsglass, körsbärsglass med mörk choklad och hackade hasselnötter (wow vad god den blev), svartvinbärsglass- och sorbé, romrussinglass (när jag städade skafferiet hittade jag ett halvt paket ganska torkade sultanrussin….med lite rom blev dom perfekta för glass). Skall fortsätta och göra rabarberglass, rabarbersorbé. Samma sak med hallon. Jädra tur man har stor frysbox som nu har rensats ut och där vi gjort plats för all denna glass som sedan skall avnjutas i sommar och några skall även få avnjutas i höst på våra tisdagsmiddagar!

 

Igår tog vi oss dessutom en tur ut på havet, la till vid Guleskären, jag plockade musslor (med foppatofflor på – suveränt – inga sår under fotsulorna), Håkan höll först handuken (vilket han är suverän på ;) )skarapade rent skalen. Så nu ligger en till omgång musslor med spad i frysen (kommer bli en hel del fisk- och skaldjursrätter i höst/vinter).

 

På hemvägen slängde vi ut en dörj och trot eller ej, två makrillar fastnade, en större och en spirrmakrill. YESSSS!! Så ikväll skall vi äta rökt makrill med äggröra och kokt färskpotatis.

 

Jag fullkomligt älskar mitt liv!


Fläderblomssorbet

SORBET MED SMAK AV FLÄDER
 
 Foto: Anna Huerta

5 portioner

  • 4 dl outspädd fläderblomssaft
  • 2 citroner, saften (ca 2 1/2 dl)
  • 4 äggvitor
  • 1 1/2 msk strösocker
  • Blanda fläderblomssaft och citronsaft och frys till hälften (cirka
  • 1 timme).
  • Vispa äggvitorna hårt. Rör ner äggvitor och socker i den halvfrusna saften. Smaka av.
  • Frys vidare 2–3 timmar.
 
Receptet från Icakuriren.se

Körsbärsglass

Just nu rensar jag i frysen - både mat och frukt.
 
Maten blir till middagar och frukt och bär blir just nu till olika glasspaket som åker tillbaka till frysen.
 
Känner att förra årets frukt och bär måste ur frysen innan årets kommer dit! Gjort en fantastisk Fläderblomssorbét (recept i nästa inlägg) som blev urgod och var väldigt enkel att göra plus att vår glassmaskin (har bara en bunke, borde haft två) kunde användas till gräddglassen som också produceras.
 
Har en massa, massa körsbär som ligger urkärnade och färdiga varför jag bestämde mig för att använda detta fantastiska bär så mycket jag kan i olika varianter.
 
Så här kommer första körsbärsreceptet:
 
KÖRSBÄRSGLASS
~6 portioner
 
Körsbärskompott:
 
0,5 kg urkärnade körsbär
200 gram socker
 
1. Koka bär och socker tills bären brister och det börjar tjockna.
 
2. Ta bort från värmen och låt blandningen kallna helt.
 
Glassbas:
 
3 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång, delad på längden
3 äggulor
125 gram socker
 
1. Koka försiktigt upp mjölk och grädde i en kastrull. Flytta sedan kastrullen från plattan.
 
2. Skrapa ur vaniljstången och lägg den och fröna i mjölkblandningen.
 
3. Vispa äggulor och socker i en separat bunke till ett vitt skum.
 
4. Vispa ner äggblandningen lite i taget i mjölkblandningen och ställ tillbaka kastrullen på plattan.
 
5. Rör om med en träslev tills krämen bildar som en tunn hinna på sleven. 
 
6. Kyl smeten i kallt vattenbad
 
7. Ta bort vaniljstången och häll blandningen i en behållare eller i en glassmaskin. När glassen är som mjukglass blandar du med en spatel ner körsbären. Häll sedan tillbaka allt i en eller dela upp i flera bunkar som du ställer in i frysen.
 
 

Trädgården 23 juni - framgångar

 Ja så skall jag då berätta om det som gått bra:
 
                 
 
Vi får äntligen vindruvor på våra vindruvsplantor! Fantastiskt. Letar igenom varje dag och toppar två ögon ovanför druvklasen! Allt efter råd från kär väninna!
 
Ringblommor och rosor trängs och trivs (ni vet att man kan torka bådas blad och använda i sallader hela året runt). Årets nyheter odlingarna framför söderväggarna med bönor, majs, physalis växer så det knakar och även jordgubbar och smultron trivs i sina upphöjda bäddar. inne i växthusen växer det nu lite mer organiserat än förra året och tomaterna på alla plantorna är på G!
 
Detta uppväger de övriga motgångarna i trädgården men jag skall ändå ta reda på VARFÖR och "göra om göra rätt" till nästa år!
 
Så ni som har tips på vad jag kan göra - skicka gärna detta till mig!
 
Slutligen ett tips på ett par växter som jag lärt mig älska lite extra mycket. Min yemenitebasilika och min ananassalvia som finns med mig varje år. Basilikan övervintrar inomhus - däremot inte salvian. Jag sparar därför frön från den och frösår varje år. 
Denna salvia är en underbar smak i teet, i sockerkakan, i fruktkrämen, finhackad bland jordgubbarna ihop med finhackad basilika!
 
 
Nu väntar jag bara på att hallonen bakom "boa" skall mogna........där finns masssssor!
 
 

Trädgården den 23 juni - motgångarna

Tänkte blogga om min midsommar....men det blir inget med det. Inte för att jag inte haft en underbar sådan som innehöll både familjegemenskap, dans och god mat men allt det där behåller jag för mig själv....denna gången!
 
Det jag istället skall dela med er är min trädgårdsframgångar och motgångar. 
 
Jag börjar med det motgångarna!

 
 
En massa av dahliorna som jag satte kom aldrig upp och rabatten ser ut som en "disaster". Ser så himla tråkigt ut så här kommer jag i veckan att ta mig till Plantagen eller Blomsterlandet och köpa perenner (rea på dessa nu) och se om jag kan få någon ordning på det. Dessutom fick jag någon ohyra som åt sig igenom stjälkarna på vallmon som gjorde att de gick rätt av innan blomningen...tror ni jag blev både ledsen förbannad eller....men vad hjälper det. Försökte med allt i ohyresprutning men inget hjälpte.
 
Jaha så kommer vi till den berömda kålbädden... vet inte vem jag nu skall skydda mot? Kålfjärilen, det grävande djuret eller mördarsniglarna. Täcker jag för kålfjärilen så kommer lilla djuret fram plus mördarsniglar. Håller jag öppet så kommer kålfjärilen! Nu har jag gett upp...nu planterar jag alla jordgubbs- och smultronrevor där istället! Så får vi hitta på något till nästa säsong. Revorna skall sedan få bli ersättare där jordgubbar och smultron behöver bytas ut! Eller för den som vill ha lite extra så finns det här att hämta!
 
Äppelträdet och även ett av körsbärsträden har blivit totalt angripet av bladlöss. Vi sprutar och sprutar....nu har jag gett upp där med. Vet inte vad jag skall göra...gräva upp och ersätta äppelträdet och såga ner körsbärsträdet????? Inga körsbär på detta trädet och inga äpplen så dessa stackare gör ingen glad!
 
Kan ohyran ha med den milda vintern att göra????
 
Nu tar vi en ny bloggsida och berättar om det roliga istället
 

RSS 2.0