Tomater, tomater, tomater.......

Våra växthus är fyllda av tomatplantor och i år har jag ingen djungel, som jag hade förra året. man lär sig, man lär sig!

 

I år såg jag dessutom till att ha rätt avstånd mellan plantorna och tog bara in en gurkplanta.......som egentligen inte skall stå ihop med tomater men det har funkat ändå....till slut. Nu kommer det gurka, på gurka och kanske beror det på att den nu förgrenat sig bort från tomaterna och då utvecklas gurkorna perfekt.

 

Det som jag uppskattar mest är dock tomaterna. Allt ifrån små små vinbärstomater till gigantiska bifftomater.

 

 
 
 
 Vi äter massor men måste också ta tillvara de vi inte orkar äta. Har i år, förutom tomatsås i mängder, gjort tomatpure

 

Busenkelt!

 

Ugnstorka halverade tomater (med köttsidan upp) i ca 5 timmar i 100 grader, allt beroende på storlek. Mina biff tog 5-5 1/2  timmar.

 

Sedan la jag dom i en bunke och lät stavmixern mosa ner dom till puré. Ner i en burk (måttade så att burken blev nästan fylld upp till kanten) och ställde dom i en kastrull med vatten som täckte 80 % av burken.

Jag skruvade på locket men inte hela vägen, detta för att ångan skall kunna tränga ut. Kokade upp och lät koka i 10-20 minuter (allt beroende på burkstorlek - klart när det börjar bubbla i massan), lyft ur burken och vänta några minuter, skruva sedan fast locket helt.

 

Nu har jag en fantastisk tomatpuré som kan förvaras utanför kylen tills man öppnar burken.

 

Tänk på att inte använda för stora burkar - purén håller ett bra tag i kylen efter öppnad men är då återigen färskvara. Ta hellre fler och mindre burkar (jag använde de mindre barnmatsburkarna).

 

en del av de ugnstorkade tomaterna la jag i en större burk, blandade med vitlök, fyllde på olja (raps- eller oliv) ända upp över tomaterna. Så här kan de stå väldigt länge!

 

Både purén och de ugnstorkade tomaterna kan användas till så fantastiskt många recet. Fisk, kött, fågel, vegetariska rätter - och inte minst grytor och gratänger.

 

Skall snart lägga in fler recept på fantastiska sätt att ta tillvara våra älskade tomater men glöm inte att äta dom direkt från plantan. Ofta! Finns inget som smakar så gott. Eller gör en god tomat, basilika och mozzarellasallad. Mmmmmums.

 
 
 
 

Sommarträdgården såhär i andra halvan av augusti

Denna sommar har varit helt fantastisk och även om nu hösten invaderat in i vårt land så vet jag att det nästan alltid kommer en liten period efter det som allmänt kallas för Brittsommar!

 

Då skall jag ta tillvara de sista varma solskensdagarna och lägga dom i minnenas bank men även lägga in dom i min dator, för minnet kan ibland blekna men inte bilderna i datorn!

 

Visst misströstade jag en hel del på grund av alla ohyra som överlevt den milda vintern. Så mycket åts upp innan det ens hunnit sticka fram och jag svor och förbannade alla små äckliga, hatade kryp som mumsade i sig av allt det där som jag vårdat så ömt hela våren!

 

Körsbärsträd och äppleträd blev hårt angripna och bladen bara krullade ihop sig och blommorna strök med....alltså inga bär! Vårt stora körsbärsträd klarade sig dock till stor del men de så kom stararna i enorma flockar och slafs, slafs, slafs så var de bären också borta.

 

Några hann vi rädda till frysen men det var inte många! Tack och lov har jag kvar en hel del från förra året då det var ett otroligt körsbärs- och plommonår.

 

I sommar har jag däremot fått plocka mängder av hallon och björnbär. Frys och burkar har fyllts upp och glass har tillverkats i stora mängder. Nu börjar jag snart planera att köpa en box till.....men då får nog Mr J ett litet spel tror jag. Hmmmm, får se om jag kan övertala honom,

 

Nu snart väntar äppleskörd och juicetillverkning (gjorde föresten juice av de sista Viktoriaplommonen, hade redan en hel del i frysen av halverade urkärnade så då kom jag på....aha plommonjuice måste det gå att göra. Det gjorde det!) och sedan svamp, svamp, svamp....hoppas jag i alla fall. Vi får se vad skogarna erbjuder nu efter det massiva regnet efter en varm torr sommar.

 

Så lite bilder från vår trädgård;

Ringblommorna som pryder entrén..........
 
.....ihop med rosa och gula rosor
 
Hänglobelia ihop med pelagonier i fönsterlådorna
 
Körsbärstomaterna, en av alla 14 sorterna i växthusen
 
En av kronärtskockorna har fått blomma, både för skönhetens skull
och för frön som jag så småningom skall plocka
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0