Bilen ÄNTLIGEN tvättat...

...både utvändigt och invändigt.

Det var NÖDVÄNDIGT. Så nu kan jag åka i den utan att skämmas!!!

Ja min älskade Håkan har en massa, massa fördelar men att hålla bilen ren och fin är INTE en av dessa sidor!!

Nu är det gjort i alla fall. HÄRLIGT!!

Våra älskade husdjur är ibland en dyr kostnad!


Detta är inte Sixten men samma sort och ganska likt. Hade inga bilder på denna datorn på honom!

Vår älskade Sixten har fått ett sår på sin svans. Det ville inte läka så vi beslöt att det var dags att ta med honom till veterinär. Valde att åka till Smådjursakuten i Ytterby istället för vår ordinarie veterinär, Marianne Krönlein på Göteborgs Djurklinik. Vilket var en bit längre bort. Här gjorde jag det stora misstaget. Visserligen fick han den hjälp han borde och såret är snart läkt men, men till vilken kostnad. Nu skall ni få se:

Åtgärd Ex moms Ink moms
Poliklinikavgift (jag öppnade nämligen ytterdörren och gick in, det var förklaringen till denna kostnad) 376,00 kr 470,00 kr
Allmänundersökning (ja det tror fasen att dom måste titta på skadan...eller????) 96,00 kr 120,00 kr
Hud (Nu har dom konstaterat av allmänundersökningen att det är en hudskada och då hamnar den under nästa kolumn och kostnad...fattar ni, för det gör inte jag) 160,00 kr 200,00 kr
Sedering (enlig Wiklopedia är detta detsamma som smärtlindring - lite underligt med tanke på nästa åtgärd) 160,00 kr 200,00 kr
Anestesimedel (Nu har vi kommit till sövningsprocessen. Det är nu jag undrar - först smärtlindring och sedan sövning....är inte sövning smärtlindring nog???) 100,00 kr 125,00 kr
Injektion (Här blir jag mer tveksam, antar att det är sprutan men det är enligt kvittot tydligen bara en...så antagligen gav dom två medel i en sprita, varav det ena antagligen inte hade behövts alls!!! En spruta som kostar 200 kr!!! Vad är det för en sort????) 160,00 kr 200,00 kr
Dagvård (Ja kära nån, han var där från 10,00 - 14,00, ännu en "fast" kostnad) 240,00 kr 300,00 kr
Veterinärarvode (Ännu en "fast" kostnad) 300,00 kr 375,00 kr
1 st krage (Den vägrade han ha på sig så den åkte i slasken dagen efter - fungerade ändå med lite bandage om svansen) 21,60 kr 27,00 kr
Recept (Trodde jag bara man tog kostnad för om man ringde in och fick recept utskrivet) 56,00 kr 70,00 kr
Totalt 1 669,60 kr 2 087,00 krDessutom, vilket gjorde mig fullkomligt vansinnig så hade dom gjort en direktreglering - helt ok och tacksamt om dom inte dessutom då TOG 120 kronor ytterligare av mig för att göra detta. UTAN ATT FRÅGA MIG OM DETTA VAR OK.

När jag upptäckte det - då brast sinnet på mig!!!

Jag blev så skogtokigt arg att det sprutade ur öronen (säkerhetsventilen för att jag inte skall explodera). Efter samtal (den stackars killen jag talade med först stammade fram något och bad mig vänta så att ansvarig för kliniken fick komma till telefonen, som i sin tur bad att få återkomma lite senare - för hon stod just nu mitt upp i en operation!!!! -Ja för Guds skull - låt inte patienten dö för 120 kr, sa jag) betalar dom tillbaka dessa 120 kr!!!! När hon senare ringde tillbaka insåg hon klart och tydligt att göra mig nöjd i och med detta inte var en möjlighet. JAG ÄR INTE NÖJD. Fullkomligt vansinniga pengar. Kommer att gå vidare med detta och kolla upp. Återkommer om resultatet. Är det galet kommer jag att ta det till ARN!!!


Åh vilken underbar morgon, åh vilken underbar dag!!!

Här är bilder från min morgonpromenad! Denna morgonstund gör att hela resten av dagen går så mycket lättare. Soluppgången, fågelkvittret, tystnaden, det rullande vågskvalpet mot klippstenen, morgonljuset och alla dessa enorma färger....allt är en total lisa för själen!Isen släpper sakta sitt tag om Sundhammarsviken.
Solen börjar sakta stiga upp över bergskammen
Dessa naturupplevelser är en absolut lisa för själen. Så HIMLA vackert!

Egen potatis till midsommar!Såg på morgonprogrammet i lördags hur man gör för att få egen potatisskörd till midsommarsillen. Håkan var på väg in till plantskolan i Kungälv för att köpa blomsterlåda. Ringde honom och bad honom köpa en tidig potatissort vid namn Timo (som de rekommenderade som en verkligt god potatissort). Nu har jag 2 potatisar var i två spänner med lite jord i botten som skall få stå inne tills det blir varmare väder ute. Max 25 grader dock! Nu skall de få gro både uppåt och neråt. Allt eftersom blasten växer så fyller man på jord. Då blir det små knölar hela vägen upp. Stora sättpotatisar ger fler små potatisknölar. Små sättpotatisar ger färre men större potatisar. Jag satte 2 x 2 stora. Så nu får vi se om det blir som jag hoppas, massa små egenodlade färskpotatisar till midsommar.

Jordärtskocksoppa - världens godaste soppa!!!

I klass med Håkans helt fantastiska trattkantarellsoppa. Vi gjorde den häromkvällen. här är receptet:

Håkans och Tinnas Jordärtsskocksoppa med bacon

4 pers.


300 g jordärtskockor

2 potatisar

2 charlottenlökar

Smör

1 hönsbuljongtärning

3 dl vatten

3 dl grädde

2 msk fikonvinäger

½ paket bacon

10 cm finstrimlad purjolök


1. Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar, fräs med löken i botten på en kastrull. Lägg i vatten och grädde plus buljongtärning och koka tills skockor och potatis är mjuka. Tillsätt vinägern. Mixa till en slät kräm

2. Fräs baconet knaprigt i stekpanna.  Fördela soppan i skålar och tillsätt bacon och purjostrimlor.


Vi hittade receptet i en tidning och gjorde om det lite efter vår smak......sååååå god!!!


Vilken lördag!

Denna lördag var ju helt fantastisk. vilket underbart vårväder. Den nya holken som Håkan satt upp under taknocken på "Verkstan" (boden uppe vid parkeringen) har haft besök och vi hann inte se arten, men någon liten fågel har varit där och inspekterat.

Hela lördagen så "vårstädade" jag Stugan. Köket tvättades från golv till tak, låg t.o.m. med tandborste och tvättade rör och lister, nu är det så rent det kan bli. Toalett och övriga huset fick också en rejäl rengöring. Känns så himla skönt. Bara det att öppna skåpsdörren till slasken (som verkligen behövdes rengöras) och se att allt är rent och fräscht är en glädje.Tvättade, tvättade och tvättade och hängde ut.

Nytvättade fönster, lite arrangemang för kryddväxterna och en underbar Sixten som sitter och kollar in allt fågelliv utanför. Han är för mätt och för lat att jaga dom men titta kan man ju alltid!!!Håkan klippte nästa hela häcken, ett JÄTTEJOBB. Klockan halv sex la vi av. Vi hann med en kopp kaffe och macka till lunch på trappen också. I solgasset. Fläsklägg med rotmos till middag! MMMMMM!

En sådan helt underbar dag.
Idag är det helt annat väder. Grått, fuktigt och kallt!! Igår hade jag några fönster öppna nästan hela dagen (fönstertvätten var också nödvändig!!!) och ingen värme på i Stugan. Ändå var det inte kallt inomhus. Det hade inte fungerat idag. Sådan skillnad det kan vara. Denna sol som behövs så innerligt väl nu. Är så trött på snö och kyla så nu får våren gärna visa sig. Fast tulpanerna har ju faktiskt kommit upp några centimeter, snödropparna blommar och jag kan se att krokusen är på väg.

Så snart, snart är det trots allt vår. Läääängtar sååå!

Kontrast till gårdagens inlägg!!

Från katartrofen i japan till en upplevelse som är så positiv och lindrar själens oro.

Tog min morgonpromenad imorse kl 05,00 - 06,00 i sundhammar. VILKEN MORGON. Så tyst, så lugnt, så vackert. Fåglarna sjön, jag hörde koltrasten för första gången, isen knakade nere vid badet, soluppgången färgade himlen gulrosa....kontrasternas kontrast. Jag är så tacksam för dessa minuter som ger min själ en sådan ro!!!!

Bilden är INTE från imorse men fantastisk ändå!!!


Kära systera mi......

...och svåger!
Nu känns det jobbigt.

inte kunde väl någon tro att en katastrof av den art det nu skett i japan skulle kunna ske. Jag tänker lite grand på Tage Danielssons satir gällande Harrisburg:

Tage Danielssons monolog om sannolikhet

Sannolikt va, det betyder väl nåt som är likt sanning. Men riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt.

Nu har vi tydligen inte råd med äkta sanningar längre, utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler. Det är synd det, för dom håller lägre kvalitet än sanningar. Dom är inte lika pålitliga. Dom blir till exempel väldigt olika före och efter.

Jag menar före Harrisburg så var det ju ytterst osannolikt att det som hände i Harrisburg skulle hända, men så fort det hade hänt rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så det var nästan sant att det hade hänt.
Men bara nästan sant. Det är det som är så konstigt. Det är som om man menar att det som hände i Harrisburg var så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt.

I själva verket gick ju hela det socialdemokratiska partiet och väntade i över ett halvår på att få veta om det som hände i Harrisburg har hänt eller inte, innan de kunde bestämma sig för om dom ska tycka att kärnkraften är så farlig som den skulle vara om det som har hänt i Harrisburg hade hänt. Nu har dom bestämt sig till sist, och tydligen kommit fram till att det som hände i Harrisburg inte har hänt, men att vi å andra sidan måste ha mycket bättre säkerhetsanordningar så det inte händer här också.

Och man förstår ju att dom har tvekat, för en sån olycka inträffar ju enligt alla sannorlikhetsberäkningar bara en gång på flera tusen år, och då är det ju i varje fall inte troligt att den har hänt redan nu, utan det är väl i så fall mera sannolikt att den har inträffat längre fram. Och då kommer ju saken i ett annat läge. För det kan ju inte vi bedöma nu. Då. Eller...

Sen är det också det att om det som hände i Harrisburg verkligen hände, mot förmodan, så är ju sannolikheten för att det ska hända en gång till, den är ju så oerhört löjligt jätteliten så att på sätt och vis kan man säga att det var nästan bra att det som hände i Harrisburg hände, om det nu gjorde det. För jag menar då kan man ju nästan säkert säja att det inte kommer hända igen.

I varje fall inte i Harrisburg. Och säkert inte samtidigt som förra gången.

Risken för en upprepning är så liten att den är försumbar. Med det manas att den finns inte, fast bara lite.
Nu är ju det här rätt krångligt för gemene man, så egentligen är det väl ingen idé att ha folkomröstning om sånt här. Folk i allmänhet dom tänker förstås på sitt grovhuggna vis att det som hände i Harrisburg verkligen har hänt. Dom tar det som en sanning. Tala alltid sanning, barn, sa våra föräldrar till oss. Det får vi inte säga till våra barn utan vi måste lära dom att alltid tala sannolikt. Att säga sannolikheten, hela sannolikheten och ingenting annat än sannolikheten.

Så att dom inser att det som hände i Harrisburg inte kan hända här, eftersom det inte ens hände där, vilket hade varit mycket mer sannolikt, med tanke på att det var där det hände.

Ja kära vänner och min goa "systera mi"..det här är inte vad jag hade väntat mig och ingen annan heller. Nu håller vi alla tummar, tår. armar och ben för att det snart skall finnas en lösning på hela detta katastrofala problem gällande utsläpp och att hela i-världen ställer upp med hjälp och resurser.

Jag tycker att det som händer i Libyen är tillräckligt utan att denna katastrof skall toppa eländet. Numera lyssnar jag på nyheterna morgon och kväll, orkar faktiskt inte mer.

 

Så till slut, käraste "syster" och svåger - var rädda om er och jag har redan haft ett allvarligt snack med honom däruppe. Nu blir han bombaderad igen!!!! Älskar er såååååå!


En jättebra fågelsida

Vill ni få lite information om de fåglar ni ser runt om er och hur dom låter så har ni hemsidan här:

http://wildlifegarden.se/fagelsidor/

Alla är väl inte lika tokiga som Håkan och jag men det behöver man ju inte vara. Att höra pilfinken eller talgoxens varningsläte kan man tro att det är en skata som är i farten.

Bara ett litet tips för er som kan vara intresserade alltså.

vi har boken med flertalet fåglar, information och bilder plus att man kan lyssna på deras sångljud. För oss är det en skatt denna bok. Sådan är vi!!!

Våren är på väg!!!

Idag är visst den första vårdagen enligt vår almanacka. Ja faktiskt så är det flera plusgrader och flera av våra småfåglar har börjat vårsjunga. Mest är det blåmes och talgoxe som sjunger. Väntar bara på att koltrasten skall börja med sina fantastiska vårsånger.

Var igår och inhandlade lite plastlådor till min fortsatta sådd och hittade då även en fågelholk till lite större fåglar...får se om vi får några hyresgäster i denna. Skall ev köpa en till för småfåglar och sätta upp i vår stora björk...får se. Dessa våra fåglar...ja nu är det snart slut med att behöva lägga ut fågelmat för snart hittar dom egen mat. Men en tid till och vi har ju en hel del av fågelmaten kvar så den får vi göra slut på. Under fågelmataren är det alldeles svart på marken. Det är alla solrosfrön (både skal och en del hela frön som trillat ner på marken) från hela vinterns matande. Där kommer det nog att komma upp lite solrosor i sommar!! Och då blir det nya frön som vi kan lägga ut till dom när nästa års kyla kommer. Fast det vill jag inte tänka på nu...nu vill jag bara tänka på sol och värme och VÅR:


Försådden nästan klar

Ja nu har jag nog klarat av 75 % av alla de frön som måste försås inomhus innan de kan planteras ut i maj/juni. Har lite kvar men ingen jord. Den har frusit fast utomhus så Håkan får hjälpa mig få upp den.

Men jag blev jädrigt besviken på en av fröpåsarna. det var tomaten Incas som jag känner kommer att bli en succé i landet men i påsen fanns endast 8 frön!!!!!
Och jag som tänkt mig 2 rader av denna tomat. Den behöver inte bindas upp och inte tjuvas.

Tomat, plommon- - 'Incas F1'

Plommonformade tomater med matigt fruktkött, mognar tidigt. Perfekta till färskkonsumtion men även till grytor och stekning. Trivs i näringsrik, väldränerad jord. Vattna regelbundet. Skotten i bladvecken, "tjuvarna", tas ej bort. Ej uppbindning.

Ja, så nu har jag beställt fler påsar från fröer.nu. Har en bifftomat som måste bindas upp OCH tjuvas. Därför vill jag inte ha fler sådana. Ampeltomaterna som vi skall ha utanför sovrumsfönstret i blomsterlådor behöver ju inte heller tjuvas eller bindas upp. Fast biffarna vill jag ha ändå. Grilladestora bifftomathalvor kryddade med både salt, peppar och lite, lite socker är jättegott till en god köttbit. eller bara stora skivor till mozzarellan, eller att göra världens goaste tomatsås (den tar 2 timmar på spisen men efter att man gjort det själv är det svårt att använda köpetomatsås). Ja där får nog kanske fler tomater ingå i denna sås. Inte bara bifftomaterna.

Nu kom Håkan med jorden så nu måste jag fortsätta med mina små fröer (jädrar vad stora fingrarna blir när man skall sortera ut dom där minifröerna... men med envishet så går det!!!).


Ingen promenad idag!!!

Nej idag ville jag INTE gå ut och ta min morgonprommis. Blåste ju halv storm (ja, ja lite överdrivet men i alla fall så blåste det rejält) och jag bara väntade på den analkande snön som SMHI lovat!!!!! Tyckte att det var klart bättre att ligga kvar i sängen. Sedan börjar jag även känna av lite i halsen. Inte kul, inte kul.

Och nu har det snöat som katten men jag hoppas det snart är borta igen för en sak är säker - snö- och vinterväder har jag fått nog av nu. NU RÄCKER DET

Kan vi få låna slangen en stund, tack!!!!!


Gårdagens middag blev som jag trodde succé. Två frusan ungdomar som gått i demonstrationståget för "kvinnors lika rätt i samhället" blev riktigt glada för varm mättande soppa och därtill efterkommande pannkakor med grädde och sylt. Ja den Vinterminestronen ÄR GOD. Riktig vintermat. Kom i säng inte allt för sent men är ändå väldigt trött idag...klockan är ju i och för sig "sockerfall" efter lunchen-tid (13,30) så det gör ju inte saken bättre. Skall gå och ta mig en kopp ingefärste så vaknar jag nog till liv igen.

Nya länkar

Nu har jag lagt till två, enligt min mening, jättebra länkar. En till som redan ligger här vill jag propagera lite extra för. Den ena går till ett trädgårdsforum med massa olika bloggar som man kan välja på att gå in och läsa. Alla har ju olika intressen vad gäller sin trädgård, mest blommor, mest ätbart, engelsk variant, japanska steril variant eller bara lite allmänt charmigt rörig... ja kolla in denna sajt så hittar ni säkert en eller flera bloggar som passar er.
Dessutom har jag lagt in Jenny Benjaminssons blogg - Lindometjejen som verkligen har charmat svenska hjärtan i "Sveriges Mästerkockar" Hennes blogg är fantastisk enligt min mening.Vad gäller foto, som också är en passion hos mig, så har jag självklart Satus blogg upplagd. Hennes bilder är ju rent magiska ibland.

Denna bilden bara älskar jag... bl.a. denna bilden skall jag tillägga!!!

Har ni fler tips om dessa tre ämnen - meddela gärna. jag älskar att kolla in på kvällar och framförallt helgmornar när alla sover (Håkan och Ebba och Fabian - han är ju ganska ofta hos oss) och gå igenom mail, bloggar, inspireras och planera. Sådan är jag!

Min fortsatta viktnedgång!

Usch och fy, nu har jag slarvat flera helger i rad vilket gjort att jag inte bara stannat upp utan även gått upp ett halvt kilo vilket INTE ÄR KUL. Men så mätte jag midjemåttet och insåg att jag minskat 11 cm från starten. Har däremot inte följt detta mått lika ofta som vikten, d.v.s. 1 gång i veckan. Men det känns ändå väldigt bra.

Problemet är att jag ätit både glass och godis under helgerna. Godiset dessutom sent på kvällen när jag blivit så himla. himla godissugen att godislagret som finns till för kvarterets prinsar och prinsessor har blivit tullat på. Inte bra!!!! Nu har jag däremot bestämt att jag skall köpa sockerfritt godis och sockerfri glass plus att jag alltid skall ha en god salami och brie hemma. Detta är minst lika gott på kvällen och godissuget släpper.


Ja så här kan jag faktiskt äta om jag bara utesluter bröd, pasta, potatis, ris, socker
Jag tror den här mannen också håller på att äta sig smal med LCHF-metoden


Däremot äter jag faktiskt inte så mycket fett, ägg som LCHF anser man skall äta, jag äter mer grönsaker och även en del rotfrukter (det är inte bra att äta för mycket kött, fågel och fisk om man inte kompletterar det med massor av grönt. Alltså inte för mycket fett och inte för mycket protein). Frukt i youghurten och ibland även kli på morgonen och ibland någon frukt till mellanmål om jag blir sugen. Kan tänka mig lite keso smaksatt med grönsaker som också kan vara ett bra mellanmåls

Nästa vecka får vi se vad vågen säger och midje- samt stussmått. Jo just det, stussmåttet har inte ändrats alls och till viss del beror det ju på att jag är ute och går 1 timma om dagen minst och i ganska snabb takt vilket naturligtvis gör att rumpmusklerna stärks upp. Kanske har jag minskat i fett där men ökat i muskler. Sedan är det ju så att jag faktiskt normalt har en lite rund rumpa. Inte en platt!!!

Återkommer nästa vecka och berättar om resultaten!!!


Så det kan gå!

Ja inte kom det några ungdomar inte. Dom hade fått förhinder och kunde inte. Detta fick vi reda på halv tre (dom skulle kommit kl två) så jag skickade ett sms att jag tyckte det hade varit på sin plats att meddela mig i tid om detta... ja nu satt vi där med en himla massa pannkakor. Håkan och jag tog några men fortfarande alla dessa pannkakor!!!!

Men se jag kom på svaret. Vi serverar min vinteminestrone på tisdag och pannkakor till dessert! Himla bra - nu slipper jag frysa in och desserten till tisdagsmiddagen var fixad.

Och ungdomarna...jo dom skämdes nog och det tar väl ett tag innan dom bjuder in sig igen!

Så kan det gå när man är blott 18 år och med minnet är det si och så... ja så det kan gå!

Kommer ni ihåg???

Ni som följt min förra blogg kanske kommer ihåg mitt inlägg den 28 auausti 2009 om samtalet med Viasat. När jag läste det nu igen förstår jag min frustration fast visst log jag också. Ganska kul att jag präntade ner det.
Så här var det;

Att försöka komma fram till Viasat är näst intill omöjligt och det första du behöver skaffa dig innan du börjar är ett jäkla tålamod... vilket ni alla vet som känner mig ... jag inte har när det gäller sådana här saker.
Först skall du knappa in en massa gånger för att komma rätt, knappa in ditt personnummer och sedan får du vänta vänta vänta........ ´tills det 15 minuter senare svarar en kille som säger att han inte är rätt person. Min ansiktsfärg börjar skifta... mot rött!!!!
- Men jag kan koppla dig!
Det var ju i alla fall lite bra och ansiktsfärgen börjar återgå till det normala.
-Ett ögonblick bara!
Jag lovar den grabben var sjuk den dagen i skolan när dom gick igenom vad ett ögonblick innebär!!!! För mig innebar det nya 20 minuter!!!
Viasat kundtjänst, Jacob, vad kan jag hjälpa till med.....
-Sänka min puls tack, kan du det?
-Ursäkta?????
Ja han var ju inte beredd på en ilsken medelålders käring så jag förstår hans lilla "ursäkta" men jisses vad uppretad jag var.
-Du, är du medveten om att jag nu suttit i över en halvtimma för att komma till, vad jag hoppas, rätt person!
-Ojdå, ursäkta men vad är ditt ärende.....
(Morrrrr)
-Jo det är att jag vill avsluta ett av mina abonnemang som jag har hos er och egentligen skulle jag just nu vilja avsluta bägge men det gör jag inte!!!!!
-Jaha, vilket vill du avsluta???
-Om du läser innantill så finns det bara ett jag kan avsluta, eller hur?????
-Ja just det, är det detta du vill avsluta
(Hmmmmmmm)
-Nej det är det andra
-Men det går ju inte
-Nej just det så vilket tror du jag vill avsluta
-Jaså, jag förstår!!!!!
(Hmmmmmm, nej det tror jag faktiskt inte!!!!)
-Om dom nya ägarna vill ta över abonnemanget så är väl det bättre för dom än att jag avslutar och dom nytecknar?
-Dom kan ta över, ja!
-Ja det förstår jag men är det mer fördelaktigt om dom tar över eller om dom nytecknar?
-Du kan avsluta om du vill och så tecknar dom nytt abonnemang
(Hmmmmmmm)
-Ja, det förstår jag men min fråga var vilket som är bäst för nya husägarna
-Vad menar du?
(Grrrrrrrrrrr)
-Om jag avslutar så måste dom nyteckna, eller hur
-Ja
-Och då måste dom binda sig i 24 månader, eller hur?
-Ja
-Och under dom månaderna betalar dom en abonnemangsavgift som dom själva inte kan styra över, eller hur???
-Ja
-Gör dom det om dom övertar mitt abonnemang
-Nej
(Puhhhhhhhhh)
-Alltså lönar det sig för dom att överta abonnemanget
-Jaha, du menar så!!!
(AHHHHAAAAA!!!!!!!)
-Ja precis så menar jag och det vore väl smart av dig att ringa upp dom och erbjuda detta, eller hur?
-Ja
-Bra, då får du namn och telnr här och även mitt telnr. Vill du vara vänlig och ringa upp mig när du fått besked från dom hur dom vill göra
-Ja, det lovar jag
-Du, tack för det och ha en bra dag!

Detta var Viasat och jag undrar faktiskt hur deras rekryterare tänker när dom anställer folk!! Finns det någon som kan hjälpa dom att få till det???? Med vettig personal på kundtjänst menar jag!!!!!Så här i efterhand kan jag meddela, med facit i hand att dom aldrig ringde upp nya ägarna och självfallet inte mig heller. Jag tror faktiskt inte att dom har Viasat - vet inte men vet att dom funderade att ta ngt annat.

Ja nu slåss jag med Tre!! Men det skall jag berätta om en annan gång!


Pannkakor med sylt!Idag skall vi få ett par ungdomar på besök och då tog jag tillfället i akt att servera pannkakor! Egentligen får ju jag inte äta mjöl men idag så gör jag ett undantag. Ingen sylt heller men jag skall bara ta lite, lite grand. Vispad grädde helt ok. En av ungdomarna är laktosintolerant så jag har gjort två olika satser. Den ena med gammaldags mjölk OCH grädde, min mormors recept som jag aldrig viker från, den andra satsen får tyvärr bara bli med mjölk. Glömde köpa laktosfri grädde när jag handlade igår.

Mormors recept??? Jo så här är det:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 msk socker
  • ½ tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 50 gr smör
Jag vet, det är inte utan att alla som äter enligt LCHF jublar medans GI-gänget förfasas. Min gom njuter vid varje tugga. Och Håkan ler (mycke gädde). Lättvispad grädde och egengjord sylt (plommon/björnbärssylt och björnbäsrssylt med svag smak av lakrits - det kanske låter konstigt men den är jättegod).

Dom skall komma om ca en timma och jag tänkte hinna med att sitta ute i solen en stund innan dess. VILKET VÄDER! Talgoxen är en så länge den som sjunger mest men snart, snart kommer även koltrasten.

Det börjar lika våren, bannemej!!!!


Chicken Cashew

Ett himla gott recept till! detta lagade jag förrförra tisdagen och alla tyckte det var gööörgott! ävenså kockan och värden. Så det här kommer jag att göra fler gånger

Chicken Cashew

Mångas absoluta favoriträtt från Thailand.200 gram kycklinglårfilé

1 st röd chilifrukt

1 st vitlöksklyfta(or)

1 st gul lök(ar)

0,5 st zucchini

1 st morot/morötter

1 st gul paprika

matolja

1 msk röd currypasta

4 droppe(ar) sesamolja

2 krm korianderkrydda, mald

2 msk vinäger, rödvins- eller risvinäger

4 msk sweet chilisås

3 msk fisksås

citronsaft

2 dl rostade cashewnötter

hackad salladslök

färsk koriander

Tillagning

1. Bered ingredienserna: Strimla gul lök och chilifrukt, skala morötterna och skär tunna stavar av dessa. Skär zucchinin i halvmåneskivor och paprikan i större bitar. Strimla kycklingen i lagom bitar (2x4cm).
2. Heta upp pannan med matolja tillsammans med currypastan och rör om. När pastan har jämnat ut sig i oljan tillsätt några droppar sesamolja och direkt efter kycklingen och korianderkrydda.
3. När kycklingen fått lite färg häller du bitarna i en skål så länge. Tillsätt grönsakerna i stekpannan. Ta de grönsaker som tar längst tid först. Pressa i vitlök, tillsätt vinägern och sweet chilisås och sist den strimlade chilifrukten. Rör omkring i pannan så ingredienserna blandas väl. Stek i 3-4 minuter, smaka av med fisksås och pressad citronsaft. Lägg tillbaka kycklingen och låt allt bli varmt.
4. Servera rätten med äggnudlar eller jasminris. Garnera rätten med cashewnötter, salladslök och lite färsk koriander om så önskas.

 

Jag hade Jasminris till men kan tänka mig att nudlar är ännu godare. Fast jag åt inget ris...ni vet det där med kolhydrater!!! Sedan hade jag bara färsk koriander. För 8 personer köpte jag två krukor (inkl det som skulle vara "dekoration" vid serveringen). Annars exakt efter receptet faktiskt.

Bon apetite!

Vinterminestrone med parmesancreme

Det här lagade vi till igår:


Vinterminestrone med parmesankräm

4 PORT | 40 MIN


1 morot
1 palsternacka
0,5 vitkålshuvud
2 gula lökar
300 g köttfärs
300 g rökt bog, tärnat
1 burk krossade tomater
1,5 l svampbuljong
2 msk oregano
2 msk timjan
100 g Squash
2 dl crème fraiche
2 dl parmesan, riven

Tärna rotfrukterna, strimla vitkålen och löken samt hyvla squashen. Fräs sedan färs och fläsk och lök i en stor kastrull. Lägg i övriga ingredienser utom squash, crème fraiche och parmesan i kastrullen och koka ca 20 minuter

Lägg i squashen och koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Blanda crème fraiche med riven parmesan och toppa soppan.

 

Jag har ändrat lite på originalreceptet, det var mycket mindre köttfärs och i original skall det vara rimmat fläsk men jag ville ha mer kött och lite mer smak så jag tog istället rökt bog. Dessutom äter ju inte jag pasta så jag tog istället squash som jag hyvlade tunt och sedan delade det till smalare längder. Blev jättebra!

 

Tips! Byt morot och palsternacka mot svartrot, rotselleri eller jordärtskocka om du vill. Blir säkert lika gott!

 

Den här rätten skall jag nog göra till en tisdagsmiddag för den blev så himla god!!!


Promenera, promenera......

Tack gode Gud för mina promenader. Den timman på morgonen är guld värt hela dagen. Fast i tisdags hände det som jag varit så försiktig med. Jag slant på en isfläck och föll baklänges med en rejäl duns. Klarade huvudet men ryggen, skulderbladen....det gjorde fruktansvärt ont och jag trodde att nu har jag skadat ryggen rejält. Efter att kippat efter luft i nästan 5 minuter tog jag mig sakta upp och började röra på mig och se, efter 10 minuters försiktigt promenad så kändes det bättre och bättre. Jag har inte skadat något men blev ordentligt "mörbultad" Igår hade jag sådan "träningsvärk" att jag kände mig som en 80-åring. Idag är det mycket bätre och efter helgen kommer jag nog inte att känna av det alls.
Fullt så här galet blev det alltså inte - tack och lov!!!

Det blev ingen promenad i onsdags morse men idag var jag ute och tog min timma och det känns GÖÖÖÖR-bra.

Tack och lov!!!

skall börja med stegräknare tror jag. kan vara kul att se hur många steg en timma ger. Bara kul att veta. Fick även en pulsräknare av Magnus. Skall börja använda den med.Tisdagsmiddagen!

Ja kära vänner - igår var det middag som vanligt och från att vi skulle bli 4 vid middagsbordet så blev vi 10!!!!

Det blev LITE trångt vid middagsbordet men.....finns det hjärterum så finns det stjärterum!

Vi hade egentligen handlat redan i måndags men fick självklart komplettera igår. Kokt fläskkorv med pepparotssås (mycket pepparot) och kokt potatis så klart. En stor sallad till detta. Hade beräknat 200 gr korv per person och då hade jag även räknat med Emelie som sedan åt lite annat eftersom hon inte gillar kokkorv. Håkan och jag äter max 100 gr skall också tilläggas. Allt gick nästan åt. Blev en liten lunch till Håkan idag. Det var oerhört uppskattat. Fast jag undrar om det inte är vargar jag får till middagsbordet och inte helt vanligt folk!!!!

Till dessert hade jag gjort en äpple- och rabarberkräm och hade lite lättvispad grädde till. Det gick också åt. Dom åt och dom åt!!!

En sådan lycka för en husmor att ha sådana gäster. Håkan hade köpt lite olika ölsorter och självklart hade vi en massa Coca-Cola.

Det var mycket stoj och stim och som vanligt mycket skratt.

Klockan blev som vanligt lite senare än min dygnsrytm men vad gör väl det när jag får ha stora delar av familj och deras vänner hos oss. Fantastiskt.

Nu har jag redan nästa veckas matsedel i tankarna. Kanske laxfärsfylld gös som Håkan hittade ett recept på i G-P. Om det nu går att få tag i gös i Göteborg. Skall kolla med min fiskhandlare.


RSS 2.0