Vi har bara ett liv, och det går INTE i repris!

 
Jag har i hela mitt vuxna liv FÖRSÖKT gå min egen väg och visst, jag har lyckats i en hel del men långt ifrån allt. Jag har ibland tagit FÖR mycket hänsyn till vad andra tyckt, tänkt och haft åsikter om.
 
Jag har blivit kvar i förhållanden (då talar jag inte bara om äktenskapliga utan även vänskap) som jag borde brutit upp långt tidigare. Gällande mitt äktenskap hade det varit bättre för bägge parter tror jag. Men jag vågade inte!
Jag försökte lite halvhjärtat men det räcker inte bara att vilja göra något, man måste även våga ta steget fullt ut och det vågade jag inte.
 
Jag har haft vänner som jag borde sagt nej till för länge sedan men jag hade en föreställning om att ju fler "vänner" (läs i de flesta fall "bekanta") man hade, desto mer älskad var man. Så därför fick dom bli kvar i min närkrets. Så himla fel jag hade!
 
Kanske beror en hel del på att jag i ganska tidiga år fick ta ganska mycket ansvar för familjen (min äldsta syster hade problem i många år och även när hon gifte sig och fick barn och sedan framförallt efter att de skilt sig). Jag blev liksom mjuklandaren som försökte medla mellan mina förtvivlade föräldrar och min systers otroliga trassliga och destruktiva liv. Jag försökte medla och få alla att må bra, alla att tycka om varandra. Min syster var inte lätt och min pappa klarade inte av alla problem som blev i hennes kölvatten.
 
Kanske beror det på att jag förlorade min stora trygghet här i livet, min pappa alldeles för tidigt och då också fick ta ett ansvar för familjeföretaget, övriga familjen som rasade ihop och sedemera även sorgen efter mina två syskon som också dog alldeles för tidigt. Min yngre bror i en olycka och min äldsta syster orkade tyvärr inte längre utan tog sitt eget liv. Jag försökte hela tiden ta deras oro för saker och ting och fixa till det så att dom skulle må bra med påföljd att jag själv var ett litet vrak vissa perioder, som jag dessutom inte fick visa utåt.
Ja det VAR en tuff tid men också en lärorik tid. Jag tog mig dessutom igenom det.
 
Det är klart, hade jag haft en hel och fungerande familj bakom ryggen i mina unga vuxentid så visst hade mitt liv sett annorlunda ut men jag har fått en massa annat istället. Som jag antagligen inte fått annars.
 
Jag har lärt mig uppskatta de små tingesten i livet, de små guldkornen som många inte ser, inte hinner se och springer förbi i sin iver att skapa lycka som förespeglas av att man har en stor och tung pengapåse. Att man kan hävda sig genom hög status jämfört med vänner och grannar. Att man lever ett fantastiskt liv jämfört med alla andra.
 
I de flesta fall blir man ändå aldrig riktigt nöjd. Man kommer upp en pinne på kvantitetsskalan och måste då snabbt vidare, till nästa hål på stegen. Men man missar helt kvalitetskalans pinnhål.
 
Jag höll också på att tappa bort mig själv i detta ekorrhjul under många år. Jag sa aldrig NEJ och STOPP! Fast jag ville, fast jag visste att det här var inte jag.. Kanske försökte jag men jag vågade inte fullt ut.Hur skulle jag göra det. Allt rullade ju på i en himla fart och det gällde att hinna med i svängarna.
 
Nu vill jag förtydliga att jag haft ett fantastiskt liv under alla åren i mitt äktenskap även om det var långt ifrån perfekt med en massa härliga upplevelser, framgångar, lyckorus och härlig gemenskap. Ett liv som gav mig fyra helt fantastiska söner som jag har en sådan glädje av och som jag är så stolt över så blusknapparna spricker vid blotta tanken. Det är INTE det jag menar men om jag hade gjort en del av alla livshändelser lite annorlunda, eller kanske rättare sagt ORDENTLIGT annorlunda så hade historien också sett annorlunda ut! Men jag vågade inte. Vad skulle folk säga! Vad skull folk tycka! Vad folk skulle tänka!
 
Idag ser det HEEEELT annorlunda ut. Jag har mycket tack vare min älskade Håkan, kunnat utveckla mig själv till den person, det liv jag alltid viljat ha. Fåt de där bitarna att hitta sin plats och göra livspusslet fulländat.
 
Jag vågar helt och fullt ut, jag lever fullt ut, jag bryr mig inte ett dugg om status och tunga pengasäckar, jag lever med en man som tillåter mig att få vara PRECIS den jag är (precis som jag tillåter honom vara PRECIS den han är - och han är ju näääästan helt perfekt ;) ), jag är så tacksam för allt det jag har och det som jag får i form av värme, omtänksamhet och kärlek och skratt. Massa massa skratt. Vad människor tycker om mig....det bryr jag mig heller inte om ett dugg idag. Gillar dom mig inte så är det inte mitt problem, det är deras. Jag har inte den stora skaran av vänner/bekanta jag hade förr men i gengäld har jag bara gedigna, ärliga, statusbefriade vänner som ger mig och Håkan masssor av härlig vänskap och ingen av dessa är humorbefriade!! De är däremot tråkbefriade!
 
Så de små deviserna i denna bild stämmer så väl in idag och tack gode Gud att du såg till att jag tog till mig detta innan det var för sent. Resten av mitt liv skall jag fortsätta leva precis så, i detta mitt enda liv ( "Jonas Gardell").
 
Och jag har bara ett liv och det går inte i repris!

Nu startar jag min hälsoresa igen!

Ja, nu så är det dags! Nu måste jag ner i vikt  till baddräktstiden till sommaren!
 
 
För att jag skall följa det jag satt upp och för att nå mitt mål måste jag vara strukturerad. Annars går det liksom åt pipan! Nu är det några månader kvar och sedan väntar shorts och badkläder och då vill jag känna att nu är jag tillbaka igen!
 
Jag utgår från dagens vikt - sätter sedan upp slutmålet och beräknar hur mycket jag behöver tappa innan en viss slutdatum, när målet skall vara nått!
Sedan kollar jag in hur mycket kaloriintag jag inte bör överstiga vanliga dagar och så gör jag en matlista för de fem dagarna och även de två fastedagarnas middagsmat. Varierar jag inte dessa två dagar blir det väldigt tråkigt. De dagarna måste vara lite extra goda för att man inte skall tappa sugen!
Så lägger jag till kaloriförlusten om jag promenerar MINST en halvtimma i rask takt om dagen (blir oftast mer när det inte är hopplöst underlag som det är idag t.ex.) och då kan dessa extra bortfall av kalorier få kompensera lite slarv under helgdagarna.
Allt görs upp i excelark som följs och som ger mig den där glädjekicken av att "Tinna, vad duktig du är" när jag ser hur mycket jag blivit av med och hur jag närmar mig slutmålet!
 
Enkelt!
 
Ja DEN delen ja är VÄLDIGT enkel. Sedan gäller det att hålla den och inte tappa bort sig och komma med ursäkter! Men ju mer man ser, svart på vitt, att det faktiskt går, att jag tappat kilo efter kilo, så blir det så väldigt mycket lättare! Och när kläderna återigen blir lösare och lösare på kroppen....då är det inte svårt att fortsätta.
 
Denna vecka ser t.ex. middagsmenyn ut så här:
 
Veckomenyer 2016  
18-24 januari  
     
Måndag Kyckling med broccolimos  5:2 diet max 500 kcal
Tisdag Karrekotletter i sambalsås med kokt potatis och kokt blomkål    
 
Onsdag Amerikansk ceasarsallad med kräftstjärtar   5:2 diet max 500 kcal
Torsdag Ärtsoppa med fläskkorv och fläsk. Pannkakor med grädde och sylt  
Fredag  Bortbjudna på middag  
Lördag Biff Rydberg  
Söndag Ugnstekt Fläsklägg med kokt potatis och kokta rödbetor    
 
Så väger jag mig en gång i veckan och skriver upp samt mäter mitt midjemått. 
Allt noteras i excelarket.
 
Vill någon hänga med?
Om jag kan så kan alla andra också! 5:2-dieten är säkert inte allas melodi, och en måste hitta sin egen dietform som passar sin egen personlighet. 5:2 är min melodi!
 
Kommer att rapportera under vägen och är det någon som vill hänga på så skulle det vara jättekul. Kan ju peppa varandra och hjälpas åt. Vilken diet eller på vilket sätt spelar ingen roll, bara att det sker "little by little" varje vecka. "Den bästa motioen är den som blir av" heter det ju och detsamma gäller när man vill bli av med överkilona. "Den bästa batningen är den som blir av"!
 
Har faktiskt inte vägt mig idag (glömde det imorse och det är alltid morgonen som gäller) innan start men tror jag ligger på ca 84 kg och skall ner till 75 kg. På torsdag väger jag mig  igen (väger in veckovikten varje torsdag morgon - efter de två fastedagarna) och då får vi se om det hänt något.
 
Så nu är jag igång!!!!!
 
 

En bra start på 2016

Idag var det verkligen vitt, vitt, vitt ute. För mig som pensionär är det helt underbart men kan tänka mig att för alla som jobbar, har barn som skall till skola-dagis måste det vara ett bekymmer.
 
Imorse trodde jag nästan jag var tillbaka igen!
 
Jag kom ju från Sälen i söndags och där var det den där knarrande snön som gällde för tempmätaren visade minus 14-20 grader varje dag. Strålande solsken, härliga skidbackar och vitt, vitt, vitt där med.
 
Det bästa med dessa dagar var ju inte snön förstås utan gemenskapen med mina älskade ungar Lina, Stefan och lilla Olivia! Och dessutom fick jag lära känna Linas bror Ola lite mer! (En så go kille och en helt fantastisk morbror till lilla Olivia).
 
Efter dessa dagar är jag kär igen - i prinsesstösen Olivia! Finns en hel, eller i alla fall halv, uppsats om henne på min faceboksida!
 
Dessa dagar tillsammans har gett så mycket och jag är bara ledsen jag inte tog mer kort men det var så himla kallt ute så att ta av sig vantarna för att fota/filma utomhus var näst intill omöjligt. Jag frös ju innan jag tog av mig vantarna - cirkulationen i händer och fötter har alltid varit en klart missräknad del i min kropp!
Tack och lov har föräldrarna tagit en massa så jag hoppas de kommer till mig så småningom också!
 
Ett litet collage av mina dagar däruppe!
 
 
Fantastiskt halo fenomen på fredag morgon - aldrig varit med om detta tidigare
 

       
       Värdparet                        Älskade älskade Olivia        Familjen i backen
 
 
                                                   
Är man bonuspappa så får man både blåsa                    Glad liten middagsgäst      
och sätta upp håret på Olivia och han KAN!     
 
 
 
 Gulddoppade vintergranar på väg tillbaka hem igen efter 4 fantastiska dagar hos de mina
 
Ja så är jag hemma igen och vardagen rullar på som vanligt! Nu har jag startat upp min 5:2-diet på allvar igen. Till sommaren skall jag intagit idealvikten och sedan SKA jag hålla den! Så jäkla tråkigt att behöva starta upp bara för att jag slarvat - men om det skriver jag i annat inlägg! 
 
Så visst, trots diet-tvånget, har 2016 verkligen startat upp med mycket glädje och framtidstro!!!
                                  
 
 

RSS 2.0