Alla dessa plommon!!!

Ja nu kommer mina förslag på vad man kan göra med alla dessa plommon som det blivit VÄLDIGT många av i år. Det som jag gjort allra mest är plommonsaft. Så himla enkelt och så himla gott. Jag har det faktiskt också som smaksättare till mitt bubbel från Sodastreamen. Istället för köpta drickor eller köpta kemikalsika smaktillsatser, Godare, nyttigare och billigare.
 
Här några tips!
 
Plommonsaft
 
2 l (1kg) plommon
3 dl vatten
6 dl (500 g)socker till varje liter avrunnen saft
¼ tsk natriumkarbonat för hållbarhetens skull till 1 liter saft.


Så här gör Du :
Skölj plommonen om du inte tagit dom från trädet direkt utan att de legat och blivit jordiga/sandiga.  Lite gräs mm spelar ingen roll. Detta försvinner när du silar saften!

Lägg plommonen i en stor gryta (hos oss är det sylt/krabbgrytan som används). Häll på vattnet och låt koka i 10-15 min.
Krossa plommonen med en potatisstomp eller med en träsked mot kanten (potatisstompen är oslagbar)
Häll upp i silduk och låt självrinna i ca 30 min. Rör inte i massan!
När det har runnit färdigt mäter du saften. Koka upp och tillsätt sockret.
Koka upp igen och skumma väl.
Tillsätt natriumkarbonat som du först rört ut i en skål med lite av saften.
Rör om och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor.

 

 
 
Nästa recept är minst lika enkelt;
 
Konserverade plommon i sockerlag  
 
Antingen väljer du större patentburkar (för det måste vara denna typ av burk) på 1 - 1,8 liter och lägger i hela plommon MED skal och kärnor. Detta gäller om plommonen inte har ett väldigt tjockt skal eller ett skal med bitter smak. Som ovan, alltså Victoriaplommon och Reine Claude kan absolut ha skalet kvar.
 
Tryck ner så många plommon du överhuvudtaget får ner. Ju fastare plommon, desto mer kan du trycka ner. Fyll sedan burken med en sockerlag (detta är väldigt individuellt men ju mer socker desto bättre hållbarhet). Jag har 50/50. alltså 1 liter vatten och 1 lite socker.
 
Koka upp och låt svalna något. Häll sedan detta över plommonen, täck med en citronskiva för att hålla plommonen nere lite till!. Ställ sedan burkarna i en stor kastrull och täck med vatten till 2/3-delar. Lägger du en handuk i botten blir det mindre "skrammel".
 
Låt koka upp och sedan skall det koka i 20 minuter. Nu har du konserverat burkarna på gammaldags vis och de blir allra godast efter ca 3 månader. Fantastiskt gott till lite vispad grädde eller vaniljglass.
 
Spadet smakar som den godaste sirap så det sparar jag och häller över glass, använder som bas i en bubbeldrink, i mitt morgonte....det är bara fantasin som sedan sätter stopp.
 
Har du mindre burkar (0,5 liters) så halverar jag och kärnar ur för att få plats med så mycket som möjligt i burken. Blir inte samma aromatiska smak eftersom kärnorna här är borttagna. Men gudagott ändå. Behandlas sedan precis som ovan.
 
Färgen som blir efter bara en vecka är så otroligt vackert röd att man blir glad bara av att titta på burken!!
 
Ja sedan, förutom sylt och marmelad och chutney som vi tyvärr inte använder så mycket så gjorde jag istället en plommonkompott (mindre socker än sylt) och konserverade precis på samma sätt som ovan. Detta använder jag sedan både som sylt och som dessert med mjölk eller hellre gräddmjölk till. Mums!!
 
Har även i år satt ett enkelt plommonvin. Får se hur det blir om ett år!!!
 
Enkelt plommonvin

1,5 kilo frukt i bitar, rensat
1 citron
1 kilo socker
1 paket vanlig jäst
5 liter vatten

Koka frukten för att döda ovälkomna svampar och bakterier. Låt svalna till 37 grader.

Rör i och lös sockret och rör i jästen.
Häll i damejeanne eller hink med lock. Jag har det senare. Det finns vinhinkar som har tryckreglering men det går bra utan också om man kommer ihåg att lätta på locket emellanåt och tryckutjämna.

Nu ska vinet jäsa, Under första veckan mår vinet bra av att röras så det blandar sig. En gång om dagen. Sen gör man detta en till två gånger i veckan resten av första månaden. Sen ska vinet stå ca tre månader till. Totalt cirka fyra månader eller längre om man vill ha starkare.

Innan man sedan häller på flaska och stänger kan det vara bra att smaka och se om sötman är bra. JJag är ju inte någon älskare av söta viner men detta är ju helt individuellt. Så om man vill ha det sötare räddas vinet med mera socker. Slutjäsningen och mognaden kan ta lite längre tid men det spelar ingen roll. Tar så lång tid ändå så lite extra är helt ok! Sen ska vinet tappas på flaska. Kokade, destillerade flaskor. Pass på bottensatsen! Nu ska vinet efterlagras svalt.

Det jäser fortfarande så man måste lätta på trycket i flaskorna då och då för att minska trycket.

Nu skall vinet stå i ¾ - 1 år. Detta är årets experiment så vi får se hur det blir!

 

Ja sedan hade jag ju en förbaskat massa kärnor från de plommon jag frusit in, från plommonkompotten och de småburkar jag konserverade halverade, urkärnade plommon. Vad göra med dom? Klart jag sparat dom - tänkte att något kan jag väl använda dom till......

Jag skall försöka mig på en form av Amaretto!! Ja, jag vet - jag har en utmaning varje gång att ta tillvara på ALLT!! Nu har jag hällt ner alla dessa i en större burk, fyllt på med socker (3 dl till 75 cl vodka - kan bli för mycket socker men nu är det gjort!!!). Detta skall stå precis lika länge som körsbärslikören, som svartvinbärssnapsen, alltså minst tre månader. Smakade lite häromdagen. Nja, kanske något för sött men visst känner jag kärnsmaken. Och likör skall ju vara söt - denna skall jag använda framförallt i desserter mm. Jag är ingen likörmänniska! Ja vi får se hur detta utvecklar sig.

 

Ett litet extra tips

Appropå att ta tillvara allt - när vi har plockat ur och styckfryst de kokta, egenupptagna musslorna så stoppar    Håkan dom i ett gammalt uttjänt örngott och så kör han över detta några gånger. Perfekt till rabatterna!

 

 
Jaha nu var det slut för denna gången. Nu skall jag ut och plocka ur krabborna - har inte plats för fler hela krabbor i frysen men innanmätet i portionsförbackningar och klorna är okej. Så nu väntar ett par timmars arbete....helt okej!!!
 

Min dag- och nattbok - Facebook!

Hur använder du Facebook? Kollar du bara in andras inlägg och sällan eller aldrig lägger in något eget? Skickar bara iväg spelförfrågningar? Svarar på andras inlägg men lägger sällan in något eget? Skriver in konternuerligt?
 
Ja visst finns där alla, alla varianter!
 
 
 
Jag för min del har använt den som en dagbok. Har egentligen alltid skrivit dagbok, på ett eller annat sätt. Ett tag hade jag min första blogg som dagbok. Den var min ventil när jag mådde som sämst under den första tiden efter skilsmässan. Jag var den som lämnade men det gjorde det ändå inte lätt och det fanns stunder när jag helst hade hoppat utför en klippa....nä så illa var det kanske inte men visst var det perioder som var mycket, mycket tunga.
Då var bloggen en ventil där jag mestadels skrev om det positiva. Det hjälpte mig att se detta mycket lättare.
 
Sedan träffade jag min Håkan, den mannen som gav mig hoppet tillbaka om en tvåsamhet, fast jag tidigare hade sagt ALDRIG MER EN KARL IN I MITT LIV! Jag tyckte jag hade haft nog av krav och konflikter med detta manskön så nu ville jag äntligen leva mitt eget liv men vi rår inte över ödet. Vilket jag alltså fick erfara och sakta, sakta kom jag tillbaka till den där glada, positiva Tinna som funnits där hela tiden men gräl, bråk och advokater förmörkade mitt liv så jag nästan hade svårt att se det härliga jag faktiskt hade runt om mig. Då fick bloggen hjälpa mig att se detta eftersom jag aldrig gillat att skriva om det som är nerdragande, tråkigt och bedrövligt utan vill sprida det som är glädje och skratt.
 
Nu mår jag bra och tackar vår Herre för den lycka han till sist gav mig! Då slutade jag med den bloggen, knapskan.blogg.se
 
Så öppnade jag så småningom en ny blogg, denna du nu läser. En blogg som mer skulle handla om vardagens små mysigheter, mat och recept och lite annat smått och gott. Och så kom Facebook. Detta sociala media passade mig perfekt att ha som min dag- och nattbok. Kortare inlägg (även om jag säkert har längre än många andras) och bloggen för längre inlägg och recept o.s.v.
 
Sedan har det kommenterats om just dessa dagliga inlägg. Att jag inte skall se facebook som en dagbok!!! Varför inte???? Det där förstår jag inte. Vill man inte läsa inläggen så är det ju bara att sluta att följa sidan!
 
Dessutom är det fantastiskt kul för mig själv och t.ex. gå ett, två eller flera år tillbaka och se vad jag skrev då! Ja det är min dagbok.
 
Det har dock ett minus och det är att mina barn behöver aldrig ringa mig och fråga hur jag mår - dom kollar bara Facebook så vet dom. Det betyder att det egentligen bara jag som måste ringa för att höra hur dom mår!! ;)
 
Så nu vet ni varför jag oftast gör dagliga inlägg - och ni som gillar det - fortsätt följa - och ni som inte gillar det - sluta följa. Svårare än så kan det väl inte vara.
 
Alla är vi olika - eller hur?
 

En ny fantastisk matblogg

Av en tillfällighet kom jag in på en matblogg som jag helt enkelt älskade från första ögonblicket.
 
Man kan säga att det klickade direkt! Härliga recept, fantastiska bilder och text som man njuter av att läsa. I alla fall jag och vad jag förstår en hel massa fler än mig!!
 
Matgeek.se ger jag varma rekommendationer att gå in på om ni inte redan upptäck denna fantastiska Johan Hedbergs matsida.
 
Blir så himla sugen på att bl.a. göra syrat smör - MÅSTE provas!
 
Dessutom ger han tips på länkar till en MASSA andra härliga matbloggar!
 
Visst är det härligt att bli försälskad!!!

Plommonen kommer i rask takt!!!

Nu börjar det explodera i plommonträdet och jag måste komma på idéer för att kunna ta tillvara så mycket som möjligt. Allt är totalt omöjligt att ta hand om så vi kommer även att dela ut färska plommon för var och en att sedan själva ta vara på. Har nu sökt och tagit till mig av recept på plommonkompott, vilket vi använder i höst vinter till desserter och även ett recept på att ta tillvara hela plommon superenkelt. Sådant passar mig utmärkt.
 
Kanske tips till flera med överskott av just denna frukt!
 
Skaffa/köp om ni inte har, burkar med patentlock. Alltså sådana med gummitätning och klämlås.
 
 
Så här gör du:
 
Skölj burkarna med hett vatten för att sterilisera dom. Fyll burkarna med rena plommon, inte skalade och inte urkärnade. Det skall vara så mycket plommon det går att trycka ner. Därför måste plommonen vara lite fasta, alltså inte övermogna för då blir det plommonmos direkt. Nu är en bra period, när de är näääääästan mogna men fortfarande fasta. Gör en sockerlag, hälften socker - hälften vatten. Jag gjorde på 1 liter vardera. koka upp och häll över plommonen. Jag skivade sedan en citron och la överst för att hålla ner plommonen så mycket som möjligt. Stäng locken.Ta fram största kastrullen (hos oss är det krabbkastrullen) och ställ ner burkarna. Fyll upp med vatten så att det täcker 2/3-delar av burken. Koka upp, låt det sedan småkoka i 20 minuter.
 
Klart!
 
Plommonen är nu klara för lagring, utan konserveringsmedel eller andra tillsatser. Tack vare att kärnorna är kvar, får plommonen en liten smak av bittermandel eftersom kärnorna är kvar, som ger dom en kraftigare smak. Låt nu burkarna stå i minst 3 månader (lite som fina viner - ju längre de står desto godare blir dom) och det blir världens godaste efterrätt med lite lättvispad grädde eller vaniljglass till.
 
Gott billigt och enkelt - det gillar jag!!!
 

Nu MÅSTE vi ner i vikt!!!!!

Nu har vi bestämt oss, min Håkan och jag, att nu SKA vi ner i vikt! Håkan läste om 5:2 metoden och den har vi alltså börjat på idag. Har tagit fram en kaloritabell som vi skall kolla och se så att vi i bästa mån håller oss till 500-600 kalorier 2 dgr i veckan. Ett mål om dagen och detta får alltså inte innehålla mer än dessa kalorier. Vi dricker däremot ett glas juice och lite osötat fil på morgonen så därför måste målet på dagen innehålla något lägre än de 500-600 vid huvudmålet. Så idag blir det squashsoppa till huvudmål. Inget bröd till utan bara soppa.
Och så gäller det att dricka mycket vatten under dagen. Speciellt i denna värmen! Jag tror även att kroppen blir piggare och gladare om man kör denna metoden. Det är ju inte bantning 7 dagar i veckan och därför blir den också lättare att följa. Plus att man, tror jag i alla fall, krymper magsäcken och äter mindre annars också. Och man blir mer uppmärksam även de övriga 5 dagarna vad man sätter i sig.
 
Här är receptet som kommer från arla.se. Så även bilden!
 
 
 

Zucchinisoppa med pepparrot

 
4 personer

Ingredienser

  • 600 g zucchini gärna både gul och grön
  • 1 st gul lök
  • Svenskt Smör från Arla
  • 6 dl Arla® mjölk
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl hackad färsk gräslök
  • salt och peppar
  • 1 12 dl Kelda® mellangrädde
  • 2 msk riven pepparrot

Gör så här:

Skala och hacka löken. Skär zucchini i skivor och sedan i bitar. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt zucchini, mjölk och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 10 min.

Smaksätt med gräslök, salt och vitpeppar. Vispa grädden och smaksätt med pepparroten. Rör ner grädden i soppan och servera med bröd.

Nu kommer ju vi alltså inte att äta bröd till men annars gör vi ju det!

Jag lovar att meddela resultatet under vägens gång!


RSS 2.0