GOTT SLUT OCH GOTT NYTT 2012

Ja så har vi då kommit till sista bokslutsdagen för 2011. Nyårsafton med raketer  och bubbel, extra god mat (vet ni föresten att igår kostade havskräftorna mer än hummern i Göteborg - Kräftorna 1,100 kr kilot och hummern 750 kr kilot. Allt på grund av stormen!). Och så en massa fantastiska nyårslöften. Skall sluta röka är nog nr 1 tror jag och att börja motionera och banta är nog nr 2 men det finns säkert lika många löften som det finns människor som ger alla dessa löften. Och till 99 % så spricker det nästan direkt. VARFÖR håller vi på med detta. Nja, jag för min del insåg för många år sedan att är det något jag INTE skall göra så är det att "löfta" mig själv. Inga dumma löften som dessutom lovas efter ett antal glas alkoholhaltiga drycker. Stig Dagerman, en av våra mest uppskattade författare, skrev i Arbetaren i flera år sina s.k. "dagsedlar" (tror jag dom kallades för). Han skrev korta verser på rim om dagliga händelser. Detta är det första "beviset" på att vi gav oss själva löften. Ganska nytt fenomen med andra ord. 1952 på nyårsafton skrev han alltså denna "dagsedel":

 

Stinn av föresatser står jag här vid grinden och ångrar allt jag brutit under årets lopp.

1. Jag skall aldrig mera hänga mig på
vinden,
då denna akt är skadlig för min kropp.
2. Skall jag nästa år ej tömma flera
glas cyankalium än jag kan stå.
3. Jag skall aldrig bära elefanter mera,
om än jag längtar därtill aldrig så.
4. Aldrig mer jag skall i tigergapen
låta mitt huvud göra artighetsvisit,
då jag till dato haft den dumma egenskapen
att underskatta tigrarnas aptit.


En ganska sarkastisk, komisk versdikt kan tyckas förutom att han 2 år efter denna dikt tog livet av sig, 31 år gammal!

Tur är väl att det inte är just sådana här löften vi till vardags ger oss jälva, alla som nu lovar och lovar och lovar!

 

Fast visst är det bra att vi hela tiden vill något bättre med våra liv. Motionera mera, äta bättre, bli bättre människor mot våra medmänniskor, ta vara på oss själva bättre, ordna upp oredan i förrådet med allt samlat från tidernas begynnelse, rensa i garderoben och slänga allt vi inte använt på 2-3 år...med mera, med mera. Men det jag inte har gjort idag lär jag inte göra mer flitigt imorgon bara för att jag lovar någonting kl 24 på nyårsafton...eller?????

 

Min egen nyårslöftesdikt låter så här:

 

Inte skall jag lova något alls i år

låta bli att "löfta" allt, om det nu går

Jag skall leva ut mitt liv som jag gjort

låta bli att göra kanske allt det jag bort (uttalas med o och inte kort å - betyder borde för den som inte visste)

Sitta ner och bara njuta av det jag faktiskt har

en helt underbar familj och min fantastiska goa karl

Jag skall njuta precis som jag gjort hela detta året

hålla mig till detta helt gudomliga  livsnjutarspåret

Inga löften alltså från denna ack så förkastliga kvinna

Nej bara ETT GOTT NYTT ÅR från min mun kl 24 skall klinga!

GOTT NYTT ÅR alla mina kära goa vänner, kvinnor och män

Så hörs vi av (om ni nu vill) på det nya året 2012 igen!GOTT NYTT 2012

 

 

 

 

 

 


Våran härliga julafton!!!

Jag tror säkert inte våra jular skiljer sig så där enormt från andras jular....förutom en sak...vi har en helt underbart helknasig tomte som kommer varje år. Tänk jag skrattar varje år så jag får ont i magen. Det skulle kännas jättekonstigt att dela ut julklapparna utan tomten. Och vi hade ju en sådan tur att han kom i år igen.

Alla barnen var där inkl. alla flickvänner. Magnus och Chalotte och Per och Henna kom dessutom kvällen innan och hjälpte till med det sista (pynta granen, fixa nejlikoapelsinerna, smaka av skinkan, testa alla sill m.m.). Vi hade en fantastisk kväll och trots att julgransbelysningen lyste med sin frånvaro så blev granen helt fantastisk!!!

Nästa dag var det ju julafton och kl 08.30 satt vi alla (förutom Stefan och Michaela som kom lite senare p.g.a. en litet Bibbi (Michaelas hund) som skulle lämnas) till frukosten och åt och åt och åt. Blev ändå massa scones över till fåglarna. Dom skall också ha julfrukost!

Här kommer lite bilder från julaftonskväll;

Henna och Håkan och Ebba som är fullt övertygad om att hon är en knähund!!!

Erik, Charlotte, Johan, Fabolito, Michaela och Stefan tittandes på årets Kalle Anka

Så har ÄNTLIGEN tomten kommit (om det är Rudolfs röda näsa eller månen som bländat Tomten så mycket att han behöver solglasögon förtäljer inte historien)
Alla var vi tvungna och sitta en stund i Tomtens knä och ge honom en kärleksfull kram! Här var det Johans tur!

Ikväll blir det lite lugnare..ingen galen tomte i alla fall även om det blir liv i huset ändå för nu är det familjen Olsson tur att göra entré hos oss, Jessica, martin och älskade lilla Mimmi. Två av Knapebarnen med respektive (Per och Henna, Stefan och Michaela)har åkt till Sälen och skall vara med pappa Bosse och hans Tina och ha några härliga skiddagar där medans vi som är kvar skall fira annandagen som vi brukar med massa massa mat igen. Johan kommer och troligen Magnus och Charlotte också och Erik. Dansk Fläskstek skall det bli med Fikonsås, brysselkål, gelé, inlagd pumps, inlagda gröna tomater m.m., m.m. Ris ala malta med skivade ingefärspäron till dessert! Blir nog bra tor jag.

Om vi har mycket mat kvar....nja hur kan ni tro något sådant......... Vi har mat för flera veckor framåt och jag har blivit en mästare att göra om resterna till helt andra maträtter. Det är tvunget annars blir det bara att man slänger en massa. Men ni skall veta, jag älskar att trolla med rester och få det att se ut som allt var inköpt precis för denna rätten. Pajer, grytor, soppor, biffar m.m. det är bara fantasin som sätter stopp.

Till er alla, från oss alla, en RIKTIGT FORTSATT GOD JUL!

Dan före dan, före dan, före dan, före dopparedan.....

....och jag vill önska er alla en riktigt, riktigt GOD JUL och hoppas att ni alla skall få en riktigt härligt och skön jul.

Varsegioda, detta blir min julklapp till er, enligt min mening helt fantastisk underbar!


Måndag morgon......

....ny vecka, nya möjligheter och nya utmaningar.

Sådant är nu livet och det skall bli gott att komma tillbaka till jobbet, till de dagliga rutinerna (som nu varit borta i en hel vecka), till arbetskamraterna.

Har hänt så mycket den senaste tiden att jag behöver få ro i själen just nu..och det bästa är att få in vardagslunket. Hade tänkt att åka iväg till L idag efter jobbet men det fungerar inte av olika skäl. Ordnar så hon får apparaten så hon kan börja med den så får vi ta kram och allt annat senare.

Skall försöka komma i säng tidigt, tidigt. Och imorgon bitti börja mina promenader igen. Här på landet är det så förbaskat bäckmörkt att det är obehagligt. Men i stan där allt är upplyst går det så bra, så bra. och Ebba mår så mycket bättre av dessa prommisar hon med.

Älskade Ebbaflickan på favoritplatsen i Stugan!


Svar på kommentar på mitt inlägg

Jag fick denna kommentaren på mitt förra inlägg:

Tinna!! Finns det nåt i vår värld som kan hindar denna hemska sjukdom..Tårar hjälper inte !! Det vet vo mycket väl..men beskeden är desto mer smärtsamma..Vi måste bara acceptera att livet har sin gång hur ont det än gör..Och allt är mening..Smärtsamt eller ej..De tär så livet är...// Kramar Lotta


Nej Lotta, tårar hjälper inte mot sjukdomen men mot smärtan! Livet har sin gång...nja inte om jag kan göra ngt åt det. I alla fall inte på den tiden som livet tror att det skall råda.

Det där med HOPP, det där med KRAFT, det där med LIV!!!! Där är jag och där kommer jag att verka...vi ger inte upp L, inte ännu!!!!!!

Jag skingrar tankarna på mitt sätt!

För mig är bästa sättet att inte tänka för mycket på det som just nu är så himla ledsamt, att göra något helt annorlunda. Att sätta händerna i något som gör att jag MÅSTE få tankarna bort för att sedan klara av att ta till mig det igen. Så nu har nästan all godistillverkning blivit klar.

Har gjort allt julgodis förutom knäcken. Den får bli till nästa helg. Har en sak kvar att göra och det är den snabba kolan som Jessica la upp på sin blogg http://www.utpostkuggeboda.blogspot.com/.

Har nu gjort
1. Chogladdoppade karamelliserade mandlar
2. Mozartkulor
3. Mörk och vit choklad med polkagriskross (receptet finns också på Jessicas blogg)
4. Ischoklad med apelsinsmak
5. Mintkyssar
6. Färdigställt pepparkakshuset (fusk eftersom jag köpte färdiga hussidor från "Annas Pepparkakor"). Det blev helt ok efter kristyr och en massa non-stop och gelantinblad som fönsterrutor. Måste bara skaffa lite tomtar och grisar och pryda det med och en liten lampa och lysa upp det med. Tar foto när allt är klart.

Dessuom har jag klappat och rimmat men skrivarn strejkade (fattas färgpatron) så jag kunde inte fortsätta. Nya patroner kommer imorgon eller tisdag! kan förbereda och göra rimarket färdigt för tryck så är det bara att skriva ut och klistra på!

Så har jag bakat kokostoppar med saffran. På lördag skall jag göra små Y´n av smält choklad på bakplåtspapper som när de stelnat trycks ner i toppen (hornen) och så en röd non-stop som näsa så blir det "Rudolf med röda mulen". Skall använda dessa på lördag till glöggen (förutom pepparkaksmuffins med grönmögelost - klara i förrgår, och cheddarfyllda dadlar med cheddarost samt örtrullade cheddarkulor som också färdigställs på lördag. Kanske blir det även ugnsbakade baconlindade katrinplommon. massa glögg och massa russin och hackade skållade mandlar. Det där med glöggmys är något speciellt. I alla fall för mig!!!

Tänkte föresten jag skulle göra Jessicas snabba kola också så har jag allt detta gjort...INNAN LUCIA. Har väl inte hänt i historien innan. Dessutom är alla julklappar inköpta och skall bara packeteras i fint papper med trevligt rim. Har väl inte heller hänt i mitt tidigare liv. Veckan innan jul skall jag bara fixa med maten. En hel vecka!!! Har väl inte.... ja ni vet vad jag menar. Men jag kan LOVA...jag kommer ändå att stressa med något fredag/dagen innan julafton!!! Annars är det inte jul!!!! Men det blir nog mindre än tidigare år i alla fall.

Nu är Håkan och lämnar Fabian på Ramsdalens hundpensionat. Så hämtar vi honom på lördag igen. Kan ju inte  ha med honom på jobbet så han får vara hos Onnie istället. Han gillar detta, till skillnad från Ebba.
Skall förutom kola, förbereda middagen. Håkan har beställt entrecote med egengjorda pommes frittes och vitlökssmör. Det får bli tomatsallad till detta - har väldigt dåligt med grönt upptäckte jag i kylen. Tomatsallad duger alldeles utmärkt.

Imorgon skall vi till min väninna och lämna apparaten och ta med oss lite gott ifrån idag. Sådant hon inte har ork att göra själv. Min goa, livsglada L!!! Hemmagjort julgodis kan göra en massa gott i själen tror jag. Allt som ges med kärlek gör gott i själen. Och så skall vi kramas, kramas och kramas!!!! Det behöver vi båda två!

Kraaaam, min älskade L


Jag fick ett så otroligt ledsamt samtal

Min goa, fantastiska och så oerhört varma och omtänksamma väninna, som jag tyvärr inte har träffat så väldigt ofta de senaste åren men där vänskapen känns så fantastisk ändå, ringde mig igår. Det var ett sådant samtal jag inte vill ha. Ett samtal man aldrig tror man skall få. Men som jag fick.
Älskade, älskade vännen min meddelade att hennes cancer som nu varit borta i över 16 år börjat härja i hennes kropp igen. Har satt sig på ställen som man INTE vill att de skall sätta sig på. Har satt sig på den absolut snällaste, goaste och mest ödmjuka person jag känner. Mitt hjärta blöder och mina ögon vill inte sluta tåras.
Varför, varför, varför käre Herre skall du göra detta mot henne. Hon vill ju vara kvar, hon har en så stor plats i sin familj, hon fyller en så stort vänskapsplats bland alla oss som känner henne. VARFÖR?? "Vi förstår hans vägar bättre ovan där"...ja jag lär få vänta tills jag kommer dit innan jag förstår detta.
Men "sluta aldrig att hoppas och jobba därefter" och det tänker jag heller inte göra. Här skall ageras.
Nu vill jag ha alla tips i världen som jag kan få för att bromsa det hela. Såg häromdagen bl.a. på Malou von Siwerts program "Efter 10" och där var en kvinna som skrivit en bok om mat man skall äta för att undvika, bromsa eller bota olika diagnoer, sjukdomar. Måste hitta hennes namn och få tag i boken. Jag har även en  apparat som ´ger kroppen extra syre för att stärka det egna immunförsvaret (som hon föresten använde förra gången hon drabbades av cancern). Den skall jag också se till att hon får och använder. Ja det finns säkert fler tipps och saker jag kan göra (och allt tas emot med stor tacksamhet) men framförallt skall jag ge allt vad jag kan av kärlek, vänskap, värme och stöttning. Nu släpper vi inte taget utan nu spottar vi i nävarna och tar till oss HOPPET med full kraft!


Vän! I förödelsens stund, när ditt inre av mörker betäckes,
När i ett avgrundsdjup minne och aning förgå,
Tanken famlar försagd bland skugggestalter och irrbloss,
Hjärtat ej sucka kan, ögat ej gråta förmår;
När från din nattomtöcknade själ eldvingarne falla,
Och du till intet, med skräck, känner dig sjunka på nytt,
Säg, vem räddar dig då?- Vem är den vänliga ängel,
Som åt ditt inre ger ordning och skönhet igen,
Bygger på nytt din störtade värld, uppreser det fallna
Altaret, tändande där flamman med prästerlig hand? --
Endast det mäktiga väsen, som först ur den eviga natten
Kysste serafen till liv, solarna väckte till dans.
Endast det heliga Ord, som ropte åt världarna: "Bliven!"
Och i vars levande kraft världarna röras ännu.
Därföre gläds, o vän, och sjung i bedrövelsens mörker:
Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud.


Erik Johan Stagnelius,
född 1793-död 1823,
Svensk Poet.Pepparkaksmuffins med grönmögelost

Här kommer receptet till muffinsen jag skrev om i förra inlägget. Lovar att meddela resultatet!!

Bilden tagen från allommat.se. Jag skall däremot göra dom i minimuffinsformar eftersom jag inte vill ha så stora muffins utan mer små munsbitar. Passar bättre till glögg tycker jag i alla fall


Pepparkaksmuffins med grönmögelost

4 dl vetemjöl special
4 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl neutral olja
1 dl mjölk
2 dl råsocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
150 gram grönmögelost

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Blanda de blöta ingredienserna i en annan skål och vispa ihop dem.
Häll över de blöta ingredienserna i skålen med de torra och rör ihop smeten.
Fördela osten i 20 små muffinsformar och slå över smeten.
Grädda muffinsen i ugnen i 20 minuter.
(Eftersom jag använder miniformar så behöver dom inte stå inne mer än halva tiden, alltså 10-12 minuter! Jag använder dessutom färdigblandning av pepparkakskryddor och tar då 3 tsk av dessa.)

Strandsatt och lite "sjuk" på landet

Gick här och loda (loda betyder att man går och gör ingenting) lite i pyjamas och morgonrock och tänkte att jag kanske kan göra något som inte tar kraft men ändå få något litet vettigt gjort. Varför inte baka mina små muffins med en bit grönmögelost nedstoppad i mitten som skall vara till glöggkvällen nästa söndag. Gjorde klart minimuffinsformarna och tog fram smöret, skar upp och la på en tallrik för att det skulle bli rumsvarmt och en koll till i kylen...INGA ÄGG!!!!! Man kan inte baka mjuk kaka utan ägg!!!!
Ja, ja, det är bara att vänta in herr Jansson som får köpa med sig ägg, Zantac, mer hårt papper till julkorten m.m., m.m.
Har nu varit dålig i en vecka, kroppen har tagit svängar från riktigt dålig till nästan bra och så ner till inte fullt så bra och ännu lite sämre och så upp igen...vad är det som händer???


Visserligen är jag ingen ungdom längre (det tycker jag ibland ända tills jag passerar spegeln eller tar mig uppför en LITE brant backe) men ändå. jag är ju nästan aldrig sjuk men häromdagen gjorde min goaste väninna (och därtill kollega) mig om att efter varje tidningsutgiving detta året så har jag blivit sjuk på ett eller annat sätt. Ja, kanske är det så. Jag jobbar så intensivt med att få upp tidningens inkommande pengar att jag tar ut mig helt. Ligger det då en eller två baciller och lurar i kroppen så blommar dom ut med full kraft samma dag jag känner att NU, nu kan jag koppla av. Nu är tidningen i tryck och jag kan inget mer göra. Och se då kommer dom där jäkla små illaluktande, illasinnande, illavarslande baciluskerna och sätter fart inuti min kropp!!!!

Så har dom då fått fara runt i kroppen i en hel vecka men nu är det slut med det...eller. Vågar knappt säga detta eller vara för kaxig....då skickar dom kanske sina kusiner och kusinernas kusiner och sysslingar och bryllingar och allt vad dom nu kan hitta. Så tar febern ny kraft. Nä, så illa skall det väl inte vara ändå...nu är det fredag och på måndag är jag tillbaka på jobbet!!! Med nya krafter.

Våra älskade fåglar i vårt körsbärsträdVi älskar verkligen våra små fåglar. Första stora säcken med solrosfrö är redan slut (den nya är än så länge bara påbörjad), snart är vår stora spann med talgbollar också slut, hampfröna är slut...ja det är bara att köpa nytt.
13 olika arter har vi noterat hittills!

RSS 2.0