Ännu ett äpplerecept!
Karamelliserade äppelklyftor med björnbär

Ingredienser
2,5 dl socker
5 dl vatten
½ citron
4 äpplen
2 msk florsocker
200 gr björnbär
4 msk Calvados
Tillagning
4 - 6 portioner
1. Koka först en sockerlag. Blanda socker med vatten och citronskal i en kastrull och koka upp. Låt koka 5 minuter. Ställ att kallna. Häll sedan upp på flaska och ställ i kylen. Håller sig i en månad.
2. Tvätta och klyfta äpplena utan att ta med kärnhusen. Lägg klyftorna i en skål och vänd dem i florsockret.
3. Hetta upp en stekpanna och lägg i klyftorna. Vänd dem när de fått färg och stek dem tills de får färg även på andra sidan.
4. Mosa några av björnbären i en skål, lägg i äppelklyftorna, resten av bären och häll på ett par deciliter av sockerlagen samt calvados. Vänd runt frukt och bär i lagen.
Låt stå i ett par timmar i kylen.
Recept: Tina Hellberg
Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix
Alla dessa underbara äpplen!

Hemgjord äppeldricka - rårörd äppelsaft
God och supernyttig dricka på äpplen du rårör med socker. Äppledricka är gott som måltidsdryck, till bål eller drink.
Ingredienser
ca 2 - 2,5 liter äppeldricka äppelsaft
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 1 dagar
Klart på: 1 dagar 30 min
- 2 - 2,5 kg äpplen, ca 4 liter rensad frukt i bitar
- 2 liter vatten
- 1 msk citronsyra
- 4 krm natriumbensoat eller atamon
- 250 gram socker ca 2,5 dl per deciliter avrunnen äppelsaft
Tillagning
- Välj äpplen utan skador.
- Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur.
- Skölj dem noga.
- Halvera eller klyfta äpplena. Skiva sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
- Lägg äppelskivorna i en stor bunke.
- Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
- Täck över och låt stå i kylen i minst ett dygn (upp till fyra dygn). Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står.
- Sila äppelsaften genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning. Mät upp saften så att du kan beräkna mängden socker.
- Tillsätt socker och rör tills det löst sig.
- Skumma ev. äppeldrickan och fyll äppeldrickan eller äppelsaften på rena flaskor samt förslut dem.
- Förvara flaskorna kallt och mörkt.
- Saften kan även frysas i burkar eller plastflaskor (tänk då på att lämna 1/4 av utrymmet för vätskan att expandera när den fryser).
- Äppeldrickan är hållbar i ca 2 månader.
- Spä äppeldrickan eller äppelsaften med lika delar vatten eller efter smak vid servering.
Recept från Receptfavoriter.se
ÄPPELJUICE: Ska du göra äppeljuice eller äppelmust (som är utan tillsatt vatten med bara juice av krossade samt silade äpplen) så behöver du en råsaftcentrifug eller juicepress. Finns elektriska att köpa. Alternativt så kan man riva äpplen i en skål med silduk och sedan pressa ur musten. Håller då tre dagar i kylskåp i flaska. Mer hållbar äppeljuice (ca 4 mån) får du om du sjuder flaskorna utan kork i 70 graders vatten i 30 minuter och sedan skruvar på korken.
Äppelchutney
Ingredienser
750 gr äpplen
2 gula lökar
1 lime
1 dl torkade coctailtomater inlagda i olja och avrunna
3 msk fintärnad färsk ingefära
0,75 dl 12 procentig ättikssprit
1,5 dl vitt vin
2 dl socker
Tillagning
Ca 1 liter
1. Skölj äpplena, halvera och kärna ur dem. Skär dem i bitar. Hacka löken. Tvätta limen noga i varmt vatten och skär den i små tärningar. Finstrimla tomaterna och fintärna ingefäran.
2. Koka upp ättiksprit, vin och socker i en rostfri eller emaljerad gryta.
3. Lägg ner allt det skurna i lagen. Koka på svag värme i 40–45 minuter tills konsistensen har blivit simmig. Rör med en träsked då och då, särskilt mot slutet, så att det inte bränns vid.
4. Ös upp chutneyn i rena, varma glasburkar och sätt genast på lock. Låt kallna och förvara sedan svalt.
Recept: Ingrid Eriksson
Torkade äpplen
ugn: 75 grader
Du behöver: Några goda oskadade äpplen
Kärna ur äpplena och skala dem (valfritt, jag skalar aldrig mina)). Skär ca 1-3 mm tunna ringar, enklast blir det om man använder en mandolin. Ju tunnare ringar, ju mer “chips-aktiga” blir dem.
Sprid ut skivorna på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar och se till att skivorna inte ligger omlott.
Torka i ugnen tills äppleringarna blir torra och krispiga, det tar några timmar (ca 5 h).
Låt ugnsluckan stå på glänt så att fukten släpps ut. Lägg en grytlapp eller vikt kökshandduk i öppningen, så hålls luckan öppen.
Ta ut äppleringarna från ugnen och låt kallna. Förvara i en glasburk eller plastlåda.
Har du en frukt- och grönsakstork så tar det ca 12 timmar för skivorna att vara helt torra.
Äpplen Figueira da foz
12 st mindre äpplen
½ citron
8 dl strösocker
1 liter vatten
2 dl portvin
2 st kanelstänger
Tillagning
2 st 1-liters glasburkar
1. Pressa ner citronen i en stor skål med vatten. Skala äpplena och lägg ner dem i citronvattnet.
2. Koka upp socker, vatten, vin och kanel. Sänk värmen till hälften och lägg i äpplena. Täck kastrullen med ett smörpapper och lägg sedan locket lite på glänt. Sjud försiktigt i ca 10 minuter men se till att de inte kokar för kraftigt, för då går de lätt sönder.
3. Lyft upp äpplena och lägg dem i rena, varma burkar, häll över lagen och sätt på lock. Låt äpplena ligga och dra i lagen över natten. Om burkarna står kallt håller sig äpplena i flera veckor i lagen.
4. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Receptet kommer från "Min äppelbok” (Albert Bonniers förlag) av Elisabeth Johansson
Jag kommer att göra detta på ett litet annorlunda vis för att kunna bevara dessa burkar längre (och jag kommer nog att dubbla mängden).
1. Precis som ovan
2. Koka upp socker, vatten, vin och kanel. Låt detta svalna.
3. Fördela äpplena i burkarna och häll sedan vätskan över äpplena, upp till kanten på burkarna och förslut.
4. Ställ burkarna i en stor kastrull, fyll på med vatten så det täcker 2/3-delar av burkarna. Koka upp och låt koka i 20 minuter.
5. Tag kastrullen från värmen och lyft upp burkarna så snart du kan med hjälp av dubbel handduk.
Du har nu en konserv som håller riktigt länge och kan serveras under kuliga höst/vinterkvällar och avnjutas med mandelgrädde (3 dl lättvispad grädde blandas med 1 dl riven mandelmassa).
Kommer säkert med fler förslag inom kort - har hittat massor av kul och spännande recept. och äpplen finns det GOTT OM!!!
Den som spar han har!



Äpplejuice, äpplejuice....

Hittills har det blivit 14 liter och mer är på G. Denna juice är dessutom så otroligt god och går inte att jämföra med den köpta. Vi pressar enbart på riktigt goda äpplen och hela nejden här är fylld av fantastiska äppleträd. En del är vildäpplen och är inte speciellt goda till saft (däremot gelé ihop med rönnbär) men det finns alltså massor av andra härliga äpplen, alldeles gratis!
Sedan skall jag självklart koka äpplemos på det gamla hederliga sättet, skala, ta ur kärnhuset och koka med socker och kanel. Och så konserverar jag i som vanligt. Gott som tillbehör men även som efterrätt med riktigt kall gräddmjölk! Mmmmm, längtar redan till våra tisdagsmiddagar i stan.
Sedan skall jag även göra hela konserverade äpplen á lá Ernst Kirchsteiger. Visst ser det gott ut och till Jul passar det ju utmärkt att ta fram, eller hur?
Konserverade äpplen
Visst ser det läckert ut - det är inte jag som tagit fotot - har ju inte gjort detta ännu utan det är TV 4 som står för den vackra bilden
Gott och dekorativt i juletid. Receptet på konserverade äpplen räcker till cirka 3 burkar à 1 liter.
10-15 små fina äpplen av sorten Ingrid Marie (jag väljer ett annat äppleträd men med röda äpplen så att de blir lika dekorativa, skall även ta med lite paradisäpplen, kan ju lika gärna fylla ut hörnena i burken)
1 l vatten
1350 g socker
2 dl konjak
1 st vaniljstång
3 st kanelstänger
Gör så här
1. Tvätta äpplena noga.
2. Skala dem helt eller delvis, använda gärna ett ciseleringsjärn eller liknande för att få dekorativa mönster.
3. Koka sockerlag med vatten och socker tills allt socker löst sig.
4. Häll därefter i konjaken.
5. Stoppa ned äpplen i tre olika, väl rengjorda, glasburkar på ca en liter styck.
6. Viktigt är att burkarna har gummipackning som sluter tätt.
7. Dela en vaniljstång i tre bitar och lägg ned i de olika burkarna.
8. Stoppa därefter ned en kanelstång i varje burk och häll över sockerlagen.
9. Stäng burkarna och koka dem ca 30 min i vatten för att skapa en konserv med lång hållbarhet.
10. Servera de inlagda äpplena med mandelgrädde till.
Låter det inte gott? det tycker jag så detta skall jag också göra i år!
Nu kom Håkan med sista spannen äpplen för idag - så tillbaka till pressningen!!!
Inga musslor.......
