Ikeas köttbullar med sås och potatis
Ikeas köttbullar med gräddsås (det står 4 portioner i receptet men om man kollar in hur mycket köttfärs det är så nog är detta till minst 5, säkert 6 portioner):
500 g nötfärs
250 g fläskfärs
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
100 g skorpmjöl
1 ägg
5 msk mjölk
salt och peppar
Gräddsås:
En skvätt olja
40 g smör
40 g vetemjöl
150 ml grönsaksbuljong
150 ml köttbuljong
150 ml vispgrädde
2 tsk sojasås
1 tsk Dijonsenap
Gör så här:
1. Blanda ihop nöt- och fläskfärs i en skål så att färsen finfördelas. Blanda i lök och vitlök, skorpmjöl och ägg. Blanda väl. Tillsätt mjölk och smaka av med salt och peppar.
2. Forma små köttbullar av degen och lägg dem på en tallrik. Täck över köttbullarna med plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet ett par timmar.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna under medelvärme och bryn köttbullarna runt om.
4. Flytta över de brynta köttbullarna in i en ugnsfast form med lock och tillaga dem i en ugn i 180 grader (varmluftsugn 160 grader) i ca 30 minuter.
5. Under tiden kan du passa på att tillaga gräddsåsen i en kastrull. Smält 40 gram smör. Blanda i vetemjöl och rör om ett par minuter. Tillsätt 150 ml grönsaksbuljong och 150 ml köttbuljong och fortsätt att blanda. Tillsätt sedan 150 ml vispgrädde, 2 tsk sojasås och 1 tsk Dijonsenap och rör om. Låt såsen sjuda lätt till önskad konsistens.
6. Servera köttbullarna och gräddsåsen med potatismos, eller kokt potatis, och lingonsylt.
Så nu kära vänner, nu ska här trillas köttbullar!!!!
