Älskade gamla kokböcker
Min familj, mina nära vänner och nästan alla som jag känner......vet att en av mina passioner i livet är MAT. Hemlagad mat från grunden, av bra råvaror (behöver inte alls kosta en massa), massa kärlek blandat med peppar och salt, en skvätt sherry i soppan, lite rödvin i köttfärssåsen, asiatiska fiskbullar med chili och lime, italiensk carbonara ala Tinna, fisk och skaldjurssoppa som tar timmar att tillaga......och mycket mycket annat.
Jag älskar att titta i kokböcker, mattidningar och få lite inspiration och jag älskar även att titta i gamla kokböcker, från tider när jag var en liten tös. Exempelvis mammas "Prinsessornas kokbok" från 1934, "Kajsas kokbok" av Karin Franzen och Astrid Knudsen från 1947, "Vårt hems stora kokbok" i fyra delar från 1933. Har även två kokböcker från Håkans mamma, "Kokbok för skola och hem" från 1945 och "Margaretas kokbok" från 1954 med flera.......
Här finns inga genvägar till god mat, allt från grunden och de flesta recept är gjorda med tanke på låg budget. Mer grönsaker-rotfrukter och mindre sovel (ålderdomligt för 'riktig mat' - i motsats till potatis, bröd etc.) En mer hälsosam och miljöriktig kosthållning enligt min mening.
Som de flesta vet, iaf ni som känner mig närmare, så gör jag upp middagsmenyer för två veckor i taget för att förenkla att ta tillvara det som redan finns i kyl/frys/skafferi och slippa slänga!
Så nu frossar jag i dessa kokböcker (jag har fler än dessa.... ;) och sätter ihop maträtter efter de olika årtionden. Ändrar lite utefter dagens mathållning,en av de saker jag ändrat och tagit bort helt och hållet är konserverade grönsaker som ärter, morötter, sparris mm. Sådant var ok då men inte nu!
Denna veckan är normal men nästa vecka blir det 1940-50 talsmat. Om ni visste vad jag frossar i dessa gamla godingar från min mammas goda middagsmenyer!






