Alla dessa plommon!!!
Så här gör Du :
Skölj plommonen om du inte tagit dom från trädet direkt utan att de legat och blivit jordiga/sandiga. Lite gräs mm spelar ingen roll. Detta försvinner när du silar saften!
Lägg plommonen i en stor gryta (hos oss är det sylt/krabbgrytan som används). Häll på vattnet och låt koka i 10-15 min.
Krossa plommonen med en potatisstomp eller med en träsked mot kanten (potatisstompen är oslagbar)
Häll upp i silduk och låt självrinna i ca 30 min. Rör inte i massan!
När det har runnit färdigt mäter du saften. Koka upp och tillsätt sockret.
Koka upp igen och skumma väl.
Tillsätt natriumkarbonat som du först rört ut i en skål med lite av saften.
Rör om och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor.

1,5 kilo frukt i bitar, rensat
1 citron
1 kilo socker
1 paket vanlig jäst
5 liter vatten
Koka frukten för att döda ovälkomna svampar och bakterier. Låt svalna till 37 grader.
Rör i och lös sockret och rör i jästen.
Häll i damejeanne eller hink med lock. Jag har det senare. Det finns vinhinkar som har tryckreglering men det går bra utan också om man kommer ihåg att lätta på locket emellanåt och tryckutjämna.
Nu ska vinet jäsa, Under första veckan mår vinet bra av att röras så det blandar sig. En gång om dagen. Sen gör man detta en till två gånger i veckan resten av första månaden. Sen ska vinet stå ca tre månader till. Totalt cirka fyra månader eller längre om man vill ha starkare.
Innan man sedan häller på flaska och stänger kan det vara bra att smaka och se om sötman är bra. JJag är ju inte någon älskare av söta viner men detta är ju helt individuellt. Så om man vill ha det sötare räddas vinet med mera socker. Slutjäsningen och mognaden kan ta lite längre tid men det spelar ingen roll. Tar så lång tid ändå så lite extra är helt ok! Sen ska vinet tappas på flaska. Kokade, destillerade flaskor. Pass på bottensatsen! Nu ska vinet efterlagras svalt.
Det jäser fortfarande så man måste lätta på trycket i flaskorna då och då för att minska trycket.
Nu skall vinet stå i ¾ - 1 år. Detta är årets experiment så vi får se hur det blir!
Ja sedan hade jag ju en förbaskat massa kärnor från de plommon jag frusit in, från plommonkompotten och de småburkar jag konserverade halverade, urkärnade plommon. Vad göra med dom? Klart jag sparat dom - tänkte att något kan jag väl använda dom till......
Jag skall försöka mig på en form av Amaretto!! Ja, jag vet - jag har en utmaning varje gång att ta tillvara på ALLT!! Nu har jag hällt ner alla dessa i en större burk, fyllt på med socker (3 dl till 75 cl vodka - kan bli för mycket socker men nu är det gjort!!!). Detta skall stå precis lika länge som körsbärslikören, som svartvinbärssnapsen, alltså minst tre månader. Smakade lite häromdagen. Nja, kanske något för sött men visst känner jag kärnsmaken. Och likör skall ju vara söt - denna skall jag använda framförallt i desserter mm. Jag är ingen likörmänniska! Ja vi får se hur detta utvecklar sig.
Ett litet extra tips
Appropå att ta tillvara allt - när vi har plockat ur och styckfryst de kokta, egenupptagna musslorna så stoppar Håkan dom i ett gammalt uttjänt örngott och så kör han över detta några gånger. Perfekt till rabatterna!

Min dag- och nattbok - Facebook!

En ny fantastisk matblogg
Plommonen kommer i rask takt!!!

Nu MÅSTE vi ner i vikt!!!!!
Zucchinisoppa med pepparrot

Ingredienser
- 600 g zucchini gärna både gul och grön
- 1 st gul lök
- Svenskt Smör från Arla
- 6 dl Arla® mjölk
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 1 dl hackad färsk gräslök
- salt och peppar
- 1 1⁄2 dl Kelda® mellangrädde
- 2 msk riven pepparrot
Gör så här:
Skala och hacka löken. Skär zucchini i skivor och sedan i bitar. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt zucchini, mjölk och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 10 min.
Smaksätt med gräslök, salt och vitpeppar. Vispa grädden och smaksätt med pepparroten. Rör ner grädden i soppan och servera med bröd.
Nu kommer ju vi alltså inte att äta bröd till men annars gör vi ju det!
Jag lovar att meddela resultatet under vägens gång!