Äpplen, äpplen, äpplen.......

Jaha så har då äppelsäsongen varit igång ett tag och återigen får jag utlopp för den där ådran att ta tillvara naturens rikedomar!
 
Vad gör vi då med alla dessa äpplen - jo se det skall jag berätta. En hel del recept har jag hittat på nätet och en del har jag fått av mina vänner och en del har jag i mina receptböcker, recept jag samlat på mig genom åren.
 
Det jag tycker har varit mest spännande är att jag i år för första gången gjort äppelmust. Smakar nästan som äppeljuice och kan dessutom med fördel spädas ut lite grand när den skall drickas. Smakade av igår kväll till vår tisdagsmiddag och den var urgod. Till helgen blir det fler flaskor. Det finns två sätt att göra detta - jag gjorde min must på det första sättet, jag pastöriserade juicen - då behövs inga konserveringsmedel alls!
 
PASTÖRISERAD ÄPPELMUST
Gör juice av äpplen. Själv använde jag min råsaftcentrifug men det går säkert lika bra att riva äpplen på rivjärn och sedan sila genom silduk, det som eftersträvas är en juice utan kärnor eller fruktkött. Det sistnämnda tar ju lite tid så jag skulle faktiskt råda att investera i en råsaftcentrifug, den går att använda till så mycket annat än enbart äpplen. Eller låna av någon god vän/granne.

Du fyller sedan glasflaskorna som ska användas ända upp till kanten med must och ställer sedan ner dem i ett kokkärl med vatten. Kapsyler eller skruvkorkarna ska vara avtagna och läggs också ner i kärlet. I en av flaskorna stoppar du ner en termometer. Vattnet ska nu värmas upp så att musten i flaskorna får en temperatur på 75 grader. Denna värme ska hållas i 15 minuter varefter kapsylerna eller korkarna skruvas på. Se till att skumfri must står ända upp till bredden - fyll annars på med upphettad must eller hett rent vatten innan korken skruvas på. Kyl inte av flaskorna på en gång utan låt dem behålla värmen i ytterligare två timmar. Jag la en något större frottéhandduk över kastrullen och sedan kastrullocket på detta, så fick det står och svalna i vattenbadet. De var fortfarande ljumma efter 2 timmar.

Pastöriserad must mognar och klarnar under lagring och bäst sägs den vara efter 4-5 månaders lagringstid. Öppnad flaska förvaras i kylskåp och är då hållbar i ca en vecka.

 

 
Flaskorna placerade i kastrullen för pastöriseringen
 

ÄPPELMUST NR 2
 

5 liter äpplen

6 liter vatten

1 msk vinsyra

1 tsk natriumbensonat

3 dl socker

1. Klyfta äpplen och lägg i en hink. De behöver inte skalas eller kärnas ur.

2. Häll i 5 liter vatten.

3. Blanda vinsyra och natriumbensonat i 1 liter vatten och häll också det i hinken.

4. Rör om och lägg på ett lock.

5. Låt stå i tre dygn.

6. Rör om minst tre gånger per dygn.

7. Sila saften och rör i sockret.

8. Häll upp i rena plast- eller glasflaskor.

Detta har jag faktiskt inte gjort ännu så det finns ingen bild att lägga upp. Fick detta recept från kokaihop.se

 

Nu till helgen skall jag även göra det här, recept från Per Moberg och recept.nu

 

ÄPPELMUST NR 3

5 kg äpplen till 10 liter vatten.

Gör så här

Skala och skär upp äpplena i bitar och lägg ner i en damejeanne (stor glasbehållare för jäsning av vin). Jag har inte detta så jag tänker använda en spann med lock vilket jag är säker på går precis lika bra!

Koka upp vattnet och häll det över äpplena. Låt stå och "jäsa" i en vecka, eller tills det har slutat bubbla.  Fyll upp på flaskor och kolla av trycket ofta första tiden. Går att dricka med en gång men jag skall låta detta stå några veckor så tror jag att ju längre det får mogna desto godare blir det!  Pröva skall jag i alla fall.

 

TORKAD FRUKT

Sedan har jag självklart även torkat äpplen i vår svamp- och frukttork, finns en variant på Jula för 299 kr, även detta en god investering om man gillar att ta tillvara på både frukt och svamp.

Hinner nog med en omgång till innan säsongen är över

 

 
Äppleskivorna precis klara och så goda. Blir sötare än färskt och lite segt! Gillas av våra gäster innan maten som snacks och dessutom klart nyttigare än chips!
 

Skall även försöka mig på äppelglögg som jag fått av min kära vän Jenny, som hystat fram ett recept ur eget huvud (hon kan hon den tjejen). Låter så himla gott så det prövar jag. Är det fler som vill pröva - var medveten om att ingen av oss, varken Jenny eller jag kan garantera resultatet.
 
JENNYS ÄPPELGLÖGG

En hink sköljda och nedskurna äpplen
10 cm färsk ingefära
5 kanelstänger
2 påsar hela nejlikor
1 näve krossade kardemummakapslar
1 liten näve anis (om man vill ha en lakritston på glöggen - min reflektion)
1 paket russin

Häll över 10 liter kokande vatten

Skiva ner 6 potatisar
1 flaska svagdricka
4 kg vitt socker
500g råsocker
500g muscovadosocker
Fyll på med vatten till 20 liter

När det är svalare än fingervarmt tillsätt 2 pkt färsk jäst.

Jag lämnar INGA garantier för hur det kommer smaka, skriver Jenny (och inte jag heller). Gillar ni pommerans så tycker jag ni ska hysta i det och för all del, den smaken kan man alltid lösa med ett par apelsinskivor i kastrullen i efterhand. 

Ja så detta mina vänner blir helgens uppdrag inkl fortsatt jobb i trädgården. Om jag har några problem med för mycket fritid - nej absolut inte. Skulle däremot vilja att helgen hade ett fler timmar men det där är ju en dröm att stilla bedja om!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0