Bearnaissås

Vet ni vad, häromdagen, närmare bestämt i fredags, "slog" det mig hur lätt det är stt "slå" en beasås.....ha ha fyndigt eller hur ;)
Dessutom blev den så god att jag aldrig mer kommer att köpa färdig sådan. Tar kanske max en kvart. Visst kan det vara värt det, eller hur?
 
Här är receptet:
  • 6 st ägg
  • 500 gr smör
  • 1 kvist färsk dragon eller en mtsk torkad
  • 8 st vitpepparkorn
  • 4 st charlottenlökar
  • 1 msk hackad persilja
  • 0,5 dl vittvinsvinäger
  • 1 dl vatten
Smält smöret i micron eller i kastrull. Låt svalna
Finhacka chalottenlökarna och läg i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften. Har det reducerat mer än det, tillsätt vatten till rätt mängd.
sila ner detta i ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner 6 äggulor och vispa hårt tills det tjockanr till krämig konsistens. INTE längre!
Ta bort katrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Inte elvisp utan handvispning. Stanna gärna upp då och då och vispa till jämn smet innan ni fortsätter
Strö i lite hackad persila och dragon. Salta och peppra.
 
Denna håller sig i kylen länge men vill man så gör man bara halva satsen!
 
Jag LOVAR ni köper inte heller färdig beasås efter detta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0