Bearnaissås
Vet ni vad, häromdagen, närmare bestämt i fredags, "slog" det mig hur lätt det är stt "slå" en beasås.....ha ha fyndigt eller hur ;)
Dessutom blev den så god att jag aldrig mer kommer att köpa färdig sådan. Tar kanske max en kvart. Visst kan det vara värt det, eller hur?
Här är receptet:
- 6 st ägg
- 500 gr smör
- 1 kvist färsk dragon eller en mtsk torkad
- 8 st vitpepparkorn
- 4 st charlottenlökar
- 1 msk hackad persilja
- 0,5 dl vittvinsvinäger
- 1 dl vatten
Finhacka chalottenlökarna och läg i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften. Har det reducerat mer än det, tillsätt vatten till rätt mängd.
sila ner detta i ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner 6 äggulor och vispa hårt tills det tjockanr till krämig konsistens. INTE längre!
Ta bort katrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Inte elvisp utan handvispning. Stanna gärna upp då och då och vispa till jämn smet innan ni fortsätter
Strö i lite hackad persila och dragon. Salta och peppra.
Denna håller sig i kylen länge men vill man så gör man bara halva satsen!
Jag LOVAR ni köper inte heller färdig beasås efter detta.
Kommentarer
Trackback