Smaksatt socker och salt och lite annat

Tittade på en repris av "Mat så in i Norden" och jag som ÄLSKAR att göra egna kryddor, inläggningar och annat blev så inspirerad. En fantstisk norsk kocka från Bergen som hade en massa egna kryddblandningar m.m. En del av detta delade hon med sig. Kolla här;



Svampolja

- karljohanssvamp
- rapsolja

Ansa de färska karljohanssvamparna. Lägg stjälkarna i en gryta, häll på rapsolja så att svampen täcks. Värm till 60 grader och låt blandningen stå och dra ett par timmar. Kontrollera temperaturen noggrant och gå absolut inte ifrån grytan så att oljan blir varmare än 60 grader.
Sila, kyl ned och förvara i glasflaska i kylskåpet.


Granskottssalt

Plocka granskott när de är små och ljusgröna. Blanda med salt och kör i mixer. Saltet får då en fin grön färg. Häll över på en plåt eller bricka och låt torka.

När saltet torkar blir det träfärgat. Om det förvaras i frysen, bevaras den gröna färgen. Använd saltet när du vill ha smak av skog i din mat. För den som vill salta lamm rekommenderar jag att salta kokt lamm med granskottssalt. Det smakar himmelskt. Annars går det bra också till ren- och nötkött.

Som förrätt: Råmarinerat kött med lite granskottssalt är också jättegott. Exempelvis fårfilé, skuren tunt som till carpaccio, kan smaksättas med granskottssalt, lite peppar och en skvätt gin.

Du kan också salta kött med granskottssalt innan du sätter det i rökugnen. Underbart ...


Blåbärssalt

Blanda färska blåbär och salt i en matberedare, torkas i matberedaren.
Används på samma sätt som granskottssaltet.


Älggrässalt

Plocka älggräs i juni, juli, häng upp det på tork eller torka i en svamptork.
Använd saltet som krydda i bärkompotter, på fisk eller med äppeljuice till kött.

Krydda exempelvis rostbiff av nöt med älggräs och äppeljuice och stek i 60 graders ugn i sju timmar.

Bärkompott av lingon, blåbär kan smaksättas med lite älggräs.


Tångsalt

Plocka havstång och koka upp den. Kyl ned i kallt vatten. Torka sedan tången och blanda i mixer med ett gott havssalt. Ypperlig smakgivare åt fisk eller vilt lamm.


Rödbetssirap

Skala färska rödbetor och kör i en saftcentrifug. Koka ihop saften tills hälften återstår. Smaka av med socker och koka lite till, tills det blir sirap. Använd till fisk eller en god mögelost.


Håkan köpte ju en svamptork till mig i julklapp och den har redan använts väldigt flitigt, än så länge bara att torka frukter med. Banan, äpple, päron, clementin, papaya, ananas och nu senast äpplebitar som pudrats med kanel och lite socker. Jättekul att pröva sig fram. Jag tyckte nästan bäst om päronen och clementinerna. Clementinerna blev så spröda att det räckte att pressa med tungan. Lite, lite beska till det söta. Urgott. Detta har vi som tilltugg innan maten på våra tisdagsmiddagar. Går som smör i solsken.

I sommar skall vi förutom ovanstående (måste ju pröva) även torka bär (hallon, blåbär och jordgubb som vi har i trädgården). Kanske även svarta vinbär när jag tänker efter. Och lavendel som sedan skall blandas med socker för ett fantastiskt socker till bl.a. te! urgott. Gott även att göra en större sats och kyla ner och ha i kylskåpet för varma sommardagar! De torkade bären kan man sedan ha i filen/youghurten på morgonen. Mycket godare än fryst som lätt blir surt! Eller ta fram istället för godis. Vem vet vad jag kan hitta på för användningsområden.

Så nu skall vi exprimentera må ni tro!!!! Rapporter kommer efterhand.

Nu skall jag faktiskt äta brunch med min älskade Håkan! Han är lite sen så här på helgerna...men det är honom väl förunnat.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0