Ikeas köttbullar med sås och potatis

Läste att alla Ikeas restauranger har stängt pga epedemin så därför lämnar dom för första gången ut receptet på deras kända köttbullar med gräddsås! 
Idag skall jag trilla köttbullar i massor för imorgon kommer köttbulleälskande gäster. Så därför kommer detta receptet att  användas till dessa köttbular. 
För er andra som kanske också vill prova - här är receptet
 

Ikeas köttbullar med gräddsås (det står 4 portioner i receptet men om man kollar in hur mycket köttfärs det är så nog är detta till minst 5, säkert 6 portioner):

500 g nötfärs
250 g fläskfärs
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta 
100 g skorpmjöl
1 ägg
5 msk mjölk
salt och peppar

Gräddsås: 

En skvätt olja
40 g smör
40 g vetemjöl 
150 ml grönsaksbuljong
150 ml köttbuljong
150 ml vispgrädde
2 tsk sojasås
1 tsk Dijonsenap

Gör så här:

1.     Blanda ihop nöt- och fläskfärs i en skål så att färsen finfördelas. Blanda i lök och vitlök, skorpmjöl och ägg. Blanda väl. Tillsätt mjölk och smaka av med salt och peppar.

2.     Forma små köttbullar av degen och lägg dem på en tallrik. Täck över köttbullarna med plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet ett par timmar. 

3.     Hetta upp oljan i en stekpanna under medelvärme och bryn köttbullarna runt om.

4.     Flytta över de brynta köttbullarna in i en ugnsfast form med lock och tillaga dem i en ugn i 180 grader (varmluftsugn 160 grader) i ca 30 minuter.

5.     Under tiden kan du passa på att tillaga gräddsåsen i en kastrull. Smält 40 gram smör. Blanda i vetemjöl och rör om ett par minuter. Tillsätt 150 ml grönsaksbuljong och 150 ml köttbuljong och fortsätt att blanda. Tillsätt sedan 150 ml vispgrädde, 2 tsk sojasås och 1 tsk Dijonsenap och rör om. Låt såsen sjuda lätt till önskad konsistens.

6.     Servera köttbullarna och gräddsåsen med potatismos, eller kokt potatis, och lingonsylt.

 

Så nu kära vänner, nu ska här trillas köttbullar!!!!

 

                        
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0