Nu är det snaaaart jul!

Jag ÄLSKAR verkligen julen! Blir lika glad när slutet av november närmar sig för DÅ ÄNTLIGEN kan jag börja julpyssla!!!
 
Julklapparna har varit planerade länge och är i princip klara men det där med att göra hemmet julfint är något man inte bör göra förrän till första advent....men då förstår ni exploderar det! Massor av julsaker kommer fram....en del påstår att man skall vänta till efter Lucia.....varför då undrar jag!
 
Julen är ju över på bara några dagar och så skall allt plockas bort igen....nä det gäller att njuta så länge man kan. Fram med tomtar och änglar och plock och pynt och gör om både lägenhet och Stugan till Tomtefars boning!
 
Så i veckan skall här förutom att fixa till inredningen - även bakas till adventfikat. Lussekatter och kakor av olika sorter! I år tänkte jag göra lite annorlunda lussebullar och skall därför göra efter detta recept:
 
 
Saffransbullar med vit choklad ca 50 stycken:

50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

 

Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.

 

Fyllning:

400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör

 

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.

 

Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!

 

Bild och recept från linneasskafferi.se

 

Visst låter det gott!!! Så det får det bli!

 

Lite kakor också förstås som "Syskonen Källsons julkakor", "Citron och Ingefärsdrömmar", "Jitterbuggare" och "Saffransbiscotti" och så en mjuk kaka, "saffranskaka med frukt".

 

Ja så får det bli...oj vad det kommer att lukta gott i vårt kök på torsdag!


Jag är inte duktig - faktiskt ganska lat.......

Får så många underbara kommentarer av vänner runt om att dom tycker att jag är så duktig när jag berättar om det jag tar vara på i trädgården! Älskade, kära vänner DÅ är jag inte speciellt duktig...DÅ gör jag ju bara sådant som GER mig energi!
 
Nej duktig är jag när jag gör det som jag INTE tycker är kul och inspirerande....som t.ex. att städa....bläääää säger jag bara. För mig finns det nästan inget tråkigare! Så när jag har storstädat, putsat fönster, svabbat golv....DÅ har jag varit duktig. Nu sker inte detta sådär förfärligt ofta skall ni veta (i det fallet är jag faktiskt ganska lat...) - har dock börjat lite ute på landet och till helgen skall resten göras. Måste ju vara julstädat inför Julen!!! Eller hur? (Antingen det behövs eller inte...fast jo...det behövs!!!). Och DÅ har jag varit duktig, då brukar jag klappa mig själv på axeln och säga  -Oj vad du har varit duktig idag Tinna!!!
 
Så när ni läser om alla saker jag tar tillvara, torkar, kokar, fryser in, pressar m.m, m.m, så är det saker som jag gör utan att det är minsta jobbigt!!! Det är också därför jag ofta bloggar om detta - för att tala om hur HIMLA KUL detta är och kanske kan jag inspirera andra att också försöka sig på ett och annat "ta-tillvara-expriment".
 
I helgen pressade vi de sista äpplena som Håkan plockat runt om i Sundhammar (nej han nallar inte - han är en repektabel man, inte alls som sin sambo med andra ord). Nu får vi njuta fram till januaris slut av denna nedfrysta juice, sedan blir det att köpa in apelsiner och grapefrukt och pressa istället. Vi brukar köpa in detta väldigt billigt  av vår handlare här i Johhaneberg, de frukter som inte blivit sålda och som därför inte är purfärskt. Då plockar han ner till mig i lådor som jag hämtar på fredagen när vi åker till landet och så pressar vi för resten av veckan. Svårt att få denna goda juice i köpta juiceförpackningar. Brämhults är urgod men ack så dyr! Halva priset när vi pressar själva och dessutom blandar vi lite mer grapefrukt i juicen så den blir lite "syrligare". Gillar både Håkan och jag.
 
 
Hörde på radion att årets julklapp troligen blir just juicepressen. Köpte vår för flera år sedan och snacka om att den har tjänat in sig själv MÅNGA, MÅNGA gånger!
 

Appropå att ta till vara så blev grönsakskryddan helt fantastisk. Detta kommer jag att göra en gång till i år - har lite kvar i trädgården som jag kan ta tillvara, bl.a. kålresterna (det som rådjuren inte ätit upp...). Strödde lite av detta i grönsakssoppan som jag gjorde förra veckan och skillnaden blev otrolig! Soppan blev dock lite röd - rödbetorna har en fantastisk förmåga att färgsätta - trots att de inte var den dominanta grönsaken i blandningen!
 
Vad jag skall göra nu denna period när jag inte kan ta tillvara på mer från trädgården..... drömma, drömma och planera inför nästa odlingssäsong!!!
 
Ja det är Tinna Knape i ett nötskal!!

Min älskade trädgård - HÖST 2

 Vilken helg, vilken helg!!!
 
Nu har lilla familjen åkt hem och det blev såååååå tyst i Stugan!!! Ingen spinnande katt som blev fångat i ett lakan, inga mysiga samtal, ingen Bamse och ingen Pippi Långstrump, ingen legobyggande kille, ingen morgonpuss från världens bästa Leo......hallå där... jo det är klart att mysiga samtal är kvar men inte med samma personer....ja, ja ni fattar!!!!
 
Nu har jag varit ute och plockat upp de nästan de sista av betorna (rödbeta, gulbeta, polkabeta i olika storlekar), kålrabbin och en del av de sista morötterna och bara EN upptagen jordärtskocka (finns en hel del kvar). En del av dessa skall bli till morgondagens söndagsmiddag och en del går just nu i torken till en förhoppningsvis fantastisk grönsakskrydda!! Både rot och blast är i torken! När allt detta är torkat går de i mixern och blandas sedan med lite salt för att kunnas användas istället för köpt buljongkrydda......du vet vad du har när du gjort det själv!!!
 
Läste detta tips på webben och tänkte WOW.......som köpt grönsaksbuljong fast utan salt och kemikalier!!! Imorgon när det är helt torrt skall jag köra detta i mixern och sedan blanda det med lite havssalt.Lär bli ganska rött - rödbetor brukar ge denna färg!!!
 
 
Betor, kålrabbi och morötter tunt skivat underst i torken och all färsk blast överst
 

Och resten...........
 
 
Förlåt - suddig bild men det får ni stå ut med - tror ändå att det framgår vilken höstskörd man kan få!
 
Imorgon skall en stor del av denna skörd bli del av rostade grönsaker i ugn! Ser så fram emot denna söndagsmiddag!

Min älskade trädgård - HÖST

Hösten är ju min årstid alla kategorier....förutom det där med att förbereda för vintern och därmed våren i alla land och rabatter och numera även i växthusen! Det är till viss del medaljens baksida för mig! Ungefär som när man varit på fyra veckors båtsemester - allt skall ut ur båten, den skall städas och göras klar för vintervila med allt vad det innebär! Fast båten var tråkigare - för jag var ALLTID ensam! I trädgården i Stugan är vi alltid TVÅ!!! Tänk vad mycket lättare det går då!!! Två som hela tiden samarbetar!!
 
Men nu är trädgårdsdelen gjord - vilken härlig känsla!!! Kronärtskockorna är nerklippta och inbäddade i en massa löv för att klara vintern, sista rensningen i bäddarna för i år är avklarad och jag har ont i hela kroppen! Armar lår, skinkorna, ryggen...ja nog har jag fått veta om att jag har en massa muskler som inte fått arbeta så hårt på länge! Det ligger löv lite här och där som både skyddar den nakna jorden och blir härlig mull till nästa år.
 
 
Kronärtskockorna har fått ett ordentligt täcke av löv för att inte "frysa" nu när vinter kommer! Skall bli så spännande att se hur de artar sig till nästa år. Enligt uppgift så är det år två och tre som ger flest skockor. Sedan bör man tydligen ta upp och dela på dom och plantera dom igen - kanske på ny plats!
 
Borde faktiskt kratta löv också och lägga i sopsäckar med några hål i botten för att förmultna till nästa säsong och bli fantastisk jord. Tips jag fick av en annan trädgårdsentusiast. Bara det inte regnar idag så skall jag få detta gjort också!
 Å andra sidan behöver jag inte väta ner löven då men det är inte kul att jobba ute i spöregn! Så det får allt vara uppehåll för detta.
 
Fröpåsar och fröburkarna är klara. Sparat framförallt alla olika tomatsorter på hushållspapper som jag sedan klippt ut och sparat ner i egengjorda kuvert. blir inga fröinköp för detta nästa år - vilket är en ansenlig summa när det kommer till slutnotan. Dessutom har jag kvar en hel del frö från denna säsongen av betor, morötter, mangold, salladsorter, ärtor och olika sorter av rädisor och rättikor.  
 
Fröerna sorterade och lagda i hemmagjorda kuvert och namngivna glasburkar
 
Köpte bl.a. piplök som jag aldrig sådde. Såg så himla krångligt ut så jag lät dessa vara. Måste försöka att så dem nästa säsong. Är det någon annan som gjort detta??? Tips emmottages med glädje.
 
Ja nu börjar jag sakta planera för nästa säsong genom att ta tillvara det som varit bra och det jag kan göra annorlunda - och skriver ner allt. Minnet är bra men det är kort!!
 
Ser till så att ritningarna över årets grönsaksbäddar är korrekta så att jag inte sår på samma ställe nästa år. Nästa år skall jag dessutom ge mig på att försöka odla melon och pumpa. Vilken sort av dessa båda har jag inte bestämt men vad gäller pumpan så blir det någon av de mindre varianterna.
 
Har även plockat upp de första jordärtskockorna (fanns 5 små skockor under denna planta) vilka var från en planta som inte fått speciellt mycket sol och heller inte vatten i den mängd den skulle fått. Hur den hamnat där har jag ingen aning om! Underliga vägar vandrar de små liven!! Jordärtskocka är en av favoriterna i trädgården. Jordätskocksoppa, jordärtskockpuré, ugnsbakade jordärtskockor...fantastiskt gott! Har inte kollat under de andra plantorna där några växt och bllivit 2 meter höga!
 
Ja - även om jag har lite ont i kroppen så mår jag väldigt bra ändå! Nu skall jag ta mig an städning inomhus också - inte roligt det heller men lika skönt när det är klart!!
 
 

Är ni alltid lika lyckliga som ni verkar vara?

Fick den frågan för ett tag sedan av en bekant! Kanske lite udda formulerat men jag förstod vad hon menade. Om vi aldrig har några "downperioder" i vårt förhållande.
 
Nej faktiskt inte. Inga perioder när vi går och sneglar illa på varandra eller är sura en längre period! Vi har faktiskt inte tid med sådant. Vi träffades ganska sent i vårt liv så vi har inte "hela livet framför oss" och därför är vi också extra rädda om det vi nu fått.
 
Kanske borde man tänka så redan när man är ung men det gör man inte.
 
Men därifrån till att vi aldrig har några meningsskiljaktligheter - jo det är klart vi har. Ibland blir jag fullkomligt skogstokigt arg....i några minuter....sedan börjar jag tänka efter....hur viktigt var det här att bli ovänner om.
 
Istället för att som tidigare hela tiden bara se den andres fel så tänker jag "vad är min del i detta? Vad borde jag gjort istället"?
 
Sedan skall ju tilläggas att Mr H. blir väldigt sällan irriterad eller arg på mig - han har mycket mer tålamod eller kanske fördragsamhet än jag men om han blir arg så tar det inte lång stund förrän det är som bortblåst.
 
Vi har INTE TID att slösa bort tiden med en massa onödigt gräl och sura miner.
 
Sedan har jag lärt mig mycket av min egen familj när jag växte upp. Det fanns så mycket av det där att vårda varandra. Sådant som jag tog för naturligt, så måste det ju vara i alla förhållanden men förstod när jag själv blev vuxen och fick ett förhållande att så var det inte hos alla. Och det går inte att bara en vårdar - det måste vara bägge två som är rädd om det man har.
 
Idag vattnar vi och göder vårt förhållande lika mycket.
 
Däremot har vi precis som alla andra en vardag - av räkningar, av "vad skall vi ha till middag", av barnens väl och ve, av allt det som en normal dag innehåller. I det fallet är vårt liv inte ett dugg annorlunda alla andras - vi försöker bara göra allt det där lite enklare, lite mindre dramatiskt och lite "roligare".
 
Läste precis igenom vad jag skrivit och tänker "oj, oj vad präktigt detta låter"! Men DET ÄR SÅ HÄR DET ÄR! Präktigt eller inte. Vi vårdar det fina vi fått - på ålderns höst och det enda jag oroar mig för är så klart mina barns väl och ve och att det skall hända Mr H någonting. För övrigt - nej jag oroar mig faktiskt inte över något - jag lever idag och i nuet och tänker att "det som sker imorgon - det tar jag itu med imorgon - inte idag"! Vad det än månde gälla.
 
Nu har jag svarat på frågan - "Är ni alltid lika lyckliga som ni verkar vara"! Ja, det är vi!
 

RSS 2.0