Kvällsdoppet idag med Ebba


Lite bilder från min dag!

Fotograf Johan som tagit alla bilderna

 

Lilla Bibbi löpte och försökte förtvivlat få Fabian att agera. men det var för varmt t.o.m. för Fabian

 

Ett kärleksfullt danspar och en solkisande (ser ut som han är sur med det är han INTE) ynngste son



Och slutligen en bild på kvällens grillmästare och diskmaskin!!!

Vilken födelsedag!!!!!

Tack alla för att ni gjorde min dag så otroligt speciell.

Till mina underbara barn och  respektive - Tack för att ni kom och tack för presenter (som ni INTE skulle ha med er!!!!), tack käraste Mimmi och Lina med Melissa och Mikaela för att kom och överraskade mig. Ni är fantastiska vänner som tog er ända ut till oss på min dag! Ja, jag blev väldigt, väldigt övverraskad.

Tack alla som ringde och alla som har sms'at. Tack för alla gratulationer på facebook. För e-vykort. För grattis från Satu här på min blogg. För mejl. Tack alla.

Tack kära vädergudar för det perfekta vädret!

Känner mig så oerhört priviligerad!!!

Hoppas få lite bilder från Johan som jag skall lägga ut här. Själva tog vi nästan inga foton. Det hanns bara inte med.
Så jag litar på min älskade sons fotografering. Med all den utrustning han har till sin fantastiska kamera så borde det bli några riktigt bra foton. Eller vad tror ni?

Johans kameraväska!

 

Idag skall jag bara göra INGENTING. Läsa slut min bok "Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann" och kanske hinna börja på en ny. Ta ett dopp så småningom i underbara havet. Slumra till en stund. Ja precis BARA VARA!


Födelsedagspresent

Äntligen har jag fått min flaggstång! Inte en jättestor markansluten flaggstång utan mer behändig och klart enklare att få på plats. Så idag flaggar vi faktiskt eftersom det alltså är MIN FÖDELSEDAG!!!!

Här packas den upp!

 

Och här sitter den på plats!


Oh what a beautiful morning,


Oh what a beautiful day,
I've got a wonderful feeling,
Everything's going my way.

Vilken morgon jag haft och har. Strålande väder, spegelblankt hav, inte en människa vid badet, 20 grader i vattnet och ett dyk och sedan en liten simtur, sitta på berget efteråt och titta ut över ett så otroligt vackert hav med öar och skär, måsarna, tärnorna.....vilken födelsedagsmorgon!!!

Håkan har grattat, sedan Magnus och Charlotte och därefter Per. Får se vem som ringer härnäst!

Ja för snart 63 år sedan föddes jag, fast än är jag faktiskt inte född. Jag föddes någon gång på eftermiddagen så än så länge, för 63 år sedan, låg jag fortfarande i mors trygga mage. 63 år...kan inte riktigt fatta att jag är så gammal. Nej, jag är INTE gammal bara 63 år äldre. Hoppas jag aldrig blir GAMMAL. Jag har inget emot att bli äldre bara jag inte blir en trött gammal tant som inte finner glädje i livet längre. Det är det jag menar med GAMMAL.

Idag kommer alla barnen hit med sina respektive. Nio personer allt som allt. Vi skall grilla och jag skall laga till massa goda sidoting till detta. Har gjort en laxtartar som nu ligger som små rullar i frysen och skall sedan tinas lite grand och skäras upp i 2 cm skivor och läggas på en pumpernickel och lite löjrom ovanpå detta och en skalad räka. Skall ha detta innan maten till lite cider eller vitt vin. Varför fruset...jo eftersom det är rå lax måste den vara fryst minst ett dygn innan den skall ätas. Vet inte vilka bakterier som dör i frysen men det är några som inte är så bra för magen i alla fall.

Lamm resp ryggbiff med nässlor, mangoldstjälkar och kantareller till varmrätt blir det. Desserten har jag bestämt till Färskostmousse med kardemummasjuden rabarber med röda vinbär och hallonfras.

Blir nog bra tror jag.

Recepten har jag hittat på nätet!!

Nu skall jag strax börja med förberedelserna. GRATTIS lilla Tinna - nu skall jag ha en så himla fantastisk dag.

Salsa med rostad majs

Sanna, Jonas och Erik har varit här och nattat över. Hade en underbar kväll tillsammans igår med grillad laxsida med lite enbärsrökt smak (lägg flera enbärskvistar vid sidorna i grillen så får man denna goda smak på köpet). Jättegott. Gjorde en salsa på majs och paprika och en massa annat gott. Här är receptet

Salsa med rostad majs,
vitlök och paprika

1 majskolv
1 dl olivolja
1/2 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, tunnt skivad
Saft från 1 citron
1 röd paprika, skuren i 
små tärningar
Salt och svartpeppar
1 kruka koriander, hackad

Skär loss majskornen från kolven och rosta i stekpanna med lite olja. Lägg i paprikan mot slutet.

Finhacka lök vitlöksklufta, koriander. När majskorn och paprikan svalnat blandas allt. Smaka av med salt och peppar.


Jättegott. Gjorde även ett dil- och citronsmör som passa utmärkt till grillad lax. serverade en vanlig rabarberkräm till dessert.

Alla nöjda och belåtna.

Nästa gäng som kommer blir på lördag - min födelsedag. Då blir det grillat och en smaskig dessert efter det. Återkommer med recept!

Det regnar, regnar och molnen hänger så lågt att dom kan trilla ner.......

....ja då får man hitta på saker inomhus. Det har jag INTE svårt att göra. Jag har rensat i skåp och lådor, slängt och sorterat, hittat alldels nya trälimmet som vi letat efter i en månad och undrat vart det tagit vägen, ordnat med alla stearinljus och glödlampor som levt i en anarki i olika lådor. Känner mig så nöjd, så nöjd.

Nu har jag suttit och sorterat i alla klipp som jag sparat (river ut sidor ur tidningar som jag tycker är klart intressanta och lägger på hög (!), nu har jag kommit ner en bra bit av detta med.

Håkan har fått beskrivningen på ett fågelbad gjort av betong med rabarberblad som mall, jag har hittat massa roliga tips och recept (och mer finns nog i högen innan jag nått botten).

Vilken tur att det regnar ibland.

Det här hittade jag också. kanske kan vara till nytta för någon mer än för mig!!!!



Får se vad jag hittar mer. har föresten plockat lite lavendelblommor mellan skurarna, låtit dom torka och nu blandat dom med socker. underbart socker till te, desserter, att atrö över färska bär....pröva!

Vi sörjer med Norges folk idag!

Norge är i chock, Norden är i chock idag, ja återigen har ett fruktansvärt våldsdåd skett, dessutom på två olika platser. Mina tankar går till alla drabbade familjer, släktingar. Att mista sina nära och kära på detta så fullständigt meningslösa sätt. Tänker på alla mammor och pappor som idag har fått det värsta besked en förälder kan få!

När skall världen sluta föda dessa så skrynkliga hjärnor som kan utföra dessa så vansinniga och fruktansvärda händelser. Hade vi haft flaggstång så hade jag idag haft flaggan på halv stång.


Nu kommer vi till bärens tur!

Idag har det varit bär- och skördedag. Har alltså redan plockat av en hel del sockerärtor, sedan plockade jag hallon (ser inte mycket ut men bunken är en 5-litersbunke). Blev nästan 1 liter. Finns massor kvar men det går inte att plocka utan långärmat och långbent. Dessa förbannade och klart irriterande blinningar. Dom kommer i flock!!! AJ. Så därför skall vi plocka lite senare ivkäll med långärmat och långbent!!!!

 

 

Sedan var det körsbärens tur (våra älskade morellbär). Har kommit på att jag skall plocka ca 4 liter och göra saft på samma sätt som jag gjort med flädern. Kommer nog att bli jättegott. Lite syrligare och klart friskare. meddelar resultatet när jag fått fram det

Vårt morellbärsträd

Här är dagens skörd, urkärnade och klara för frysen

 


Magnus första flygtur från Säve!!!

Håkan hade problem med vår lilla kamera att filma i mptljus. Det finns ju bara en dispaly och inget "öga" på moderna små kameror. Men han fick med det ändå. Så fantastiskt roligt. Får väl bidra med lite mer så att vi får se honom fler gånger häruppe ovan oss!! Snacka om stolt mamma!!!!!



Nu är det slut på jordgubbarna....

...och förutom dom vi ätit upp (har ätit ett par ggr färska gubbar men flera har gått till glassmaskinen) så har vi frusit ner ca 10 liter. Inte illa för ett litet hemmabruk. För att inte tala om dom som barnen plockat hej vilt. Tänkte jag skulle dela med mig av ett helt underbart recept på jordgubbsglass;



Systrarna Eisenmans jordgubbsglass

Supergod och fräsch jordgubbsglass som du kan göra både med och utan glassmaskin. Utan glassmaskin ska glassen frysa i minst 4 timmar
6 port. ca 30min
Ingredienser:
7 dl jordgubbar
1 dl strösocker
2 st äggulor
3 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker 1 nypa salt
2 dl vispgrädde

Tillagning

1. Mixa jordgubbarna till en grov puré. Lägg hälften av purén i en tjockbottnad kastrull med 1/2 dl socker. Koka upp och rör tills allt socker har löst sig. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.
2. Vispa resten av sockret och äggulorna ljust och poröst. Värm mjölken tills den sjuder. Vispa ner ägg- och sockersmeten och fortsätt sjuda på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka upp!
3. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något.
4. Rör ner båda jordgubbspuréerna i glasskrämen. Tillsätt vaniljsocker och salt och blanda sist i grädden.
5. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

I glassmaskin: Låt krämen kallna övertäckt i kylskåp i några timmar. Följ sedan instruktionerna för glassmaskinen.

Lite jobb men ack så god!!!!!

Älskade sockerärtor

Jag tycker väldigt mycket om sockerärtor. Varje år sår jag och varje år får jag. Men i år är det ovanligt mycket. Plantorna har blivit både stora och kraftiga och med massor av ärtor att skörda. idag gjorde jag första skörden och så här blev det.

  

Så här der det ut i trädgårdslandet




Här är delar av skörden (en del har redan hamnat i frysen). Nästa skörd skall bli min fantastiska magold


Idag är jag lite trött!

Vet faktiskt inte vad klockan var när jag kom i säng. Inte så sent som förra året men ändå "way beyond my bedtime"! Så kul att ALLA kom och alla fick dessutom plats på vår nyfixade veranda. Tyvärr tog jag inga bilder inifrån verandan, endast filmsnuttar och de vill jag inte lägga ut på nätet. Alla kanske inte vill vara med på film i offentligetens rum!

Alla trivdes, både barn och vuxna. Vi grillade, åt och drack och som vanligt efter detta - vi dansade.

Nu skall jag ta hand om det lilla som är kvar att fixa. En av våra grannars förälder (som egentligen inte är grannar men får vara med ändå) ställde sig att diska igår. Håkan torkade. Så det är bara lite, lite kvar. Så underbart skönt. Att stå med allt dagen efter är en pina.

När det är klart skall vi äta lite frukost (brunch) och resten av dagen skall bara vara en slappedag.

Mitt liv i text och bild

Har börjat skriva ner min historia. Det jag kommer ihåg och det jag kan få fram genom gamla anteckningar m.m. Detta först och främst för min egen skull men också för att så småningom ge barnen. Jag är så ledsen att jag inte frågade mina föräldrar mer medans de levde. Mamma levde ju i alla fall till 1982. Men då hade jag inte behovet på samma sätt gällande mina rötter och min släkthistoria. Ganska kul att gå tillbaka i tiden och märkligt nog, ju mer jag gräver i minnet, ju fler saker kommer fram. Ja vi får väl se vad som blir av detta. Man kan ju tydligen få allt sedan att tryckas som en bok. Finns något sådant på nätet. Skall försöka hitta den sidan och kolla vad det kostar. Vad jag förstår så är det inte smärtsamt dyrt. Men det blir ju ett antal sidor (med text och bilder) men det kan det vara värt. Kanske julklapp till barnen. Vem vet. Måste även gå igenom alla gamla fotalbum och lösa fotografier som ligger i en box i stan. Skall bli jättespännande!!!! Blir ju en form av släktforskning fast på ett mer lättsamt sätt.

Har haft besök.....


....av min kära "syster" Margareta. Hon kom i onsdags när vi hade  ett fantastiskt väder och åkte i torsdags när det var klart sämre. Vi frossade i krabba och öl och fantastisk hemmagjorda flädersnapsen på onsdagskvällen när hon kom och njöt av att få vara tillsammans igen. Det blev inte en allt för sen kväll och jag vaknade som alltid tidigare än alla andra. Förberedde te till M och mig som intogs när hon vaknade. Efter detta tog vi oss ner till ett lätt grått och blåsigt bad men vad gör det. Morgondoppa ska man!!! Sedan hem till Håkans stora frukostbord. Ett kort besök men vi hinner med allt ändå (prat och djupa samtal, goa skratt och en massa kärlek). Nästa träff blir på Brännö när Staffan kommit hem. Skall bli underbart att få krama om min "svåger" igen. Dessa våra allra bästa vänner - så gott att ha er!!!!!

Klart för sommarfesten i regn!!!!

Förra året hade vi sådan tur med vädret på vår sommarfest. I år har vi fått förbereda oss på regn!!!! Vi är förberedda. Vi har först röjt ut hela vår veranda. Allt hamnade ute på gräsmattan. Grannarna trodde ett tag att vi skulle ha trädgårdsloppis. Ja vad skulle ni trott om ni såg detta?



Här ligger allt från hundmat till vackra Höganäskrukor och en gammal byrå (som åkte till tippen) medleksaker och flytvästar m.m., m.m.

När allt var ute från verandan började Håkan högtryckstvätta både väggar, tak och golv. Det skvätte så enormt att han behövde ha hela regnutrustningen på sig.



Visst syns det att väggarna är så rena att man tror dom är nymålade och kolla in golvplankorna. Det syns vart Håkan har högtryckstvättat och det som ännu inte nåtts av vattenstrålen!

Det tog sin tid och efter drygt en timma var hans rygg helt slut och altanen så ren att man trodde att väggarna var nymålade och golvet nytt. Sedan byggde han en bänk på långväggen som vi skall lägga kuddar på och ha som sittbänk på söndag. Infravärem och massor av lyktor och ljus kommer att göra det urmysigt på söndag.

Ny bänk, allt sorterat och placerat under bänken, det står lite saker ovanpå som våra grannar skall få ta del av innan det slängs. Ibland undrar man ju varför man sparat så mycket!!!!!!

Ja, sedan skulle allt in från gräsmattan. Ni känner säkert igen er...det där första är lätt att ta in och placera men det som till slut blir kvar, det man inte vet vad man skall göra av eller om det skall sparas eller om det skall slängas........ Det blev en hel del som slängdes och till slut var allt på plats, I lådor och kartonger under bänken och på hyllorna på andra väggen. Nu är där så städat och fint så nu kan vi ha vår sommarfest antingen det regnar eller är solsken. UNDERBART!


Våra underbara djur!

En stor och en liten katt!



Sixten i full storlek och ministorlek. Ganska sött eller hur???


Vi måste hålla vår älskade Ebba bunden för annars tar hon små egna utflykter. i vanliga fall är det inte så farligt men just nu när skog och mark är full av små nyfödda ungar, framförallt små rådjuskid och harungar och även räv så måste vi veta att hon finns på plats även när vi inte har full koll. Men så kan det gå lite galet ändå. idag tog hon sig in på altanen och linana räckte inte så gick av. Men eftersom hon har på sig kopplet så visste hon inte att hon faktiskt var lös!!!! Lilla goa Ebba! Nu är hon fastknuten igen och jag hoppas att det håller denna gången! Måste köpa bättre lina!!!!



Här ligger vår Ebba med avkapt lina........fast det vet inte hon!!!!

Idag är ju EGENTLIGEN första semesterdagen...

...har bara inte fattat det ännu. Inte kroppen heller. Vaknar som vanligt, mellan 4 och 5. Så funderar jag vilken dag det är och så tillbaka till kudden när jag insett att JAG ÄR LEDIG!!!!!!

Idag skall jag röja på altanen så Håkan kan högtryckstvätta väggarna. jag skall så nya rädisor, så om dillen (som blivit helt förstörd - inget kommer upp men skam den som ger sig), lite annat smått och gott i landen, åka till Ingelas Trädgård och köpa lite mer sommarblommor (hon säljer ut med 50 % rabatt - hon har massor att välja på än så länge).

Däremellan skall jag lyssna på Sommar kl 13.00 (Idag är det Carl-Gustaf Wachtmeister) och slappa med min "nya" bok "Hundraåringen som försvann".

Nu är klockan 12.00 och jag skall börja "pula" här hemma på min allra första semesterdag!


Nu är flädersnapsen klar....

....och den blev så himla god så nu måste jag göra en sats till att ha under vinterns kuliga dagar och minnas sommarens soliga, varma dagar. Blommar fortfarande fläderns där ni är, plocka några blommor och pröva detta recept som jag fått av jessica. Hällde över det i ett Traderafynd, en handblåst glaskaraff från Guldkrokens Glashytta (betalade 11 kronor) och så här fint blev det. Vilken underbar guldgul färg och som sagt smaken är himmelsk. Tack för receptet Jessica


Jessica och Martins Midsommarsnaps

Håkans faft och Tinnas saft!

Ja nu har vi satt dubbel sats "Håkansfaft" och en dubbel "Tinnasaft". Just nu står en saft som jag läste någonstans att man kan göra exakt likadant som fläderblomssaft med svartvinbäsrsblad. Just nu står den på altanen och jag återkommer om 3 dagar och talar om hur den blev.


Nej jag har inte stavat fel. Håkan har nämligen lurat i alla barnen att han inte kan säga saft utan säger istället faft. Till allas barns förtjusning och alla är logopeder och försöker på ett positivt sätt lära honom att säga SAFT. Det går nu inte men de misströstar inte utan försöker och försöker! Och är lika roade varje gång!!!

Håkanfaft är fläderblomssaft:

Fläderblomssaft

Ca 2 1/2 liter

Ingredienser

40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg Dansukker Strösocker
50 g citronsyra

Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå i 3 dygn. Sila. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.

Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära (jag tog ingefära i Håkanfaften - blev en jättegod brytning) för att få en smakbrytning på saften.

Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.


Tinnasaft är Fläderblom- och jordgubbssaft. Exakt samma recept som ovan med tillägg av 1 liter jordgubbar.

Har även satt fläderblomsbrännvin som jag fick ett recept från Jessica

Midsommarsnaps

Plocka 5-6 fläderblommor & lägg i en tillbringare. Skiva ner 1 citron, med skal. Häll på c:a 75 cl sprit ( vi kör jeltzinvodka ) . Låt stå i kylskåp c:a 3 dygn ( smaka ! ) . Sila av i kaffefilter. Tillsätt c:a 1 dl vatten och 1-2 msk flytande honung. Rör så det blandas, och häll upp på flaskor. Lätt som en plätt!!! men tänk på att inte låta fläderbommorna ligga för länge i spriten, då kan smaken bli väldigt "parfymig "

Jag låter den däremot inte stå i kylskåpet. Jag har uppfattningen att spriten drar bättre ut smaken om den får stå i rumstemperatur. Dessutom använder jag renat brännvin. Det är ju faktiskt vodka det med fast på svenskt vis.

Nu skall jag gå ut och fortsätta läsa Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann!


SEMESTER



Nu alla kära vänner har MIN SEMESTER BÖRJAT!! Fast det är lite kluvet för jag har så många idéer som jag vill genomföra till hösten drar igång så jag kommer att jobba de dagar som det är dåligt väder. Vi är nu ett så himla gott team på tidningen och jag känner för första gången förtröstan att nu kommer det bara att bli bättre och bättre. En massa go vila och batteriladdning så kommer jag igen med massa nya krafter efter semestern..... som varar till den 7 augusti. Vad jag skall göra? jag skall blogga, läsa, umgås med familjen, vänner och grannar. Ta hand om mina odlingar och bada, bada, bada och inte att förglömma, ta oss ut i vår "nya" båt (som Håkan har servat och fixat och donat med i 2 veckor) och fiska, sätta garn, åka ut till öarna runt omkring och plocka musslor, sola och bara, bara njuta.
Vilket fantastiskt liv jag har. Just nu sitter mina goa grannungar och äter glass och tittar på film. Nu mår jag VÄLDIGT bra.

RSS 2.0