Låg några bilder i kameran.....

......på några rödtottar och en svarttott!!! Inte haft någon sladd i stan varför jag heller inte kunnat lägga ut dom. Men här är de i alla fall.

Härliga bilder från första advent förra året. Detta var taget första advent i lägenheten! Resten av julen firades så klart i Stugan och bilder från detta har jag ju redan lagt upp här tidigare.

Älskade Charlotte och Magnus

 

Älskade Michaela (vid denna tidpunkt rödhårig, numera brunett) och Stefan
Älskade Henna och lite på sidan......
....en lätt fjompig Per med min älskade Håkan i bakgrunden!!!

Hur länge skall det här vara då?

-Jag förstår inte att det inte vänder, sa Håkan igår. Känner mig inte ett dugg bättre trots att det gått snart två veckor av konstanta förkylnings-symtom. Hur länge skall det hålla på????? har det blivit ett konstant tillstånd????

Och jag kan bara hålla med. Jag har dessutom ont i hela bålen. Ingen feber men öm-ont-värk, om någon förstår vad jag menar!

Har tack och lov inte Håkans hosta men det är tjockt, tjockt, tjockt bakom panna och näsa och i halsen.

Varit hemma nästan hela veckan och jag kan inte påstå att det känns som det har vänt. Fast det har det kanske. Det där tjocka som nu inte kommer ut så lätt eller hostas upp så lätt är kanske ett tecken på att nu har vi kommit till detta stadiet och snart mår du bättre.

Ja, ja, jag har helgen på mig. Blir det gott ute skall jag linda in mig i tjock jacka och filt och låta solen värma kropp och själ. Har en massa att göra på jobbet så jag behöver komma in på måndag!!!

Nu skall jag marchera ut till ingefärsjuicen (inflamationshämmande) och en msk olivolja för raspig hals. Tips på facebook från goa vänner! Och min ständiga följeslagare - LIPSYLEN!

Jag funderar.......

....över en massa saker! Klockan är snart 06,00 på morgonen, jag har varit vaken sedan 03,30 ungefär (förkylningen gör sig påmind som mest runt denna tiden) och jag kan inte sova och då förstår ni, då börjar jag fundera.

Inga allvarliga funderingar (som liv och död eller religösa dubier m.m.), nej jag funderar över sånt som andra kanske aldrig funderar över, t.ex varför uttryck som "full som en alika" egentligen har sitt ursprung.

Och då förstår ni MÅSTE jag ta reda på det och då "googlar" jag och se ni nu VET jag varför man säger så om personer som varit mer än måttligt berusade. Här är förklaringen enligt ordbruket.com:

Fyllkaja eller full som en alika

Den fågel som i större delen av landet kallas "kaja", heter i Skåne, Halland och Blekinge "alika". Detta namn anses komma från "Ale"- ett namn på en kvinna i en djurfabel som uppträdde i en fågelkropp. Kaja är ett onomatopoetiskt (ljudhärmande) ord, som alltså försöker beskriva dess läte. Släktingarna kråka, korp och skata bär också på onomatopoetiska namn.

Men varför "fyllkaja"? Jo, kajan har alltid ansetts vara begiven på mäsk som blev en restprodukt vid de gamla bryggerierna. Ofta såg man kajor vingla omkring runt mäskhögarna alldeles packade.

Dessutom förekom förr att man roade sig med att berusa kajor, eller alikor, avsiktligen. Detta gjorde man genom att mata dem med bröd som var doppat i brännvin. Att beskåda dessa riktiga "fyllkajor" ansågs som ett verkligt nöje.

En annan fågel, trasten, ansågs förr vara särskilt lockad av vin. På franska säger man också: "full som en trast". Carl von Linné berättar på 1700-talet om en trast. Den var tämjd av en värdshusvärd och sprang omkring på borden och drack ur glasen. Den drack så mycket vin att den blev skallig, skriver Linné.

Och Carl Michael Bellman skaldade:

"Skådom här en Bachi kaja som i Sodoms portar står."

Staffan Hammerman

 

Ja så har jag lagt till ännu ett icke nödvändigt vetande till min mänskliga hårddisk. Och antagligen tryckt ut något annat klart viktigare för att detta skall få plats. Så när jag sitter på hemmet, tänk vad mycket oviktigt vetande jag då kan förmedla.....allt det viktiga har jag då tappat bort!!!


En visa som betyder väldigt mycket!

Det finns olika visor, sånger, olika musikstycken som vi på olika sätt fastnar för. Det kan bero på en händelse, ett skede i ens liv som gör att den betyder extra mycket, eller kanske bara för att den en gång satte sig på grund av kombinationen musik och text. Så är det med denna visa för mig. Texten är nästa gjord för mig med tanke på hur jag har det idag och musiken liksom bara faller in i själen och gör mig bara så harmonisk och glad. Vilken sida, sång, musik har satt spår hos dig???

Mitt eget land


Text: Beppe Wolgers
Musik: Olle Adolphsson


Jag hörde musik någonstans,
som kom från en frusen orkester,
den kallas för terrorbalans
och dansas av öster och väster.
Vad bryr jag mig om öst och väst,
jag vet ju bäst…

…för när mänskorna har varandra,
bor de alla i samma land,
och jag är ju precis som andra,
och min hand är så lik din hand.
Hela landet syns från mitt fönster,
huvudstan ligger i mitt rum,
och i taket gör lyktor mönster,
det är dumt, men jag är nog dum.

 

Man säjer, att ensam är fri,
den frie lär vara den starke.
Men du och jag blir ändå vi,
och jorden får blommande marker,
och nätterna skimrar av bloss,
bara för oss…

 

 

…för när mänskorna har varandra,
bor de alla i samma land,
och allting vi vill ge till andra,
kan du få ur min öppna hand.
I min hand finns allt det jag drömmer,
allt jag äger och allt jag har,
och den rädsla, som alla gömmer,
på den är din hand ett svar.

Jag vet, att det finns en raket,
som flög till en främmande himmel,
men säj mej en enda planet
som jorden, för den ger mej svindel!
Och därför så stannar jag kvar,
jag vet jag har…

 

…liksom du någon plats på jorden,
som jag kallar mitt eget land,
det är svårt att få tag på orden,
men du vet, hur det känns ibland.
När man känner, att allt är nära,
och att allt finns en mening i.
Ska det vara så svårt att lära,
det att mänskorna – det är vi…

 

…har du hört någon gång musiken,
när jag fattar helt lätt din hand,
och i världen omkring finns riken,
men de är alla samma land.


Att sedan Öyvind Lyslo spelar upp denna på ett så himmelskt sätt gör ju inte att jag älskar den mindre!!!!!Förkyld!!!


Dessa förkylningar.


Ack, dessa förkylningar
som härjar bland oss människor
man hostar och nyser
näsan droppar.
Näsduksfabrikanter gör en bra affär.

 

Ack, dessa förkylningar
som gör att man tappar rösten.
halsen känns öm, huvudet sprängs
man tar en värktablett
och en halstablett.
Läkemedelsfabrikanter gör en bra affär.

 

Ack, dessa förkylningar
man smittar vänner och kolleger
som i sin tur hostar och nyser
har droppande näsor och ömma halsar.
De tar en hals och värktablett
snyter sig i en pappersnäsduk

Näsduksfabrikanten gör en bra affär
läkemedelsfabrikanten gör en bra affär.
Men det gör inte sjukkassan.

 

Dikt av Wilhelmina Schedin (hon har egenhemsida med en massa fina dikter bl.a. denna http://www.acc.umu.se/~wschedin/dikt.html)


Ja mina kära vänner, nu är jag riktigt förkylder jag! Näsan är en hopplöst rinnande kran (går inte att stänga av), halsen raspar konstant vid varje sväljreflex, huvudet känns som en ovanligt tung lerboll och innanför pannbenet ner mot näsbenet samlas allt elände i en tjock massa som hindrar sömnen från att vara ljudfri och därmed sömn i längre intervaller än i bästa fall 2 timmar åt gången.

"Älskade Håkan du snarkar, vänd på dig"! "Tinna älsklingen du snarkar, kan du vända på dig"! Ja så håller vi på för vi har nämligt satt oss i den icke alls så ovanliga situationen att vi är rejält förkylda bägge två. Håkan hostar så man tror han skall hosta upp hela lungsäcken med allt vad där tillhör. Hos mig kommer allt näsvägen!!!

Ja, så ni förstår - här är det tungt värre. Med all respekt för att Håkan dessutom tycker att han är sjukast så visst BORDE väl jag ta hand om honom!!!! Fast det tycker inte jag. Så vi tar mest hand om oss själva och så klappar vi om varandra lite då och då och har en lite stund av "tycker syn om dig"-stund!

Skall bli fint väder imorgon, då skall jag palta på mig och lägga mig utanför i solstolen och lapa massa, massa sol! Det hjälper mot trötta sjuka kroppar och rinnande näsor (föresten var kommer allt ifrån. Jag snyter mig och snyter mig och det tar som sagt aldrig slut. Borde snart inte ha någon vätska i kroppen kvar).

Detta skall föreställa en hästnysning!!!!!

Mykoplasmabakterien ger vanligtvis endast förkylningsymtom, men hos cirka tio procent av de smittade övergår infektionen i lunginflammation. Hur kul låter det då!!!!!
Någon lunginflamation har vi varken lust eller tid till. Bara så ni små Mykoplasmabakterier vet och har förstått!!!

RSS 2.0