Fågellivet vid Stugan

Jag vet inte hur mycket fågelmat vi har köpt och tillagat i år. Det enda jag vet att det är MYCKET fågelmat. Bollar, nötter, fågelfrö (två stora säckar, den andra är också snart slut), fågelkraftkakor, gjort egna talgkakor, kokat råris, lagt ut rester av mat vi vet att dom äter, äpplen i MASSOR (dom törstar och blir både mätta och släcker törst med äpplen, kan ju inte få tillgång till vatten när allt fryser). Så nu har både jag och Håkan fyllt alla stationer med fröer, jordnötter, äpplen, talgbollar och dom egna talgblocken. Häcken är full av olika sorter och alla 4 matarna är alltså "knök"fulla. Vilka fåglar som synts här... detta är vad jag kommer ihåg just nu;

Gråsparv




Och Pilfink (den stora skillnaden mellan gråsparv och pilfink är fläcken på kinden på pilfinken)



Grönfink



Gulsparv




Domherrar




Bofink




Bergfink








Rödhake




Blåmes




Talgoxe




Talltita




Nötväcka



Koltrast




Björktrast




Stare




Fasan (både höna och tupp)




Och dessutom något som är så sällsynt som en liten ekorre



Så himla näpen!!!!!


Dessutom såklart både skata, kråka och kaja. Dom förnekar sig aldrig och dom är ju faktiskt hungriga dom också. Restmaten har gått för det mesta till dessa matvrak!

Det har varit så fantastikst att sitta vid köksbordet eller tv-soffan och blicka ut i trädgården där det fullkomligt vimlat av fåglar. jag tror bannemej att vi matat hela Sundhammars fågelliv. Inga magra fåglar här inte. Håkan uttryckte häromsistens att "vi har nog dom fetaste fåglarna i hela Sundhammar". Det är nog så sant, så sant. Hitills har vi två fågelholkar i trädgården men Håkan skall tillverka två till. Förhoppningsvis får vi många fågelpar som sätter bo här också. Förra året hade vi vårt skatpar som kommer år från år och ger nya kullar plus ett blåmespar som fick ungar i vår finaste fågelholk (ser ut som en liten röd stuga). Nu inväntar vi bara årets fågelhäckningar.


Smaksatt socker och salt och lite annat

Tittade på en repris av "Mat så in i Norden" och jag som ÄLSKAR att göra egna kryddor, inläggningar och annat blev så inspirerad. En fantstisk norsk kocka från Bergen som hade en massa egna kryddblandningar m.m. En del av detta delade hon med sig. Kolla här;



Svampolja

- karljohanssvamp
- rapsolja

Ansa de färska karljohanssvamparna. Lägg stjälkarna i en gryta, häll på rapsolja så att svampen täcks. Värm till 60 grader och låt blandningen stå och dra ett par timmar. Kontrollera temperaturen noggrant och gå absolut inte ifrån grytan så att oljan blir varmare än 60 grader.
Sila, kyl ned och förvara i glasflaska i kylskåpet.


Granskottssalt

Plocka granskott när de är små och ljusgröna. Blanda med salt och kör i mixer. Saltet får då en fin grön färg. Häll över på en plåt eller bricka och låt torka.

När saltet torkar blir det träfärgat. Om det förvaras i frysen, bevaras den gröna färgen. Använd saltet när du vill ha smak av skog i din mat. För den som vill salta lamm rekommenderar jag att salta kokt lamm med granskottssalt. Det smakar himmelskt. Annars går det bra också till ren- och nötkött.

Som förrätt: Råmarinerat kött med lite granskottssalt är också jättegott. Exempelvis fårfilé, skuren tunt som till carpaccio, kan smaksättas med granskottssalt, lite peppar och en skvätt gin.

Du kan också salta kött med granskottssalt innan du sätter det i rökugnen. Underbart ...


Blåbärssalt

Blanda färska blåbär och salt i en matberedare, torkas i matberedaren.
Används på samma sätt som granskottssaltet.


Älggrässalt

Plocka älggräs i juni, juli, häng upp det på tork eller torka i en svamptork.
Använd saltet som krydda i bärkompotter, på fisk eller med äppeljuice till kött.

Krydda exempelvis rostbiff av nöt med älggräs och äppeljuice och stek i 60 graders ugn i sju timmar.

Bärkompott av lingon, blåbär kan smaksättas med lite älggräs.


Tångsalt

Plocka havstång och koka upp den. Kyl ned i kallt vatten. Torka sedan tången och blanda i mixer med ett gott havssalt. Ypperlig smakgivare åt fisk eller vilt lamm.


Rödbetssirap

Skala färska rödbetor och kör i en saftcentrifug. Koka ihop saften tills hälften återstår. Smaka av med socker och koka lite till, tills det blir sirap. Använd till fisk eller en god mögelost.


Håkan köpte ju en svamptork till mig i julklapp och den har redan använts väldigt flitigt, än så länge bara att torka frukter med. Banan, äpple, päron, clementin, papaya, ananas och nu senast äpplebitar som pudrats med kanel och lite socker. Jättekul att pröva sig fram. Jag tyckte nästan bäst om päronen och clementinerna. Clementinerna blev så spröda att det räckte att pressa med tungan. Lite, lite beska till det söta. Urgott. Detta har vi som tilltugg innan maten på våra tisdagsmiddagar. Går som smör i solsken.

I sommar skall vi förutom ovanstående (måste ju pröva) även torka bär (hallon, blåbär och jordgubb som vi har i trädgården). Kanske även svarta vinbär när jag tänker efter. Och lavendel som sedan skall blandas med socker för ett fantastiskt socker till bl.a. te! urgott. Gott även att göra en större sats och kyla ner och ha i kylskåpet för varma sommardagar! De torkade bären kan man sedan ha i filen/youghurten på morgonen. Mycket godare än fryst som lätt blir surt! Eller ta fram istället för godis. Vem vet vad jag kan hitta på för användningsområden.

Så nu skall vi exprimentera må ni tro!!!! Rapporter kommer efterhand.

Nu skall jag faktiskt äta brunch med min älskade Håkan! Han är lite sen så här på helgerna...men det är honom väl förunnat.



Nu kliar det i fingrarna.....

.....ja både när det gäller att börja skriva igen och att vintern skall släppa sitt grepp så jag kan börja greja i trädgården. Har inhandlat en MASSA roliga fröer till mina grönsaksland och ropat in lite kul föer på Tradera till slänten som i år skall bli mer "bloomig" än förra året. Mer välplanerat i all krukorna runt om i trädgården o.s.v.

Har hitills börjat med att rita upp våra fyra grönsakssängar och planerat in i minsta detalj hur det skall se ut och varför. Gjorde rätt många fel förra året så jag har lärt mig hur jag skall lägga upp det i år. Högst längst bort från solen och lägst längst fram. Annars tar ju de stora plantorna solen från de små. Squash växer numera på höjden och tar inte över halva landet och stora delar av gräsmattan och växer alltså längst bak. Gurka har jag på två stänger alltså även dom rätt upp för att ta så liten plats som möjligt. Skall pröva återigen att odla broccoli och blomkål även om kålfjärilens larver åt upp förra årets skörd. Men nu har jag fått tips om att man har varannad rad kål och varannan tomat. Däremellan sätter man tagetes vilket skall ge en naturlig avskräckning till dessa larver. För att försäkra mig ännu mer har jag införskaffat ett biologiskt pulver som skall blandas med vatten och sprutas på växterna. Skam den som ger sig. Har min älskade mangold med förstås och en massa annat.

De flesta förerna skall sås direkt men en del skall försås. Så nu har jag sparat äggkartonger i allmass som jag sedan odlar i. De små kuporna blir perfekta att lägga i jord och odla i som sedan bara kan planeteras ut direkt.

Här är en del av det ätbara:

Morot 'Harlekin'


Fantastiska färger! Så vackert på en tallrik med kokta eller varför inte rårivna i alla dessa färger! Har även en sort som heter Sugersnax, riktigt, riktigt söta, skall bara ätas som dom är!

Rödbeta 'Kosak'


Smart med långsmala betor som inte tar så stor plats på bredden. Skördas på sensommaren och se då skall vi frossa i denna helt fantastiska rot som vi älskar att äta i alla de former men godast ändå precis som dom är, nykokta med smör och salt. Mmmmmmmmm!

Mangold 'Bright Light'


Denna fantastiska grönsak som du använder hela växten men till olika rätter. Späda mangoldblad i salladen, lite äldre som spenat och stjälken som sparris. Nykokta stjälkar till en grillad laxbit med lite hollandais och ljummen mangoldbladsallad. En lagom kall Bellingham Chenin Blanc (Nr 2085 på Systemet) till detta och middagen är fulländad.

30 olika sorter är nu inplanerat plus Salladsärtor och Burlottobönor. Dessutom kommer vi att ha tre olika sorter ampeltomater i två balkonglådor vid vår södervägg.

Och jag har faktiskt köpt allt på Fröer.nu. En himla bra sida för oss som älskar att odla. Dessutom odla.nu förstås.

Tror ni jag längtar efter att sätta igång????

RSS 2.0