Det där med tiden.....

....det är svårt det. Att få tiden att räcka till. Till så mycket mer än det jag hinner nu. Bl.a. att kunna uppdatera min blogg flera ggr i veckan. Men det hinner jag inte. Eller så prioriterar jag fel... ja, ja, men snart skall ni se får jag mer tid!

I helgen, ja då kom jorden till sista såbädden som enligt gammal sed höll på att knäcka min rygg. När jag stod där och skyfflade av 900 kg jord från kärran till skottkärran så tänkte jag - varför i herrans namn hittar jag på alla dessa vansinniga saker. Som nya såbäddar t.ex. Men nu är det gjort och jag är jättenöjd. Däremot hann jag inte lägga på den översta lite finare jorden men det är ändå så kall så även om jag sår så gror det inte. Det skall vara 12 grader varmt i jorden för att det skall gro. Så just nu står allt mer eller mindre still. Till helgen har det däremot utlovats varmare vindar så då blir det nog fart i undervegetationen igen.

Vet ni vad, jo Ebba och jag badade också, både i lördags och i söndags. Så gott i vattnet. Det trodde ni inte men det var nog 17-18 grader en bra bit ner i ytskiktet. Så vi simmade och njöt. Och ja ni läste rätt - Ebba simmade. Självmant tog hon sig i och simmade ut till mig, rundade och simmade in igen. I söndags var hon t.o.m. lite otålig och ville nästan skynda på mig att hoppa i. Hon vill inte ännu bada utan att jag är i vattnet. Inte på djupt vatten vill säga. Visst är det fantastiskt!!!

Ja till helgen skall vi kanske bada igen, beror på utetemperaturen. Och så skall jag så det sista av mina fröer. Sedan skall jag skriva upp allt jag sått i min lilla trädgårdsbok. Har sparat alla påsar och skyltar. Skall bli så kul i sommar och se allt som kommer upp. Lovar att fota då.

Ja lite uppdatering blev det i alla fall.

Snart tillbaka - hoppas jag


Vilket äppelträd????

Skall köpa fruktträd till Stugan. Nu behöver jag hjälp med tips på en bra äppelsort. är det någon som har något tips. Det skall bära mycket frukt, vara ett rent sommaräpple och ett rent höstäpple (inget familjeträd).




Jag har några förslag

Oranie är en sort som ger god frukskörd och är ett mycket gott ätäpple som mognar i september. Så här står det:
Oranie
Frukt: Liten till medelstor med ett fett glänsande skal. Fruktköttet är löst och fint och har söt, svagt aromatisk smak. Kan ibland bli klar.
Mognad: oktober; kan förvars någon månad.
Användning: Hushålls-, bords- och dessertfrukt.
Träd: Härdigt med medelstark tillväxt, bär frukt tidigt och rikt. Kan angripas av fruktträdskräfta och mjöldagg.
Pollensorter: Alice, Cox Pomona, Filippa, Gyllenkroks astrakan, Maglemer, Sävstsholm, Transparante blanche, Wealthy, Lobo, Katja, Signe Tillisch, Vit Astrakan



Och kanske Aroma röd:
Aroma röd - Amorosa
Frukt: Fint fast fruktkött med mild arom, sött med god syrlighet.
Mognad: November-december; kan vid god lagring hålla sig till februari
Användning: bords- och dessertfrukt
Träd: Medelstark tillväxt med utbredd krona. Får oftast jämna skördar
Pollensorter: Filippa, Ingrid Marie, James Grieve, Lobo, Mio, Signe Tillisch, Summerred


Har ni andra tipps - meddela mig. Allt mottages med stor tacksamhet.

Höstbusken som bär hela vintern - denna vill jag ha!!



Så här skriver DN!

Har du en aroniabuske - eller kanske rent av en aroniahäck - i trädgården men inte vet vad du ska göra med de blåsvarta bären som den färgsprakande busken frambringar under hösten? Några liter aroniabär och en stund vid spisen ger dig supergoda produkter att njuta av under vintern.

Hinner du inte ta hand om bären nu, lägg dem i kylen (max +4 grader)! De håller sig fina minst två månader!

Aronia, Aronia melanocarpa, eller svart aronia som den också kallas, har funnits ett 20-tal år i Sverige. Fortfarande är det svårt att hitta recept där bären ingår. Synd, för här är ett bär att räkna med, både vitamin- och mineralstint. Bären är något kärva i smaken men ger härlig saft, sylt och gelé, för att inte tala om den ljuvliga likören! Torkade bär - lätt och snabbt gjort på en handduk på ett värmegolv - är fina att ha i brödbaket eller i müslin.

Låter man bären sitta kvar på busken någon frostnatt, mildras kärvheten en aning. Ett dygn i frysen ger samma effekt.

Busken kommer ursprungligen från Nordamerika men har länge odlats i Östeuropa där bärens förebyggande och helande egenskaper har utnyttjats inom folkmedicinen. Numera bedrivs forskning på bären, både i medicinskt och livsme­delstekniskt syfte.

Bären innehåller flera vitaminer ur B-gruppen, vitamin C, E och karoten, alltså förstadiet till vitamin A, samt bland annat järn och kalcium. Aronian tillskrivs så många goda egenskaper att vi borde odla den i varenda vrå och vårda den ömt och kärleksfullt!

Aroniabusken växer företrädesvis i nybyggda bostadsområden, ofta i kommunala planteringar, men många trädgårdsägare har också upptäckt dess skönhet, både som häck och solitär. Det är en robust planta, motståndskraftig mot både sjukdomar och insektsangrepp, och behöver sålunda ingen kemisk hjälp för att må bra.

Denna vill jag ha!


Svensk vår när den är som bäst!

Igår åkte vi ut till landet, vår vanliga dag  i veckan som vi alltid åker ut. Däremot hade vi planerat att dessutom hämta jord på ett ställe i Rommelanda som meddelat tidigare att dom hade kvällsöppet på onsdagar... det hade dom inte. Håkan hyrde kärra och åkte dit men det var alltså tji. Fasen var ilsk jag blev när Håkan berättade. idag skall jag ringa dom och fråga vem som står för kostnaden av kärran!!!!

Kvällen var ändå helt underbar. Jag vattnade, grejade, pysslade om allt som nu börjar poppa upp både här och där. Det är så himla roligt. Rädisorna måste jag gallra i helgen, morötter och rödbetor får vänta lite. Ärtskotten kommer upp i mängder och krassen sticker upp som små glada minihattar ur jorden. Och jag då..... upptäckte att det började frodas i en av krukorna och undrade vad det var. Tittade på lilla skylten i krukan. Där stod det "Sallad". Jaha, vilken sallad då... tror det är ruccola men är inte säker. har däremot sparat alla påsarna så det blir att bläddra i helgen!!
Morgonpromenaden ner till havet idag var en fröjd för själen. Havet spegelblankt, det luktade av tång och hav. Inte en vindpust. Ebba i fullkomlig lyrisk glädje av att få springa ner i vattnet och jaga lite sjöfåglar som säkert tänkte.... aj, aj, där kommer den där igen. Jaha, nu börjas det!!! Körsbärsträden står i full blom och det luktar så innerligt gott. Äppelträdens blomning har inte slagit ut och det är alldeles rosa äppelkronor som blandas med dessa vita moln av körsbärsblom.

DETTA ÄR LIVSKVALITÉ

Stugan - min oas!

Stugan, ja det är ju stugan i Sundhammar dit vi åker varje onsdag - torsdag och varje helg.

Här har jag mitt andningshål, här får jag laddat mina batterier. Jag är en "countrygirl" och ingen stadsbrud.

Nu har jag haft nästan 4 dagar i Stugan och planterat, planterat, planterat allt jag köpt färdigt och försått. Och mer kommer. Jag har grävt upp döda rosor och planterat in nya. Jag har grävt runt bärbuskarna. Nu har dom andingshål.

Jag har promenerat med Ebba och njutit av tystnad och "ÄLGAR". det ni! Rådjur ser vi ju jämt.

Jag har storstädat Stugan (nu är den så fin så fin). Jag har suttit på trappan och druckit mitt morgonte. Fattar ni!!!!! Detta är livskvalité. Nu går jag bara och pratar lite skarpt med vädergudarna. VAR ÄR VÄRMEN. det behövs för att det skall hända något också.

Och ni skall bara veta vad vi kommer att njuta av i sommar förutom alla fantastiska blommor. Här finns nu krusbär, vita , svarta och röda vinbär, plommonträd. moreller, biggaråer och fr.o.m i sommar även minikiwi, fikon, gröna och blå vindruvor, physalis, vita hallon, amerikanska blåbär (förutom ett HAV av svenska blåbär), gammaldags trädgårdshallon, vilda hallon, massor av blommor och blommande buskar. snart kommer även två olika äppleträd som jag inte ännu bestämt vilka. Clematis och en massa, massa roser. En del har redan hittat sin plats men fler kommer.

JAG ÄLSKAR DETTA!

 

Minikiwi, liten otroligt söt frukt som bildar stora rankor och behöver kraftigt stöd, precis som vinrankor. Nu samsas vindruvor och minikiwi på samma vägg.

Physalis är ganska spännande och måste liksom många av de andra sorterna jag planterat tas in frostfritt över vintern. Kommer att finnas på samma plats som all pelagonier.

 

Nu börjar en ny vecka och jag är laddad till 100 %.

 


Jag undrar sa flundra om gädda e fisk......

...då e han för smal för å vara frisk!

 

Har ni tänkt på så mycket tokigt det är ute i vår värld. Så många otroligt dumma saker som sker och som sägs. Så mycket dumt som skrivs i både vettiga och mer ovettiga och även helt fantastiskt ovettiga dags-, kvälls, och veckotidningar. Så många osanningar som sägs och skrivs.

Ja det är inte klokt. Jag blir så fascinerad när jag läser på de olika löpsedlarna på skvallerpressen. På den ena skall det kända paret gifta sig och på den andra har dom just gått isär.

Jag har förundrats en hel del av hur kvällspressen som trots allt, tror jag i alla fall, skall prägla det som händer av aktuella och intressanta nyheter i världen, kan skriva sida upp och sida ner i nummer efter nummer om prinsessan Madeleine och hennes brutan förlovning med Jonas. Fantastiskt intressant, eller hur??? Så intressant så t.o.m. Aftonbladet tog upp en artikel med vår kära kung där han "talar ut". Ja det är skönt att få tala ut ibland. Och vi är så intresserade sååååå av att han tyckte det var tråkigt att inte fira 64-årsdagen med madeleine.

Åh fy farao vad trött jag blir.

För att inte tala om dess fullständigt otroligt intressanta TV-program.

Anna Anka söker medhjälpare (eller vad det nu är). Jag begriper inte att NÅGON tittar på detta programmet.

Den andra Hollywoodfrun skriver dagbok i Sköna Söndag (GT/Expressens bilaga på söndagar).

Jag är väl gammalmodig men att sådan skit äns får visas, tryckas!!! Alla skall självklart få ha sina intressen och kunna hitta detta både i tryckt media och TV men är det vad TV och tidningarna tycker är underhållning med kvalité???

Ja nog katten är vi annorlunda.......


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0