Tomater, tomater, tomater.......

Våra växthus är fyllda av tomatplantor och i år har jag ingen djungel, som jag hade förra året. man lär sig, man lär sig!

 

I år såg jag dessutom till att ha rätt avstånd mellan plantorna och tog bara in en gurkplanta.......som egentligen inte skall stå ihop med tomater men det har funkat ändå....till slut. Nu kommer det gurka, på gurka och kanske beror det på att den nu förgrenat sig bort från tomaterna och då utvecklas gurkorna perfekt.

 

Det som jag uppskattar mest är dock tomaterna. Allt ifrån små små vinbärstomater till gigantiska bifftomater.

 

 
 
 
 Vi äter massor men måste också ta tillvara de vi inte orkar äta. Har i år, förutom tomatsås i mängder, gjort tomatpure

 

Busenkelt!

 

Ugnstorka halverade tomater (med köttsidan upp) i ca 5 timmar i 100 grader, allt beroende på storlek. Mina biff tog 5-5 1/2  timmar.

 

Sedan la jag dom i en bunke och lät stavmixern mosa ner dom till puré. Ner i en burk (måttade så att burken blev nästan fylld upp till kanten) och ställde dom i en kastrull med vatten som täckte 80 % av burken.

Jag skruvade på locket men inte hela vägen, detta för att ångan skall kunna tränga ut. Kokade upp och lät koka i 10-20 minuter (allt beroende på burkstorlek - klart när det börjar bubbla i massan), lyft ur burken och vänta några minuter, skruva sedan fast locket helt.

 

Nu har jag en fantastisk tomatpuré som kan förvaras utanför kylen tills man öppnar burken.

 

Tänk på att inte använda för stora burkar - purén håller ett bra tag i kylen efter öppnad men är då återigen färskvara. Ta hellre fler och mindre burkar (jag använde de mindre barnmatsburkarna).

 

en del av de ugnstorkade tomaterna la jag i en större burk, blandade med vitlök, fyllde på olja (raps- eller oliv) ända upp över tomaterna. Så här kan de stå väldigt länge!

 

Både purén och de ugnstorkade tomaterna kan användas till så fantastiskt många recet. Fisk, kött, fågel, vegetariska rätter - och inte minst grytor och gratänger.

 

Skall snart lägga in fler recept på fantastiska sätt att ta tillvara våra älskade tomater men glöm inte att äta dom direkt från plantan. Ofta! Finns inget som smakar så gott. Eller gör en god tomat, basilika och mozzarellasallad. Mmmmmums.

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0