Nu är det snaaaart jul!

Jag ÄLSKAR verkligen julen! Blir lika glad när slutet av november närmar sig för DÅ ÄNTLIGEN kan jag börja julpyssla!!!
 
Julklapparna har varit planerade länge och är i princip klara men det där med att göra hemmet julfint är något man inte bör göra förrän till första advent....men då förstår ni exploderar det! Massor av julsaker kommer fram....en del påstår att man skall vänta till efter Lucia.....varför då undrar jag!
 
Julen är ju över på bara några dagar och så skall allt plockas bort igen....nä det gäller att njuta så länge man kan. Fram med tomtar och änglar och plock och pynt och gör om både lägenhet och Stugan till Tomtefars boning!
 
Så i veckan skall här förutom att fixa till inredningen - även bakas till adventfikat. Lussekatter och kakor av olika sorter! I år tänkte jag göra lite annorlunda lussebullar och skall därför göra efter detta recept:
 
 
Saffransbullar med vit choklad ca 50 stycken:

50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

 

Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.

 

Fyllning:

400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör

 

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.

 

Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!

 

Bild och recept från linneasskafferi.se

 

Visst låter det gott!!! Så det får det bli!

 

Lite kakor också förstås som "Syskonen Källsons julkakor", "Citron och Ingefärsdrömmar", "Jitterbuggare" och "Saffransbiscotti" och så en mjuk kaka, "saffranskaka med frukt".

 

Ja så får det bli...oj vad det kommer att lukta gott i vårt kök på torsdag!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0