Midsommarrecept

Tinnas sill
2 burkar matjessill i bitar
3 hårkokta ägg, hackade (jag brukar lägga dom först längts med i en äggskivare och sedan tvärs. Klart)
1 finhackad rödlök
1 creme fraiche
2 dl gräddfil
ca 4 rågade matskedar majonäs.
 
Blanda först majonäs (hur mycket majonäs beror på hur mycket majonässmak man vill ha på röran. Börja med 3 matskedar och smaka er fram) och creme fraiche samt gräddfilen.
 
Blanda i rödlöken och den avrunna matjessilen. blanda sist i ägghacket. Jag brukar toppa med lite finklippt gräslök. Blir lite "snyggare" för synen!
 
Matjessilltårta
200 g kavring
75 g smör
3 gelatinblad
1 burk matjessill, 200 g
1 rödlök
4 st färskpotatisar, kokta
250 g kesella
3 dl gräddfil
½ tsk svartpeppar, grovmalen
1 dl gräslök, hackad
 
Smält smöret i en kastrull. Finhacka kavringen och blanda väl med smöret. Platta därefter ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 15 minuter.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Låt under tiden sillen rinna av, men spara spadet.

Finhacka sill, lök och kokta potatisar samt blanda i kesella, gräddfil, sillspad och svartpeppar. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme och rör därefter ner den i sillblandningen.

Vänd ner blandningen i formen och ställ därefter in den i kylen för att stelna, vilket tar ca 3 timmar (kan göras dagen innan och vänta i kylen!). Avlägsna formen och lägg silltårtan på fat. Garnera med hackad gräslök strax före servering.
 
Jessicas och Martins Midsommarsnaps
5-6 fläderblommor
1 st tvättat och skivad citron (med skal)
75 cl vodka
 
Lägg allt i en en burk som rymmer 1 liter. Låt stå i kylskåp ca 3 dygn (smaka av efter 2 dygn).
 
Sila av i kaffefilter. Tillsätt ca 1 dl vatten och 1-2 msk flytande honung. Rör så allt blandas och häll upp på flaskor.
 
Tänk på att inte låta det stå för länge - max 3 dygn - annars kan smaken bli lätt "parfymerad".
 
Förbaskat god snaps - men kom ihåg det ÄR INTE saft utan snaps!!!!
 
Godaste Janssons Frestelse
10-12 st stora potatisar, ca 1,3 kilo oskalade
2-3 st normalstora lökar
2 burkar ansjovisfiléer, Grebbestads klassiska.
5 dl Vispgrädde
75 g smör, ska räcka till mjukning av lök, smörjning av form och topping
½ dl ströbröd, knappt.
Nymalen vitpeppar, inte alls mycket
Salt, men bara till löken
 
Först det viktigaste, öppna burkarna men häll inte ut spadet som ansjovisen simmar i – det är kanske den viktigaste kryddan i en Janssons frestelse.
Mjuka löken i en kastrull utan lock med en klick smör, salta lite så tar löken inte färg.
Potatisen skall vara rätt grov, lillfingertjocka stavar av fast potatis är helt enkelt bäst så det inte blir en gegga frestelse i slutändan. Skölj inte potatisstavarna! Du behöver stärkelsen..
Nu en liten hemlis; Låt potatisen gå 20-25 minuter i ugnen innan du blandar i ansjovis, ansjovisspad och grädde. Det kommer hända magiska grejer med stärkelsen i den varma potatisen som möter grädden.
Ansjovisfiléerna delar du i 2-3 delar. Nu har löken mjuknat och det är dags att varva potatis, lök, ansjovis. Spara potatis till översta lagret.
Häll över ansjovisspadet, vrid på lite vitpeppar och häll på rikligt med grädde. Toppa med ströbröd och klicka på smör. Gratinera i mitten av ugnen i 150-175°C. Långsamt och länge. Prova med en sticka efter 60 minuter. 
 
Denna Jansson tar lite längre tid men blir sååå mycket godare!
 
 
 
Och så till slut........
.........Världens godaste rabarberpaj!
Skär 500 g rabarber i småbitar, lägg dem i en ungsform. Strö på lite socker.
Smält 150 g smör
häll i 0,5 dl sirap och 1 dl grädde, vispa ihop och dra av kastrullen

Blanda detta:
2 dl mjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker

Blanda detta med det i kastrullen, men kastrullen ska ej stå på plattan då.

Bred geggan över rabarberna, grädda i 30-35 min i 175 grader, tills ytan gyllenbrun och är lite knäckig.
Njut med lättvispad grädde eller vaniljglassglass.
 

Kommentarer
Postat av: Emilie

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se

2013-07-08 @ 11:37:20
URL: http://www.hittarecept.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0