Alla dessa plommon!!!

Ja nu kommer mina förslag på vad man kan göra med alla dessa plommon som det blivit VÄLDIGT många av i år. Det som jag gjort allra mest är plommonsaft. Så himla enkelt och så himla gott. Jag har det faktiskt också som smaksättare till mitt bubbel från Sodastreamen. Istället för köpta drickor eller köpta kemikalsika smaktillsatser, Godare, nyttigare och billigare.
 
Här några tips!
 
Plommonsaft
 
2 l (1kg) plommon
3 dl vatten
6 dl (500 g)socker till varje liter avrunnen saft
¼ tsk natriumkarbonat för hållbarhetens skull till 1 liter saft.


Så här gör Du :
Skölj plommonen om du inte tagit dom från trädet direkt utan att de legat och blivit jordiga/sandiga.  Lite gräs mm spelar ingen roll. Detta försvinner när du silar saften!

Lägg plommonen i en stor gryta (hos oss är det sylt/krabbgrytan som används). Häll på vattnet och låt koka i 10-15 min.
Krossa plommonen med en potatisstomp eller med en träsked mot kanten (potatisstompen är oslagbar)
Häll upp i silduk och låt självrinna i ca 30 min. Rör inte i massan!
När det har runnit färdigt mäter du saften. Koka upp och tillsätt sockret.
Koka upp igen och skumma väl.
Tillsätt natriumkarbonat som du först rört ut i en skål med lite av saften.
Rör om och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor.

 

 
 
Nästa recept är minst lika enkelt;
 
Konserverade plommon i sockerlag  
 
Antingen väljer du större patentburkar (för det måste vara denna typ av burk) på 1 - 1,8 liter och lägger i hela plommon MED skal och kärnor. Detta gäller om plommonen inte har ett väldigt tjockt skal eller ett skal med bitter smak. Som ovan, alltså Victoriaplommon och Reine Claude kan absolut ha skalet kvar.
 
Tryck ner så många plommon du överhuvudtaget får ner. Ju fastare plommon, desto mer kan du trycka ner. Fyll sedan burken med en sockerlag (detta är väldigt individuellt men ju mer socker desto bättre hållbarhet). Jag har 50/50. alltså 1 liter vatten och 1 lite socker.
 
Koka upp och låt svalna något. Häll sedan detta över plommonen, täck med en citronskiva för att hålla plommonen nere lite till!. Ställ sedan burkarna i en stor kastrull och täck med vatten till 2/3-delar. Lägger du en handuk i botten blir det mindre "skrammel".
 
Låt koka upp och sedan skall det koka i 20 minuter. Nu har du konserverat burkarna på gammaldags vis och de blir allra godast efter ca 3 månader. Fantastiskt gott till lite vispad grädde eller vaniljglass.
 
Spadet smakar som den godaste sirap så det sparar jag och häller över glass, använder som bas i en bubbeldrink, i mitt morgonte....det är bara fantasin som sedan sätter stopp.
 
Har du mindre burkar (0,5 liters) så halverar jag och kärnar ur för att få plats med så mycket som möjligt i burken. Blir inte samma aromatiska smak eftersom kärnorna här är borttagna. Men gudagott ändå. Behandlas sedan precis som ovan.
 
Färgen som blir efter bara en vecka är så otroligt vackert röd att man blir glad bara av att titta på burken!!
 
Ja sedan, förutom sylt och marmelad och chutney som vi tyvärr inte använder så mycket så gjorde jag istället en plommonkompott (mindre socker än sylt) och konserverade precis på samma sätt som ovan. Detta använder jag sedan både som sylt och som dessert med mjölk eller hellre gräddmjölk till. Mums!!
 
Har även i år satt ett enkelt plommonvin. Får se hur det blir om ett år!!!
 
Enkelt plommonvin

1,5 kilo frukt i bitar, rensat
1 citron
1 kilo socker
1 paket vanlig jäst
5 liter vatten

Koka frukten för att döda ovälkomna svampar och bakterier. Låt svalna till 37 grader.

Rör i och lös sockret och rör i jästen.
Häll i damejeanne eller hink med lock. Jag har det senare. Det finns vinhinkar som har tryckreglering men det går bra utan också om man kommer ihåg att lätta på locket emellanåt och tryckutjämna.

Nu ska vinet jäsa, Under första veckan mår vinet bra av att röras så det blandar sig. En gång om dagen. Sen gör man detta en till två gånger i veckan resten av första månaden. Sen ska vinet stå ca tre månader till. Totalt cirka fyra månader eller längre om man vill ha starkare.

Innan man sedan häller på flaska och stänger kan det vara bra att smaka och se om sötman är bra. JJag är ju inte någon älskare av söta viner men detta är ju helt individuellt. Så om man vill ha det sötare räddas vinet med mera socker. Slutjäsningen och mognaden kan ta lite längre tid men det spelar ingen roll. Tar så lång tid ändå så lite extra är helt ok! Sen ska vinet tappas på flaska. Kokade, destillerade flaskor. Pass på bottensatsen! Nu ska vinet efterlagras svalt.

Det jäser fortfarande så man måste lätta på trycket i flaskorna då och då för att minska trycket.

Nu skall vinet stå i ¾ - 1 år. Detta är årets experiment så vi får se hur det blir!

 

Ja sedan hade jag ju en förbaskat massa kärnor från de plommon jag frusit in, från plommonkompotten och de småburkar jag konserverade halverade, urkärnade plommon. Vad göra med dom? Klart jag sparat dom - tänkte att något kan jag väl använda dom till......

Jag skall försöka mig på en form av Amaretto!! Ja, jag vet - jag har en utmaning varje gång att ta tillvara på ALLT!! Nu har jag hällt ner alla dessa i en större burk, fyllt på med socker (3 dl till 75 cl vodka - kan bli för mycket socker men nu är det gjort!!!). Detta skall stå precis lika länge som körsbärslikören, som svartvinbärssnapsen, alltså minst tre månader. Smakade lite häromdagen. Nja, kanske något för sött men visst känner jag kärnsmaken. Och likör skall ju vara söt - denna skall jag använda framförallt i desserter mm. Jag är ingen likörmänniska! Ja vi får se hur detta utvecklar sig.

 

Ett litet extra tips

Appropå att ta tillvara allt - när vi har plockat ur och styckfryst de kokta, egenupptagna musslorna så stoppar    Håkan dom i ett gammalt uttjänt örngott och så kör han över detta några gånger. Perfekt till rabatterna!

 

 
Jaha nu var det slut för denna gången. Nu skall jag ut och plocka ur krabborna - har inte plats för fler hela krabbor i frysen men innanmätet i portionsförbackningar och klorna är okej. Så nu väntar ett par timmars arbete....helt okej!!!
 

Kommentarer
Postat av: Lotta

Hejsan!
När silar du bort fruktköttet ifrån vinet?
Jag tänkte prova ditt recept och göra plommon vin.
Mvh Lotta

2018-08-31 @ 19:00:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0