Nu kliar det i fingrarna.....

.....ja både när det gäller att börja skriva igen och att vintern skall släppa sitt grepp så jag kan börja greja i trädgården. Har inhandlat en MASSA roliga fröer till mina grönsaksland och ropat in lite kul föer på Tradera till slänten som i år skall bli mer "bloomig" än förra året. Mer välplanerat i all krukorna runt om i trädgården o.s.v.

Har hitills börjat med att rita upp våra fyra grönsakssängar och planerat in i minsta detalj hur det skall se ut och varför. Gjorde rätt många fel förra året så jag har lärt mig hur jag skall lägga upp det i år. Högst längst bort från solen och lägst längst fram. Annars tar ju de stora plantorna solen från de små. Squash växer numera på höjden och tar inte över halva landet och stora delar av gräsmattan och växer alltså längst bak. Gurka har jag på två stänger alltså även dom rätt upp för att ta så liten plats som möjligt. Skall pröva återigen att odla broccoli och blomkål även om kålfjärilens larver åt upp förra årets skörd. Men nu har jag fått tips om att man har varannad rad kål och varannan tomat. Däremellan sätter man tagetes vilket skall ge en naturlig avskräckning till dessa larver. För att försäkra mig ännu mer har jag införskaffat ett biologiskt pulver som skall blandas med vatten och sprutas på växterna. Skam den som ger sig. Har min älskade mangold med förstås och en massa annat.

De flesta förerna skall sås direkt men en del skall försås. Så nu har jag sparat äggkartonger i allmass som jag sedan odlar i. De små kuporna blir perfekta att lägga i jord och odla i som sedan bara kan planeteras ut direkt.

Här är en del av det ätbara:

Morot 'Harlekin'


Fantastiska färger! Så vackert på en tallrik med kokta eller varför inte rårivna i alla dessa färger! Har även en sort som heter Sugersnax, riktigt, riktigt söta, skall bara ätas som dom är!

Rödbeta 'Kosak'


Smart med långsmala betor som inte tar så stor plats på bredden. Skördas på sensommaren och se då skall vi frossa i denna helt fantastiska rot som vi älskar att äta i alla de former men godast ändå precis som dom är, nykokta med smör och salt. Mmmmmmmmm!

Mangold 'Bright Light'


Denna fantastiska grönsak som du använder hela växten men till olika rätter. Späda mangoldblad i salladen, lite äldre som spenat och stjälken som sparris. Nykokta stjälkar till en grillad laxbit med lite hollandais och ljummen mangoldbladsallad. En lagom kall Bellingham Chenin Blanc (Nr 2085 på Systemet) till detta och middagen är fulländad.

30 olika sorter är nu inplanerat plus Salladsärtor och Burlottobönor. Dessutom kommer vi att ha tre olika sorter ampeltomater i två balkonglådor vid vår södervägg.

Och jag har faktiskt köpt allt på Fröer.nu. En himla bra sida för oss som älskar att odla. Dessutom odla.nu förstås.

Tror ni jag längtar efter att sätta igång????

Kommentarer
Postat av: Satu

Ja lite vår hade inte skadat även om jag inte har planer på att odla så mkt i år ;) Förra året käka sniglarna upp min sallad.. har mindre gröna fingrar än jag önskar..



Låter dock helt fantastisk med allt hemodlat! :D Skall ta en titt på fröer.nu och tipset om äggkartonger är bra!



Ha en fin söndag!

Krams

2011-02-27 @ 16:16:08
URL: http://www.satuknape.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0