Höstbusken som bär hela vintern - denna vill jag ha!!



Så här skriver DN!

Har du en aroniabuske - eller kanske rent av en aroniahäck - i trädgården men inte vet vad du ska göra med de blåsvarta bären som den färgsprakande busken frambringar under hösten? Några liter aroniabär och en stund vid spisen ger dig supergoda produkter att njuta av under vintern.

Hinner du inte ta hand om bären nu, lägg dem i kylen (max +4 grader)! De håller sig fina minst två månader!

Aronia, Aronia melanocarpa, eller svart aronia som den också kallas, har funnits ett 20-tal år i Sverige. Fortfarande är det svårt att hitta recept där bären ingår. Synd, för här är ett bär att räkna med, både vitamin- och mineralstint. Bären är något kärva i smaken men ger härlig saft, sylt och gelé, för att inte tala om den ljuvliga likören! Torkade bär - lätt och snabbt gjort på en handduk på ett värmegolv - är fina att ha i brödbaket eller i müslin.

Låter man bären sitta kvar på busken någon frostnatt, mildras kärvheten en aning. Ett dygn i frysen ger samma effekt.

Busken kommer ursprungligen från Nordamerika men har länge odlats i Östeuropa där bärens förebyggande och helande egenskaper har utnyttjats inom folkmedicinen. Numera bedrivs forskning på bären, både i medicinskt och livsme­delstekniskt syfte.

Bären innehåller flera vitaminer ur B-gruppen, vitamin C, E och karoten, alltså förstadiet till vitamin A, samt bland annat järn och kalcium. Aronian tillskrivs så många goda egenskaper att vi borde odla den i varenda vrå och vårda den ömt och kärleksfullt!

Aroniabusken växer företrädesvis i nybyggda bostadsområden, ofta i kommunala planteringar, men många trädgårdsägare har också upptäckt dess skönhet, både som häck och solitär. Det är en robust planta, motståndskraftig mot både sjukdomar och insektsangrepp, och behöver sålunda ingen kemisk hjälp för att må bra.

Denna vill jag ha!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0